Két nagy sütőtököt feldaraboltam és sütőben puhára sütöttem. Ezután leszedtem a héját és a tököt egy edénybe tettem. Melegíteni kezdtem, majd tettem hozzá mézet, fahéjat és 7-8 narancs levét. Amikor a megfelelő állagot és ízt elértem, akkor üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Színre nagyon hasonlít a baracklekvárra.
Kisgyerekes család kipróbált, többnyire egészséges ételeket bemutató receptjei a mindennapokra (mert a papírfecniket folyton elhagyom) és gyerekeimnek ajándékba (mint régen, csak ez nem kézzel íródott). A kertünkben termesztett zöldségek belecsempészése a gyerekek ételébe úgy, hogy ők is örömmel fogyasszák azt.
Oldalak
▼
2012. november 23., péntek
Mézes macikekszek
A recept egycsipettől származik. Nagyon finom kekszek lettek belőle. Én cukorból kevesebbet tettem bele, de legközelebb el is hagyom a cukrot, mert még így is nagyon édes lett nekem.
Hozzávalók: 50 g méz, 50 g sötét nádcukor (el is hagyható), 100 g vaj, 1 tojás, 28 dkg liszt, mézeskalács fűszerkeverék vagy csak fahéj (2-3 teáskanál), csipet só, negyed teáskanál szódabikarbóna.
A mézet (a cukorral) és egy kevés vajjal felmelegítjük, megolvasztjuk. Tűzről levéve habosra keverjük a maradék vajjal és a tojással. A száraz hozzávalókat összekeverjük és a mézes-tojásos vajjal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk a tésztát és hűtőben pihentetjük néhány órán át. Az sem baj, ha egy éjszakát áll a hűtőben.
Egycsipet tanácsát megfogadva én is három fele vettem a tésztát és úgy nyújtottam ki őket 3-4 mm vékonyra. Kiszúrtam a formákat, sütőpapírral bélelt tepsire tettem és 190 fokra előmelegített sütőben sütöttem a kekszeket körülbelül 7-8 percig vagy addig, míg a kekszek alja enyhén barnulni nem kezdett.
Hozzávalók: 50 g méz, 50 g sötét nádcukor (el is hagyható), 100 g vaj, 1 tojás, 28 dkg liszt, mézeskalács fűszerkeverék vagy csak fahéj (2-3 teáskanál), csipet só, negyed teáskanál szódabikarbóna.
A mézet (a cukorral) és egy kevés vajjal felmelegítjük, megolvasztjuk. Tűzről levéve habosra keverjük a maradék vajjal és a tojással. A száraz hozzávalókat összekeverjük és a mézes-tojásos vajjal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk a tésztát és hűtőben pihentetjük néhány órán át. Az sem baj, ha egy éjszakát áll a hűtőben.
Egycsipet tanácsát megfogadva én is három fele vettem a tésztát és úgy nyújtottam ki őket 3-4 mm vékonyra. Kiszúrtam a formákat, sütőpapírral bélelt tepsire tettem és 190 fokra előmelegített sütőben sütöttem a kekszeket körülbelül 7-8 percig vagy addig, míg a kekszek alja enyhén barnulni nem kezdett.
48. heti menü
November 26., hétfő: brokkolikrémleves, túrós smarni,
November 27., kedd: brokkolikrémleves, túrós smarni,
November 28., szerda: sörben sült csirkecombok, céklasaláta,
November 29., csütörtök: sörben sült csirkecombok, céklasaláta,
November 30., péntek: zöldbabfőzelék, vendégségből maradt sütik,
December 1., szombat: zöldbabfőzelék, vendégségből maradt sütik,
December 2., vasárnap: sült tarja krumplival, savanyúsággal.
November 27., kedd: brokkolikrémleves, túrós smarni,
November 28., szerda: sörben sült csirkecombok, céklasaláta,
November 29., csütörtök: sörben sült csirkecombok, céklasaláta,
November 30., péntek: zöldbabfőzelék, vendégségből maradt sütik,
December 1., szombat: zöldbabfőzelék, vendégségből maradt sütik,
December 2., vasárnap: sült tarja krumplival, savanyúsággal.
47. heti menü
November 19., hétfő: tökfőzelék, pörkölttel,
November 20., kedd: húsleves, borsópörkölt tarhonyával,
November 21., szerda: húsleves, borsópörkölt tarhonyával,
November 22., csütörtök: lecsó,
November 23., péntek: lecsó,
November 24., szombat: lencseleves, túrógombóc,
November 25., vasárnap: lencseleves, túrógombóc.
November 20., kedd: húsleves, borsópörkölt tarhonyával,
November 21., szerda: húsleves, borsópörkölt tarhonyával,
November 22., csütörtök: lecsó,
November 23., péntek: lecsó,
November 24., szombat: lencseleves, túrógombóc,
November 25., vasárnap: lencseleves, túrógombóc.
