Oldalak

2012. június 27., szerda

27. heti menü

Július 2., hétfő: Frankfurti leves, cukkinis sütemény

Július 3., kedd: Frankfurti leves, cukkinis sütemény

Július 4., szerda: Tökfőzelék, csirkepörkölt

Július 5., csütörtök: Tökfőzelék, csirkepörkölt

Július 6., péntek: Paradicsomleves, túrós palacsinta

Július 7., szombat: Rántott patiszon, kovászos káposzta, madártej

Július 8., vasárnap: Rántott patiszon, tejfölös uborkasaláta, madártej

2012. június 25., hétfő

Rakott brokkoli

Néhány napja már leszedtem a kertben három brokkolit, ami felhasználásra várt a hűtőben. Vasárnap eljött az ideje, hogy elkészítsem. Hogy ne legyen unalmas, most nem krémlevest főztem belőle, hanem egy főételt. Az interneten nézelődve, több recept alapján végül elkészítettem a magam verzióját. Nekem nagyon ízlett.

Hozzávalók: 2-3 brokkoli, 15 dkg enyhén csípős kolbász, 2 ujjnyi vastag szelet szalonna, 2,5 dl tejszín, 15 dkg sajt, só, bors, 15 dkg barnarizs, egy kis doboz tejföl, 2 fej vöröshagyma, olaj vagy zsír.

A brokkolit sós-citromos vízben félpuhára főzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk és, ha nagyon húsos, akkor egy kis zsíron vagy olajon elkezdjük sütni. Amikor félig kész, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és addig pirítjuk, míg a hagyma megfonnyad. A kolbászt vékony karikára vágjuk. A rizst puhára pároljuk. A sajtot lereszeljük, összekevrjük a tejföllel, a tejszínnel, a sóval és a borssal.

Egy tesit nagyon vékonyan kivajazunk, beletsszük a rizst, erre jön a brokkoli, majd a szalonnás hagyma és a karikára vágott kolbász. Az egészet leöntjük a tejszínes-sajtos keverékkel és 200 fokon szép pirosra sütjük.

26. heti menü

Június 25., hétfő: Rakott brokkoli

Június 26., kedd: Rakott brokkoli

Június 27., szerda: Kovászos káposzta leves, túrógombóc

Június 28., csütörtök: Kovászos káposzta leves, túrógombóc

Június 29., péntek: Töltött cukkíni

Június 30., szombat: Töltött cukkíni, házi fagyi

Július 1., vasárnap: Pestos tészta, házi fagyi

2012. június 22., péntek

25. heti menü

Június 18., hétfő: káposztás hús kovászos káposztából

Június 19., kedd: sóskafőzelék

Június 20., szerda: borsóleves, kapros-túrós lepény

Június 21., csütörtök: borsóleves, kapros-túrós lepény

Június 22., péntek: tejszínes-karalábés csirke barnarizzsel

Június 23., szombat: almaleves, tejszínes-karalábés csirke barnarizzsel

Június 24., vasárnap: almaleves, káposztás és mákos-meggyes rétes

2012. június 12., kedd

Rakott karalábé

A kertben óriásira nőttek a karalábék, így folytatódik tovább a karalábés ételek készítése. Az idén még nem volt rakott karalábé, ezért hétfőre és keddre azt főztem.

Hozzávalók: kb 1,2 kg karalábé megpucolva, 20 dkg barnarizs, 50 dkg darált hús, paprika, paradicsom, só, bors, zsír, 400 g tejföl, 1 egész tojás, egy hagyma, pirospaprika, 3 dkg vaj.

A rizst zsíron vagy olajon megfuttatjuk, felöntjük vízzel, sózzuk és puhára főzzük. A hagymát apróra vágjuk, zsíron üvegesre pároljuk, majd beletesszük a pirospaprikát és a darált húst. A húst fehéredésig kevergetjük, majd mehet bele a só, bors, paprika, paradicsom. Lefedjük és készre pároljuk. Ha szükséges, tehetünk hozzá egy kevés vizet. A karalábét kisujjnyi hasábokra vágjuk, vajon, lefedve puhára vagy félpuhára pároljuk. Közben sózzuk.

