2013. szeptember 12., csütörtök

Toszkán szüreti szőlős sütemény (schiacciata)

Már két éve minden ősszel elkészítem ezt a toszkán szüreti lepényt, aminek olasz neve schiacciata con l'uva. Nagyon finom, ugyanakkor egyszerű sütemény. Én nem nagyszemű, hanem apróbb szemű borszőlőből készítettem, mert nekünk ilyen van itthon. Az idén finom, édes szőlő termett, köszönhetően az augusztusi hőségnek. A sütemény egy egyszerű kenyértészta, belül, tetején sok-sok szőlővel, egy kevés (barna)cukorral, olívaolajjal és apróra vágott rozmaringgal.

Többféle elkészítési móddal találkoztam már: csak a tetején van szőlő, két lapot készítünk és közéjük illetve a sütemény tetejére tesszük a szőlőt, a harmadik pedig, amikor a tésztába "keverjük" a szőlőt és a tetejére is szórunk, nem is keveset. Nekem az utóbbi vált be a legjobban.

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt (nálam fehér tönköly),
- 1 teáskanál só,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál olaj (nálam szőlőmagolaj),
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 3-3,5 dl langyos víz,
- 35-45 dkg feketeszőlő, leszemezve mérve.

Hozzávalók a tetejére:

- 2 evőkanál olaj (nálam szőlőmagolaj),
- 2 evőkanál (barna)cukor,
- 1-2 kiskanálnyi apróra vágott friss rozmaring,
- feketeszőlő leszemezve, ízlés szerinti mennyiségben (nálam kb. 40-45 dkg).

1. Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk és megszórjuk a cukorral. Felfuttatjuk.

2. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval összedolgozzuk, kidagasztjuk. Lisztezett vagy olajozott felületen (én mostanában inkább olajozott felületen) nagyobb téglalap alakúra lapogatjuk, megszórjuk a szőlőszemekkel és óvatosan, nehogy összetörjük a szőlőt, gombóccá formáljuk a tésztát. Olajozott edénybe téve, letakarva duplájára kelesztjük.

3. Amikor megkelt a tészta, egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe nyomkodjuk óvatosan (én mostanában nem teszek alá sütőpapírt, csak alaposan kiolajozom a tepsi alját), nehogy a szőlőszemek sérüljenek. Széthúzogatjuk olajos kézzel a tésztát, ügyelve, nehogy a szélek jóval vastagabbak legyenek a közepénél.

4. A tetejére szórjuk a szőlőszemeket, kicsit bele is nyomkodhatjuk azokat a tésztába, majd megszórjuk a sütemény tetejét cukorral, rozmaringgal és megöntözzük olajjal. Letakarjuk és 20-30 percet pihenni hagyjuk.

5. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük (a tészta teteje legyen pirosas).

Megjegyzés: egyszer valaki kérdezte, nem zavaró-e a szőlő magja a süteményben. A családot nem zavarja, de, aki nem szereti, esetleg, ha van,  mag nélküli szőlőből is készítheti.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése