Oldalak

2018. augusztus 8., szerda

Szilvás lepény túrós kelt tésztából

Már többször elkészítettem ezt a szilvás lepényt, csak nem került fel a recept a blogra. Gabriellánál (Gabriella kalandjai a konyhában) találtam évekkel ezelőtt a leírást és csak annyit változtattam rajta, hogy nem tettem bele tojást, valamint több szilvát használtam fel hozzá. Finom, könnyű tészta, rajta a fahéjas sült szilva...érdemes kipróbálni.






Hozzávalók (30X40 cm-es tepsihez): 
- 65-70 dkg liszt (nálam 65 dkg),
- 2,5 dl langyos tej,
- 0,5 dl kefír, joghurt vagy tejföl (nálam több),
- 25 dkg túró,
- 0,8 dl olaj,
- cukor ízlés szerint (az eredeti recept szerint 5 evőkanál),
- vanília vagy vaníliás cukor,
- 1 tojás (nem tettem bele),
- 3 dkg élesztő,
- 1 kezeletlen citrom héja (nekem ilyen nem volt itthon, így ez kimaradt).

Hozzávalók a töltelékhez: 
- szilva (az eredeti recept szerint 30 db, nálam több),
- fahéj,
- cukor,
- vaníliás cukor (nem tettem rá).

Elkészítés: 

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos cukros tejben, majd, mikor felfutott, akkor a tészta összes hozzávalójából egy igen lágy, könnyű, de semmiképp nem ragacsos tésztát dagasztunk (a tej, joghurt mennyiségét tehát így állítsuk be, azaz amennyit a tészta kíván). Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

2. A szilvát kimagozzuk, félbevágjuk és egyesével megszórjuk mindegyiket cukorral, fahéjjal. Én ezt leegyszerűsítettem, és az összes kimagozott szilvát beletettem egy nagy edénybe, megszórtam cukorral, fahéjjal, majd jól összekevertem.

3. Mikor megkelt a tészta, akkor a kiolajozott/zsírozott, liszttel enyhén megszórt tepsi méretére nyújtjuk, majd belehelyezzük a tepsibe. (Én a tepsiben lapogatom el a tésztát, nem nyújtom ki deszkán.)

4. Tetejére helyezzük a szilvát. Ez a recept úgy ajánlja, hogy a szilvákat belsejükkel lefele tesszük a tésztára. Kicsit belenyomkodjuk. Én mostanában úgy teszem a szilvákat a tésztára, hogy egyik szeletet vágással lefele, másikat felfele, váltakozva. Úgy szeretem, ha sok szilva van a tésztán, így én sűrűn rakom, sok szilvát használok fel. Tetejét megszórom egy kevés fahéjas cukorral.

5. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 40 perc, de sütőfüggő, figyeljük!).

6. Ha megsült, 5-10 percig a tepsiben hagyjuk, letakarjuk egy konyharuhával (hogy jól átpuhuljon). Langyosan szeleteljük, porcukorral megszórhatja, aki szeretné (nekünk így is elég édes volt).

2018. augusztus 6., hétfő

Pakisztáni Paya Goat Curry, azaz fűszeres kecskehús

Megint egy izgalmas kecskehúsos ételrecept következik. Nagyon finom, nagyon omlós, nagyon ízletes. Érdemes kipróbálni. Nekem könnyű dolgom van kecskehús beszerzése terén, hisz tartunk itthon kecskéket. Sajnálom, hogy sokan idegenkednek a kecskehús fogyasztásától, mert egy egészséges és finom húsfélétől fosztják meg magukat (de így van ez a nyúlhússal is). Igazából már vagy 2 hete nem készítettem húst is tartalmazó ebédet a családnak. Őszintén szólva, én nem vagyok nagy húsevő, ez látszik is a blogon. Körülbelül, átlagosan hetente egyszer főzök húst, azt két napig esszük (korábban már említettem, hogy 2 napra főzök, amikor csak tehetem, mert így tudok spórolni az időmmel és az energiával is, melyek 3 kisgyerek, kert és tejfeldolgozás mellett nem elhanyagolható szempontok). A receptet itt találtam, de nem tudtam szó szerint követni, mert néhány fűszer nem volt itthon. Ide az eredeti receptet, illetve mennyiségeket írom le. (A gyerekek miatt én enyhébben fűszerezem.) Ha nincs otthon minden hozzávaló, az sem gond, finom lesz akkor is, ha nem tesszük bele ezt a sokféle fűszert.





