Oldalak

2012. július 27., péntek

Fűszeres cukkini kenyérre

Találtam egy remek kenyérre kenhető receptet itt. Tatár cukkini a neve, de nem csak a neve, az íze is nagyon hasonlít az igazi tatár beefsteak ízéhez. Kicsit átalakítottuk a receptet, mert egyrészt nem volt itthon minden hozzávaló, másrészt én nem ehetek nyers tojást.

Hozzávalók: 2 zsenge cukkini, 1 tojássárgája (mi kihagytuk), 1 gerezd fokhagyma, 1 lilahagyma, 1 evőkanál fűszeres házi ketchup, 1-2 kiskanál mustár, csípős paprikakrém (nekünk most csak csípős gulyáskrém volt itthon, így azt tettünk bele), só, fűszerpaprika és sok bors.

A cukkinit lereszeljük, összekerjük a nagyon apróra vágott hagymával, az összetört fokhagymával és a fűszerekkel. Hűtőben érni hagyjuk kicsit, majd vajas, pirított kenyérrel tálaljuk.

Hordós savanyúság

A savanyúság egyik legegyszerűbb eltevési módja a hordós savanyúság. A hozzávalókat csak el kell keverni és ami érik a kertben, tisztítás után már dobhatjuk is a hordóba.

Hozzávalók: 12 liter víz, 1,5 liter 10 %-os ecet, 1,2 kg cukor, 600 g só, 12 g timsó, 20 g Na- benzoát, 12 g borkén, 12 g citromsav, 1 csomag egész bors, 1 csomag babérlevél, koriander, mustármag és friss torma.

A sót, cukrot, Na-benzoátot, borként egy kis meleg vízzel feloldottam és úgy öntöttem a hordóba, így nem lesz zavaros a víz.



Patisszon pörkölt bulgurral

Szeretjük a rántott patisszont, de, hogy ne unjunk rá, készítettünk egy csípős pörkölt változatot is.




 Hozzávalók: patisszon, vöröshagyma, só, bors, fűszerpaprika, paprika (csípős is), paradicsom, olaj vagy zsír.

A patisszont meghámozzuk, kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk. Olajon vagy zsíron megdinszteljük a hagymát, majd megszórjuk fűszerpaprikával és rátesszük a patisszont. Sózzuk, borsozzuk, paradicsomot és paprikát darabolunk bele és készre főzzük. Mi most bulgurral ettük, de rizzsel is finom.



2012. július 22., vasárnap

30. heti menü

Július 23., hétfő: paradicsomleves, cukkinis pite

Július 24., kedd: sóágyon sült csirke friss zöldségekkel

Július 25., szerda: sóágyon sült csirke friss zöldségekkel

Július 26., csütörtök: rakott kelkáposzta

Július 27., péntek: rakott kelkáposzta

Július 28., szombat: gyümölcsleves, tökfőzelék

Július 29., vasárnap: gyümölcsleves, tökfőzelék

2012. július 17., kedd

29. heti menü

Július 16., hétfő: tökfőzelék, csirkepaprikás

Július 17., kedd: tökfőzelék, csirkepaprikás

Július 18., szerda: szalonnás túrós tészta tepsiben sütve

Július 19., csütörtök: szalonnás túrós tészta tepsiben sütve

Július 20., péntek: patiszon pörkölt, bulgur

Július 21., szombat: patiszon pörkölt, bulgur, kakaós-cukkínis sütemény

Július 22., vasárnap: paradicsomleves, cukkinis pite, kakaós-cukkínis sütemény

2012. július 16., hétfő

Tiramisu tojásmentes krémmel

Házi babapiskótával és tojásmentes krémmel készítettem ezt a tiramisut.

Hozzávalók: 500 g mascarpone, 2,5 dl habtejszín, 3 csésze espresszó, xukor, rum ízlés szerint, vaníliaroma, 20 dkg babapiskóta, kakaópor.

A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét összekeverjük a xukorral, a vaníliaaromával, egy kis rummal, majd összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. A kávét elkeverjük rummal és xukorral.