Egy tepsit kivajazunk, alulra tesszük a karalábé felét, erre jön a darált hússal összekevert, egy-két kanál tejföllel lazított rizs, rá a párolt karalábé másik fele. A tetejét leöntjük tojással kevert tejföllel. 200-220 fokos ütőben addig sütjük, míg a teteje kicsi színt nem kap.

Mákos-sajtos sós rúd

A borkóstolóra készítettem először ezt a süteményt. Ez egy jól bevált sós rúd, már többször elkészítettem. A receptet Petrától, a NoSalty-ról vettem. Ebből a mennyiségből nagy, négy gáztepsinyi adag lesz, de mindig elfogy, mert annyira eteti magát.

Hozzávalók a tésztához (ez hatalmas adag, én általában a felét készítem csak):
- 40 dkg finomliszt,
- 40 dkg rétesliszt,
- 25 dkg vaj (én sokszor vajat és zsírt is teszek vegyesen a süteménybe, de ekkor a zsír miatt elég kb. 20 dkg összzsiradék),
- 1 kis doboz, 175 g, tejföl (nálam van, hogy egy doboznál több kerül bele, a tészta állagától függően),
- kb. 1 dl tej (vagy több, apránként adagoljuk, függ a liszt minőségétől),
- 25 dkg reszelt sajt (bármilyen sajt lehet, én általában trappistát reszelek bele, mert a tetejére karakteresebb ízű sajtot szórok),
- 2 tojás sárgája (lányom tojásallergiája miatt már nem teszek bele),
- 8 dkg darálatlan mák,
- fél csomag (foszfátmentes) sütőpor  (mostanában sütőpor helyett csak egy kis szódabikarbónával lazítom a tésztát, mert nem szeretem a sütőpor mellékízét),
- 4 kiskanál só.

A tetejére: tojásfehérje (nálam víz a fenti okok miatt), parmezán vagy bármilyen más sajt, szezámmag, lenmag, kömény, ki mit szeretne.

Elkészítés: 

A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk egy jól nyújtható tésztává. A hozzáadott tej és tejföl mennyisége függ a liszt minőségétől. A lényeg, hogy jól nyújtható, rugalmas, nem ragacsos és ne is száraz tésztát kapjunk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni (fóliába csomagoljuk be a tésztát).

Másnap négyfelé vágjuk a tésztát, mindegyik darabból egy nagy gombócot formálunk. Egyet kinyújtunk vékonyra (körülbelül 4-5 mm vékonyra, de, ha nagyon ropogósra szeretnénk, akkor ennél is kicsit vékonyabbra), megkenjük tojásfehérjével (én vízzel, mert lányom tojásallergiás), megszórjuk sajttal, magokkal, majd derelyevágóval vékony, hosszúkás rudakat vágunk és tepsire helyezzük őket. Nem kell nagyon távol rakni a rudakat egymástól, nem sülnek össze, mert felfele nőnek. 200 fokos sütőben (eredeti recept szerint 200 fokos és légkeveréses) aranyszínűre sütjük (körülbelül 15-18 perc, sütőtől függően, figyelni kell, ne süljön túl, mert akkor kiszárad). A másik három tésztadarabbal ugyanígy járunk el.





Tepertős, szilvalekváros papucs

Egy borkóstolós estére készítettem ezeket a szilvalekváros papucsokat. Az a különleges benne, hogy a tésztája enyhén sós, a töltelék viszont édes. Nem rajongok a tepertőkrémes süteményekért, de most, azt hiszem, megtört a jég, mert ez a süti tényleg nagyon finom. Néhány tanács: kizárólag házi, nagyon sűrű szilvalekvárból érdemes elkészíteni. Tavalyról nekem mardt még jó sok üveg sűrű, darabos szilvalekvár, amit sütőben készítettem, cukor nélkül. Ez nem folyik ki, kellően édes, de nem túl édes. A tepertőkrémet érdemes szintén otthon készíteni, a boltiban ugyanis túl sok lehet a só, illetve bőrdarabok is lehetnek a krémben, ami nem tesz jót az összehatásnak.

Sok receptet átnéztem az interneten és végül főleg Viki receptjét és útmutatásait használtam fel.