Hozzávalók:
- 1 kg csontos hús ("trotter", azaz láb, nálam láb, lapocka és gerinc is került bele), nem tudom, eredetileg milyen idős húsból készítik, nem néztem még utána, nálam most kb. 2 hónapos kecskéből készült, de főztem már ennél fiatalabb, 4 hetes kecskéből is (az ilyen fiatal kecske "tejes", édeskés ízét nagyon jól ellensúlyozza ez a sok fűszer,
- 2 evőkanál olaj,
- 20 curry levél (azt írja a recept, hogy opcionális, nekem ilyen nincs itthon),
- 4 fekete kardamom vagy 8 zöld kardamom,
- 3 nagy vöröshagyma, apróra vágva,
- 3 paradicsom, apróra vágva (a héját le lehet húzni, akit zavar), télen a mélyhűtőből veszek ki néhány egész paradicsomot,
- 1 evőkanál fokhagymapüré (én most csak egyszerűen felaprítottam néhány gerezd fokhagymát),
- 1 evőkanál gyömbérpüré (nálam por és kevesebb, a püré alatt egyébként azt érti a recept, hogy a fokhagymát vagy a gyömbért ledarálják és kevés vízzel összekeverik),
- 1,5 evőkanál garam masala (ebből is kevesebbet tettem),
- 1 kiskanál chili,
- 1 evőkanál római kömény (én ebből kevesebbet tettem és nem is római köményt használtam, hanem az általunk is ismert köménymagot...római köményt nem tartunk itthon, mert férjem ki nem állja),
- 3 cassia bark vagy helyette 2,5 cm-es fahéj,
- 1 kiskanál kurkuma,
- 1 csokor finomra vágott koriander,
- 100 ml paradicsompüré (nálam sűrű házi paradicsomlé),
- só,
- bors.

Elkészítés:

1. Az olajat felhevítjük egy nagy, széles edényben, aminek teteje is van. Ha a sütőben fogjuk majd sütni, akkor olyat válasszunk, ami bírja a sütőben való sütést is (pl. a fogantyúja nem műanyag). Beletesszük a curry leveleket, ha használunk, és a kardamomot. Fél percig hagyjuk, hogy átmelegedjenek.

2. Ezután megy bele a finomra aprított vöröshagyma. Alacsony hőfokon, gyakran kevergetve megpároljuk, karamellizáljuk, de ne égjen meg.

3. Ha kész, mehet bele az apróra vágott paradicsom. 5 percig, kevergetve ezt is főzzük.

4. Majd mehet bele a fokhagyma és a gyömbér, végül az összes többi fűszer (kivéve a koriander) és a paradicsompüré. 2 percig kevergetjük.

5. Mehet bele a nagyobb darabokra vágott csontos hús is. Kicsit átkeverjük, majd felöntjük vízzel (a recept szerint annyi vizet öntünk rá, amennyi elfedi a húst, de én inkább mindig pótoltam és csak félig, háromnegyedig töltöttem fel). Lefedjük az edényt és vagy a tűzhelyen, a legalacsonyabb lángon, a  legkisebb rózsán főzzük vagy a sütőbe toljuk és alacsony hőfokon készítjük tovább a húst (120-140 fok).

6. Hosszú órákon át főzzük, de nézzünk rá időnként, esetleg mozgassuk is meg a húst (én még forgattam is), nehogy leégjen. Ha kell, pótoljuk a vizet. A recept szerint legalább 5 órán keresztül kell főnie. Nálam kb. 3 és fél- 4 óra alatt készült el úgy, hogy a csont kiesik a húsból. Omlós, könnyű hús lett a végeredmény és mivel enyhén fűszereztem, így pont ideális mind a gyerekeknek, mind a férjemnek, aki nem annyira kedveli a keleti konyhát. Az állat korától is függ a főzés ideje. Nekem fiatal kecskehúsom volt, így ezalatt az idő alatt bőven megpuhult.

7. Tálaláskor megszórjuk a korianderrel (én ettől eltekintettem). Rizst vagy naan kenyeret kínálunk hozzá.