A babapiskótát rövid időre a rumos kávéba mártjuk, majd egy sorban kirakjuk egy kerek jénai alját vele. Erre jön egy adag krém, kakaópor, majd megint piskóta, krém, kakaópor, piskóta és a tetejére krém. Hűtőben állni hagyjuk egy éjszakát, hogy az ízek jól összeérjenek, majd tálaláskor megszórjuk a tetejét vastagon kakaóporral.


Babapiskóta

Tiramisut kért R. a hétvégére. Gondolkodtam kicsit, hogyan lehetne megoldani azt, hogy én is ehessek belőle: ne legyen benne annyi szénhidrát, mint az eredetiben és nyers tojást se használjak fel hozzá. Végül úgy döntöttem, a piskótát is én sütöm meg.

Hozzávalók:

- 9 dkg csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék,
- 3 tojás,
- 4 dkg xukor (ha édesebben szeretnénk, mehet több is bele),
- vaníliaesszencia.

1. A tojások sárgáját a cukor felével és a vaníliaesszenciával fehéredésig, habosra kevertem, majd a xukor másik felével a tojáshabot is jó keményre vertem. Ezután a tojáshabhoz hozzáöntöttem a sárgáját és géppel kicsit összedolgoztam. A lisztet apránként beleszitáltam és óvatosan elkevertem.


2. Sütőpapírral bélelt tepsire egy csillagcsőrű habzsákból piskótaformákat nyomtam és 180-200 fokos sütőben megsütöttem. Ebből az adagból körülbelül 17,5 dkg piskóta lett.



2012. július 14., szombat

Cukkinis sütemény

Rendületlenül terem a cukkini a kertben, muszáj újabb és újabb formában felhasználnom, hogy ne unjunk rá. Korábban már készítettem ilyen süteményt, de most ezt is csökkentett szénhidráttartalmú liszttel és xukorral sütöttem, hogy én is ehessek belőle. Az interneten rengeteg ilyen receptet lehet találni, ezekből összeollózva készítettem el ezt a verziót.



Hozzávalók:

40 dkg cukkini hámozva, reszelve, 15 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt, 5 dkg mandula darálva, 4 evőkanál kakaó, 10-15 dkg xukor (vagy még több, ki mennyire szereti édesen), 3 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 kiskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg vaj, 150 ml tej, 3 tojás, fél dl rum, durvára darabolt dió (körülbelül 7-10 dkg). Aki ehet és szereti, reszelhet, törhet bele étcsokit is.

A tojást habosra verjük, majd hozzáöntjük a tejet, az olvasztott vajat és a többi hozzávalót is. Tepsibe öntjük a masszát és 180 fokon megsütjük (tűpróbáig, de körülbelül 50 percig). Nagyon finom, szaftos sütemény, a cukkini pedig tényleg nem érződik benne.

Kovászos káposzta leves

A kovászos káposztát ugyanúgy készítjük, mint a kovászos uborkát. Igen nagy adag káposztát sikerült kovászolnom, káposztás húst már nem olyan régen készítettem, így most inkább valami mást szerettem volna kipróbálni. Leves lett belőle.



Hozzávalók: 50 dkg kovászolt káposzta, 3-4 krumpli, 2-3 répa, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyem, kömény, babérlevél, só, olaj, fűszerpaprika, kevés xukor, egy kisebb doboz tejföl.

Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd rátesszük a reszelt fokhagymát is. Kicsit kevergetjük és levesszük a tűzről. Teszünk rá fűszerpaprikát (körülbelül 2 teáskanálnyit), majd a csíkokra vágott répát, a felkockázott krumplit és a káposztát is az edénybe rakjuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük babérlevéllel, sóval, borssal, köménnyel, petrezselyemmel, kevés xukorral.

Amikor minden megpuhult, a tejfölt tálba tesszük, öntünk rá egy kis levet a levesből, elkeverjük, majd visszaöntjük a levesbe. Kicsit forralunk rajta és kész.