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 pohár joghurt vagy kefír (2X175 g), 1 egész tojás, 1 kiskanál cukor, 25 g friss élesztő, 25 dkg töpörtyű ledarálva (ha van rajta bőr, azt előtte le kell szedni), 2 teáskanál só, bors, házi szilvalekvár (nekem kicsit több mint egy nagy üveg kellett), tojás a kenéshez.

A kefírt vagy joghurtot meglangyosítjuk és beleöntjük egy dagasztótálba. Ezt követően szintén a tálba tesszük a tojást, a lisztet, a cukrot és az élesztőt. Kidagasztjuk a tésztát, majd kelesztjük.

A töpörtyűt ledaráljuk, sózzuk, esetleg kicsit borsozzuk (én csak egy csipet borsot tettem bele), Ha megkelt a tészta, kinyújtjuk, megkenjük a tepertőkrémmel, összehajtogatjuk, majd jól eldolgozzuk, belegyúrjuk a tésztába a tepertőt (én párszor még hajtogattam, majd nyújtottam és aztán még gyúrtam is a tésztán egy kicsit). A tészta a zsírtól meglágyul, ezért kell még tenni hozzá néhány evőkanálnyi lisztet, hogy kezelhető legyen.

Vékonyra nyújtjuk a tésztát (a receptek kb. 5 mm vastagságot írnak, én ennél kicsit vékonyabbra nyújtottam), derelyevágóval kis négyzetekre szabdalunk, hogy falatnyi méretű sütiket kapjunk, és mindegyik közepére teszünk egy jó nagy adag lekvárt. Nem érdemes spórolni a szilvalekvárral, mert ez adja meg igazán a süti ízét (igaz, ha sok lekvár kerül egy-egy sütire, akkor könnyebben szétnyílhatnak a papucsok). A négyzetek két ellentétes oldalát összecsippentetjük, tepsire rakjuk a papucsokat és 20 percig kelesztjük őket. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra úgy, hogy teszünk a sütő aljába egy pohár vizet (hogy jó gőzös legyen a sütő). Amikor letelt a 20 perc kelesztés, megkenjük mindegyik papucsot a felvert tojással és betesszük a tepsit a sütőbe. Körülbelül 20-25 percig sütjük a sütiket.


2012. június 10., vasárnap

Szénhidrátszegény palacsinta

Sajnos komolyabban kell vennem a diétámat, mert a terheléses vércukrom lett túl jó. Akármit nem ehetek, figyelnem kell a napi elfogyasztott szénhidrát mennyiségére. A brokkoli krémleves mellé azonban már nem szerettem volna túl bonyolult, sok időt igénybe vevő második fogást készíteni, pláne nem húst, másrészt vágytam valamilyen édességre, ezért esett a választásom erre a palacsintára. Az interneten több receptet elolvastam és végül elkészítettem a saját verziómat.

Hozzávalók: 15 dkg darált mandula, 3 tojás, egy evőkanál xukor zero, egy-két kiskanál lenmag őrölve, egy kiskanál fahéj, egy kevés vanília esszencia, körülbelül 1,5-2 dl víz/tejszín/kókusztej vagy ezek keveréke, késhegynyi foszfátmentes sütőpor.

A hozzávalókból palacsintatészta sűrűségű tésztát keverünk ki. Kicsit állni hagyjuk, majd sütés előtt, ha szükséges, tehetünk még hozzá egy kis folyadékot. Kisebb méretű palacsintákat sütünk, mert nem könnyű megfordítani. Alacsony hőfokon kell sütni a palacsintákat, különben megégnek. Xukorral kevert kakaóporral és házi lekvárral ettük.

Brokkoli krémleves

A kertben megérett a brokkoli is. Lefagyasztani nem szerettem volna, így levest főztem belőle. Gyorsan elkészül és nagyon finom.

Hozzávalók: 3 fej brokkoli, 3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, Vega-mix, 2,5 dl tejszín, 1 közepes krumpli, só, bors, szerecsendió, parmezán.



