Oldalak

2020. december 29., kedd

Mandulamag

Tavaly vagy talán még azelőtt vettem a formákat, de még nem került sor arra, hogy felavassam őket. Még soha nem ettem diócskát és mandulamagot, így egy kicsit hezitáltam, melyikre essen a választásom. Végül a mandula mellett döntöttem. Sokféle receptet átlapoztam, majd Aranytepsi leírását választottam. Fontos volt, hogy tojás ne kerüljön a krémbe, de a csak vajat tartalmazó krémek sem voltak annyira szimpatikusak. 




Hozzávalók (én ennek a felét készítettem csak el, és így pont elég volt a sok más édesség mellé):
- 40 dkg liszt,
- 25 dkg hideg vaj,
- 15 dkg darált dió vagy törökmogyoró,
- 15 dkg porcukor (nálam 6 dkg),
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor. 

Hozzávalók a krémhez: 
- 3 dl tej,
- 1 tasak vaníliás pudingpor,
- 15 dkg vaj,
- 10 dkg porcukor (nálam kevesebb),
- fél üvegcse zöld mandulaaroma. 

A forgatáshoz porcukor, de én eltekintettem ettől, hogy így is spóroljak a cukorbevitellel. 

Elkészítés: 

1. A tésztához valókat a vajas, linzeres tészták készítésének megfelelően gyorsan összegyúrjuk. (A hozzávalók legyenek hidegek és gyorsan kell dolgozni, különben morzsálódó, szétesős lesz a kész süti. Ha nem áll össze a tészta, én egy pici kis tejet, tejfölt, tojássárgát szoktam hozzáadni. Sokáig nem szabad gyúrni a tésztát, éppen csak annyi ideig, amíg összeáll.)

2. Amikor összeállt a tészta, zacskóba csomagoljuk és hűtőbe tesszük. Pihentessük 1-2 órát. (Nálam többet pihent és egyébként az eredeti recept nem is írja a pihentetést, azonnal formázza, nekem viszont az a tapasztalatom, jobb, ha kicsit visszahűtjük a vajas tésztákat.)

3. Pihentetés után kisebb golyócskákat szakítunk a tésztából és az előzőleg vékonyan kikent formába nyomkodjuk. Nem kell, hogy túl vastag legyen. Én csak az első sütés előtt vajaztam a formát, a többinél már nem. 

4. Az jár jól, akinek sok formája van, mert akkor gyorsan megy a sütés. Nekem csak 20 formám volt, így nem volt haladós a munka. 190 fokon sütöttem (Az eredeti recept 200 fokot ír.). Vigyázni kell, hamar elkészül (8-10 perc, de természetesen ez sütőfüggő). Mikor megsült, kicsit állni hagyjuk, majd óvatosan kiszedjük a formából. Van, aki megvárja, hogy teljesen kihűljön, én viszont langyosan szedtem ki. Nem ragadt a formába egy sem. Egy vékony pengéjű késsel vagy kiskanál szárával kicsit megmozgatjuk és már ki is fordul a formából a süti. Óvatosan bánjunk vele, mert törékeny. 

5. A krémhez a pudingot a szokásos módon felfőzzük a tejjel, cukorral. A gyorsaság kedvéért én most akkor kevertem hozzá a vajat, mikor már kihűlt annyira, hogy a vajat el lehessen dolgozni benne, de ne olvadjon folyósra benne a vaj. Szabály szerint a vajat először ki kellene habosítani a porcukorral, majd ezt hozzákeverni és újra kihabosítani a pudinggal, és közben hozzáadni a mandulaaromát is. Ilyen kis mennyiséggel (mivel én csak fél adagot sütöttem) nem volt kedvem külön edényekkel vacakolni. A krém sima, selymes, habos lett így is. 

6. Megtöltjük a mandulamagot a krémmel és kettőt-kettőt összeragasztunk. Aki szeretné, porcukora forgathatja. Én ettől eltekintettem. 

2020. december 4., péntek

Gyors, rögtön puha mézeskalács

 Az én kedvencem a Plébános mézeskalácsa, de azon a hétvégén, mikor a mézeskalácsból készített faluval leptem meg a gyerekeimet, muszáj volt egy mini adag azonnal süthető mézeskalácsot is készítenem nekik (mert kisebbik fiam meg akarta enni a házikókat :) ).



Rupaner receptjét vettem elő. Tényleg gyorsan elkészül, finom is, de azért nekem az a legfinomabb mézeskalács, aminek a tésztája pihen, érik néhány napot. Olyan ez, szerintem, mint a kovászos kenyér és az érlelt sajt esete. Azok is lassan készülnek, ízesebbek, zamatosabbak, mint a gyorsított társuk. Ha valaki siet, utolsó pillanatban van, akkor viszont nagyon jó ez a recept. A gyerekeknek nagyon ízlett. Én csak egy kicsi, harmadnyi adagot sütöttem, de ide most a teljes adagot írom. 