Cukkinis pite (quiche)

A recept innen származik. Kicsit átalakítottam egyrészt az itthon lévő hozzávalókhoz, másrészt a csökkentett szénhidráttartalmú diétámhoz igazítva.



Hozzávalók a tésztához: 20 dkg csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék, 10 dkg vaj, 1 tojás, csipet só.

A lisztet összekeverjük a sóval, majd a vajat elmorzsoljuk a liszttel, végül az egészet összegyúrjuk egy tojással. Kevés vizet lehet tenni hozzá, ha nem akar összeállni a tészta. Fóliába csomagoljuk a tésztát és pihentetjük néhány órát a hűtőben.

A töltelék hozzávalói: 55 dkg cukkini, 3 tojás, 3 dl tejföl, 10 dkg túró, só, bors, szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, 10-15 dkg reszelt sajt.

A cukkinit lereszeljük, sózzuk és kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Egy tálban a tejfölt, a tojásokat elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióal ízesítjük, belekeverjük a túrót, a reszelt fokhagymát és a reszelt sajtot, végül a cukkinit. Jól elkeverjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kinyújtjuk és beletesszük egy kerek piteformába úgy, hogy a forma pereméig felérjen a tészta. Kicsit megszurkáljuk a tésztát és elősütjük. Ezután belesimítjuk a tölteléket és visszatesszük a tortát a sütőbe. Addig sütjük 200 fokon, még szép piros nem lesz a teteje.

2012. július 11., szerda

Kovászos uborka

Rengeteg uborka érett meg egyszerre, de arra még nem volt időm, hogy savanyúságnak eltegyem, másrészt nagyon szeretjük a kovászos uborkát, amit nagyon egyszerű recept szerint készítek.



Az uborkát megmosom, a nagyobbak végeit levágom, minden uborkát hosszában késsel bemetszek. Egy nagy üveg alját kibélelek egy nagy csokor kaporral, néhány meggylevéllel és 1-2 gerezd fokhagymával. Ezután elkezdem beletenni az uborkát az üvegbe, időnként dobok hozzá egy-egy fokhagymagerezdet (összesen egy fej fokhagyma kerül a nagy üvegbe). Közben vizet forralok, majd, ha felforrt, minden liter vízhez egy evőkanál sót teszek. Ezzel öntöm fel az uborkát, mikor a víz langyosra hűlt. A tetejére egy nagy szelet, előzőleg kissé megpirított kenyér kerül és annyi vizet öntök még a befőttes üvegbe, ami ellepi a kenyeret is. Az üveg tetejére egy kistányért teszek és kiteszem félárnyékos helyre az uborkát. Időjárástól és ízléstől függően 3-4 nap alatt elkészül.


Zöldbableves-kaprosan, savanykásan

Érik a zöldbab is a kertben, így elkészült az idei első zöldbableves. Ezt a levest nem az otthon szokásos módon készítem, mert Rocker a nagymama verzió szerint kedveli. Ez egy kapros, ecetes leves, amibe egy kevés cukor is kerül.



Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (én vegyesen zöld-és sárgababot is teszek bele), 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, olaj, egy csokor kapor, egy csokor petrezselyem, 2 kiskanál pirospaprika, 1 kanál liszt, kevés zsiradék, só, bors, cukor.

A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd rátesszük a zöldbabot és lefedve kicsit pároljuk. 5 perc után levesszük az edényt a tűzről, beletesszük a pirospaprikát, felöntjük vízzel, mehet bele a fokhagyma, a paprika, a paradicsom, a petrezselyem (én ezt egyben dobom bele), az apróra vágott kapor, só, bors. Amikor megpuhult a bab, teszek bele egy kis ecetet (körülbelül 2 kupaknyit), egy kiskanál cukort és vékonyan berántom a levest (mely kevés zsiradékból és egy evőkanál lisztből áll). Felforralom és kész a leves.