A borkkolit rózsáira szedtem, megmostam és egy edénybe tettem. A krumplit meghámoztam, kockára vágtam és a brokkolihoz adtam. Fűszereztem fokhagymával, vöröshagymával, 1 kiskanál Vega-mix-szel, sóval, borssal. Felöntöttem annyi vízzel, hogy a brokkoli feléig érjen. Menet közben tettem bele szerecsendiót is. Amikor minden puhára főtt, botmixerrel simára kevertem, majd beleöntöttem a tejszínt. Forraltam rajta egyet és lezártam a gázt. Tálaláskor parmezánt reszeltünk a tetejére.

24. heti menü

Június 11., hétfő: Rakott karalábé

Június 12., kedd: rakott karalábé

Június 13., szerda: Borsófőzelék, sült virsli

Június 14., csütörtök: Borsófőzelék, sült virsli

Június 15.: péntek: Karalábéfőzelék

Június 16.: szombat: pácolt tarja sütve, barnarizs, tejfölös-joghurtos öntet

Június 17.: vasárnap: Káposztás hús nyári kovászos káposztából

23. heti menü

Június 4., hétfő: karalábéfőzelék, csicseriborsó fasírttal

Június 5., kedd:

Június 6., szerda: paradicsomleves tarhonyával, rántott karalábé, kapros tejfölös-joghurtos öntettel

Június 7., csütörtök: paradicsomleves tarhonyával, rántott karalábé, kapros tejfölös-joghurtos öntettel

Június 8., péntek: fűszeres csirkecsíkok, quinoa

Június 9.: szombat: Brokkoli krémleves, fűszeres csirkecsíkok, quinoa

Június 10.: vasárnap: brokkoli krémleves, szénhidrátszegény palacsinta lekvárral, kakaóporral

2012. június 2., szombat

Sült tarja párolt lilakáposztával

A recep alapötlete Szemiramisztól származik. Nagyon finom, szaftos ebéd, biztosan sokszor fogjuk még készíteni.

Hozzávalók: fél kg csont nélküli tarja, só, 2,5 dl tejszín, 1 kg krumpli, lilakáposzta, alma, kömény, fél citrom leve, 3-4 kisebb vöröshagyma.

A pác hozzávalói: 2-3 dl olaj, só, bors, 4-5 nagy gerezd fokhagyma, 2 kiskanál méz, 4 kiskanál mustár, 5 szál kakukkfű, fél citrom leve.


A pác hozzávalóit összekeverem és beleforgatom a szeletekre vágott tarját. Letakarom fóliával és hűtőben pihentetem másnapig.

Következő nap a tepsi alját nagyon vékonyan kizsírozom, beleteszem egy vagy maximum két sorban a karikára vágott krumplit, melyet sózok is. Erre jön a szintén felkarikázott vöröshagyma. Enyhén kiklopfolom a már pácban érlelődött hússzeleteket, majd olajon hirtelen kisütöm mindkét oldalukat és mehetnek a hagymára szépen egymás mellé. Végül a tejszínes pácléhez keverek egy keveset abból a zsiradékból, amin sültek a hússzeletek és ráöntöm a húsra (kicsit soknak találtam így az egész páclevet, ezért végül mindet nem mertem ráönteni a húsra). Fóliával letakarom és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Egy-másfél óra múlva megnézem, ha már puha a hús, leveszem a fóliát és sütöm még körülbelül fél órát.

A párolt káposztához a káposztát lereszeljük vagy késsel vékony szeletekre vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet enged, kicsavarjuk. Egyedényben olajat hevítünk, apróra vágott vöröshagymát párolunk rajta, majd beletesszük a levétől kicsavart káposztát, reszelünk bele néhány almát, ízesítjük köménnyel és citromlével. Megpároljuk.







22. heti menü

Május 28., hétfő: Anyu főzte nagyon finom marhapörkölt, tarhonya, savanyúság

Május 28., kedd: marhapörkölt, tarhonya, savanyúság

Május 30., szerda: előadáson voltam, ott is ebédeltem

Május 31., csütörtök: borsópörkölt frissen szedett borsóból, bulgur

Június 1., péntek: borsópörkölt frissen szedett borsóból, bulgur

Június 2., szombat: sült tarja párolt lilakáposztával, krumplival

Június 3., vasárnap: sült tarja párolt lilakáposztával, krumplival