Hozzávalók (ez egy hatalmas adag, én ennek csak harmadát készítettem el elsőre), a bögre 2,5 dl-es: 

- 8 bögre finomliszt (1 kg),

- 2-2,5 bögre porcukor (20-25 dkg) (én nem szoktam cukrot tenni a mézeskalácsokba, hanem valamivel több mézzel pótlom azt),

- 3 teáskanál szódabikarbóna,

- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 

- 30 dkg vaj (nálam egy része zsír),

- 1 bögre méz (2,5 dl),

- 3 tojás. 


Elkészítés: 

1. A lisztet, fűszert, szódabikarbónát, porcukrot összekeverjük egy nagy tálban. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott zsiradékot és a mézet, majd a tojásokat. 

2. Összegyúrjuk a tésztát. Legyen lágy, de ne ragacsos. Jól dolgozzuk ki. 

3. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk (lehet vékonyabbra is, de akkor nem lesznek pufik...én vékonyra nyújtottam, mert "kekszszerűbb" mézesre vágytam). Tetszőleges formával kiszúrjuk. 

4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a mézeskalácsokat. Mivel volt egy kis felesleges tojás, én lekentem azzal. Tejjel is lekenhetjük a tetejét, de hagyhatjuk kenés nélkül is (ekkor matt lesz a felülete). Ha vastagabb tésztákat nyújtottunk, akkor nyomhatunk bele diót, mandulát, mogyorót, tökmagot, napraforgómagot vagy aszalt gyümölcsöt is. 

5. 180 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük (de maximum 10 perc, ha 7 perc után még nyers a tészta). Az alja ne kapjon színt. A sütési idő függ a tészta vastagságától. Inkább többször vegyünk ki próbára egy darabot, hogy ellenőrizzük (ráadásul az én sütőm nem süt egyenletesen, belül erősebben süt, mint az ajtó felől). 

Hókifli

 Hókiflit (is) sütöttem a Télapónak. 





Annyi recept található különféle könyvekben, újságokban, interneten. Ezek általában úgy szólnak, hogy 

- 25-30 dkg liszt,

- 18-20 dkg hideg vaj,

- 5 dkg porcukor,

- 10 dkg darált dió (vagy mogyoró),

- és van, aki gyúr bele 1 tojássárgáját is vagy egy kevéske tejfölt, esetleg rumot/rumaromát. 

Én ezeket a kifliket zsírral készítettem Csak a puffin receptje szerint. 

Fél adagot gyúrtam be, de így is lett 39 db kiflim. Ide most a teljes adaghoz tartozó receptet írom le, úgyhogy lesz belőle bőségesen kiflink. 

Hozzávalók: 

- 30 dkg liszt,

- 15 dkg hideg sertészsír (néhány dkg-ot vajjal cseréltem le, ha valaki nem szereti a zsírt, akkor figyelembe kell venni, hogy a zsír az 100 %, a vaj kb. 80 % zsír),

- 10 dkg porcukor (nálam kevesebb),

- 10 darált dió vagy mogyoró,

- 1 tojás,

- pici tej, ha szükséges (nálam sűrű joghurt). 

- vaníliás porcukor a forgatáshoz. 


Elkészítés: 

1. A lisztet, a darált diót, porcukrot egy tálba mérjük, majd gyorsan elmorzsoljuk a felkockázott hideg zsírral/vajjal. Fontos, hogy hideg legyen a zsiradék, és nagyon fontos, hogy gyorsan dolgozzunk. Mikor morzsás állagú lett, akkor mehet bele a tojás is. Ha szükséges, esetleg egy picike tejet lehet hozzá tenni. Gyorsan dolgozzunk, mert, ha megolvad a zsiradék a kezünktől, a kész sütemény szétesős, morzsálódós lesz. 

2. Mikor összeállt a tészta, hagyjuk abba a gyúrást és tegyük zacskóba, majd be a hűtőbe. Legalább egy órát pihenjen a tészta. 

3. Ezután jön a formázás. Én nem rudakat sodortam, hanem kimértem kb. 8-9 g-os golyókat. Ezeket egyesével, nagyon gyorsan kisodortam kb. 7-8 cm-es rudakra. Meghajlítottam és sütőpapírral bélelt tepsire tettem a kifliket. 

4. Ezután betettem tepsistől a hűtőbe, hogy visszahűljön a tészta. Kb. háromnegyed órát állt a hűtőben, addig sült a többi süti. 

5. 170-180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. Nem szabad túlsütni, mert akkor száraz lesz. 

6. Melegen vaníliás porcukorba forgatjuk a kész kifliket, azaz nem azonnal cukroztam, hanem hagytam egy nagyon kicsit hűlni a tepsin. (Nagyon vigyázni kell, mert sütőből kivéve még igen törékenyek a kiflik.) Én csak átszedtem egy tálcára, majd megszórtam vaníliás porcukorral a kifliket (így nem lettek túlságosan cukrosak, mert mi azt nem szeretjük).