2012. július 9., hétfő

28. heti menü

Július 9., hétfő: kelkáposzta főzelék sertéspörkölttel

Július 10., kedd: kelkáposzta főzelék sertéspörkölttel

Július 11., szerda: kapros zöldbableves, szénhidrátszegény stíriai metélt

Július 12., csütörtök: kapros zöldbableves, szénhidrátszegény stíriai metélt

Július 13., péntek: túróval töltött cukkini

Július 14., szombat: túróval töltött cukkini, tiramisu tojásmentes krémmel

Július 15., vasárnap: lecsó, tiramisu tojásmentes krémmel

2012. július 5., csütörtök

Töltött cukkini

Töltött cukkínit többféle módon szoktam készíteni: húsos és húsmentes változatban is. Ezúttal darált hússal készítettem. A kertben gomba mód nőnek a cukkínik, így az idén is elkezdődött a cukkínis ételek sütése-főzése.

Hozzávalók: 2 közepes cukkíni, 50 dkg darált sertéshús, 10 dkg bulgur, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, só, bors, zöldfűszerek, sajt, olaj.

A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a darált húst. Erős tűzön, kevergetve fehéredésig főzzük, majd lejjebb vesszük a hőfokot és sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, időnként öntünk hozzá kis vizet vagy fehér bort.  Ha van, tehetünk bele paprikát, paradicsomot is. Nekem nem volt még érett, így a tavaly készített aszalt paradicsomból tettem a húshoz egy adagot. Amíg a hús készül, kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük a bulgurt egy kis sóval, valamint előkészítjük a cukkínit is. A cukkíniket megmossuk, félbe vágjuk, magját kiszedjük majd kikaparjuk kicsit a belsejét. A zöldség húsát nem dobjuk ki, hanem majd később a húshoz keverjük. Egy tálban olívaolajat, reszelt fokhagymát, borsot és sót összekeverünk apróra vágott friss zöldfűszerekkel (én most kakukkfüvet, zsályát, bazsalikomot és rozmaringot szedtem a kertben), ezzel bekenjük a cukkínik belsejét és sütésig állni hagyjuk, hogy ízletes legyen a zöldség.

Amikor kész a hús, beledaraboljuk a cukkíni kivájt belsejét, néhány percig még főzzük, majd lezárjuk a tüzet. Hozzákeverjük a bulgurt is. Ha száraznak tűnik a töltelék, lazíthatjuk kis tejföllel. Megtöltjük a cukkíniket, amiket ezután vékonyan kiolajozott tepsibe teszünk és letakarva addig sütjük, míg a cukkíni megpuhul. Ha kész, levesszük a fóliát, bőven megszórjuk reszelt sajttal és pirulásig visszatesszük a sütőbe.

Frankfurti leves

Szeretjük a frankfurti levest. Már egy ideje úgy készítem, hogy a virslit nem a levesben főzöm, hanem serpenyőben megsütöm és utána teszem a levesbe. Szerintem így sokkal finomabb. 



Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:
- 2 kisebb fej kelkáposzta (vagy fehér káposzta),
- 1 nagy hagyma,
- 3-5 közepes krumpli,
- 3 gerezd fokhagyma,
- néhány darab jó minőségű virsli (amiben tényleg nincs adalékanyag és más, oda nem illő anyag),
- 3 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt,
- őrölt fűszerpaprika,
- őrölt kömény,
- majoranna,
- só,
- olaj/zsír.

Elkészítés: 

1. A hagymát apróra vágjuk és zsiradékon megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a fűszerpaprikát és összekeverjük. Rögtön mehet rá a kockára vágott krumpli, az egészben hagyott fokhagyma és a csíkokra vágott (kel)káposzta.

2. Az egészet felöntjük vízzel, fűszerezzük sóval, majorannával, köménnyel.

3. Közben a virslit felkarikázzuk és egy serpenyőben kevés zsiradékon pirosra sütjük.

4. Ha kész, tejföllel elkevert liszttel behabarjuk a levest, majd beletesszük a virslikarikákat is és forralunk rajta egyet.