2012. november 14., szerda
46. heti menü
November 12., hétfő: az étteremből elhozott húsok, köretek,
November 13., kedd: rakott zöldbab,
November 14., szerda: rakott zöldbab,
November 15., csütörtök: céklafasírt párolt káposztával,
November 16., péntek: céklafasírt párolt káposztával,
November 17., szombat: vendégségben,
November 18., vasárnap: tökfőzelék, pörkölttel.
November 13., kedd: rakott zöldbab,
November 14., szerda: rakott zöldbab,
November 15., csütörtök: céklafasírt párolt káposztával,
November 16., péntek: céklafasírt párolt káposztával,
November 17., szombat: vendégségben,
November 18., vasárnap: tökfőzelék, pörkölttel.
2012. november 7., szerda
Sült nyúl
Szeretjük a nyulat. R. pörköltnek elkészítve, én inkább sütőben sütve. A nyúlnak jót tesz, ha sütés előtt egy-két napig pácban áll a hús. Legutóbb egy egyszerű, de annál nagyszerűbb pácot készített R.
Hozzávalók: egy nyúl, 2-3 dl bor (nekünk most vörösbor volt bontva), 2-3 dl olaj, 2 evőkanál mustár, só, bors, egy fej fokhagyma.
A nyulat feldaraboljuk, az olajat, a bort, a mustárt, sót, borsot összekeverjük. A nyulat beletesszük a pácba, az edényt letakarjuk és hűtőbe tesszük egy-két napra. Időnként megforgathatjuk a húst.
Sütés előtt kizsírozunk jó vastagon egy tepsit, beletesszük a húst, lefedjük és 180 fokos sütőben másfél órát sütjük, majd fedő nélkül még fél órát. Párolt káposztával és tavaly eltett ecetes-fokhagymás szilvabefőttel ettük.
A fokhagymát helyettesíthetjük 2 reszelt vagy nagyon apróra vágott vöröshagymával. Só és bors mellett ízlés szerint keverhetünk bármilyen fűszert is a páchoz.
Hozzávalók: egy nyúl, 2-3 dl bor (nekünk most vörösbor volt bontva), 2-3 dl olaj, 2 evőkanál mustár, só, bors, egy fej fokhagyma.
A nyulat feldaraboljuk, az olajat, a bort, a mustárt, sót, borsot összekeverjük. A nyulat beletesszük a pácba, az edényt letakarjuk és hűtőbe tesszük egy-két napra. Időnként megforgathatjuk a húst.
Sütés előtt kizsírozunk jó vastagon egy tepsit, beletesszük a húst, lefedjük és 180 fokos sütőben másfél órát sütjük, majd fedő nélkül még fél órát. Párolt káposztával és tavaly eltett ecetes-fokhagymás szilvabefőttel ettük.
A fokhagymát helyettesíthetjük 2 reszelt vagy nagyon apróra vágott vöröshagymával. Só és bors mellett ízlés szerint keverhetünk bármilyen fűszert is a páchoz.
2012. november 6., kedd
Gofri
Már több, mint egy éve megvettük a három az egyben szendvicssütőnket, amiben gofri sütő feltét is van. Valamiért mindig elmaradt a gofri sütés, de most azt mondtam, bármi lesz, a hétvégén sütünk gofrit. Jól tettük (és jót ettünk). A receptet a mindmegettén találtam
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor (nálam a 12 g helyett 8 g került bele), 4 tojás, 12 dkg vaj, vaníliaesszencia, 10 dkg xukor, csipet só, fél liter tej, egy citrom reszelt héja.
Összekevertem a tojássárgát a xukorral, az olvasztott vajjal, majd belekevertem a citromhéjat, a vaníliaesszenciát, a sót és a tejet, végül a sütőporral kevert lisztet. A végén ment bele a tojások keményre vert habja. A gofrisütőt előmelegítettem és kisütöttem a gofrikat (körülbelül 4 perc alatt sülnek meg, de ez az idő nagyban függ a sütőtől).
Mivel ketten ekkora adagot nem tudtunk volna megenni egyszerre, így megfeleztem a tojássárgás masszát és a tojásfehérjét is (amit másnap vertem fel, közvetlenül sütés előtt). Egyik adagot szombaton, másikat vasárnap sütöttük ki.
Körülbelül 20 gofri lett ebből a tésztából.
45. heti menü
November 5., hétfő:túrós tészta szalonnával, sütőben sütve,
November 6., kedd: túrós tészta szalonnával, sütőben sütve,
November 7., szerda: töltött paprika,
November 8., csütörtök: töltött paprika,
November 9., péntek: oregánós csirkemell krumplival, aszalt paradicsommal,
November 10., szombat: oregánós csirkemell krumplival, aszalt paradicsommal,
November 11., vasárnap: étteremben ebédelünk.
November 6., kedd: túrós tészta szalonnával, sütőben sütve,
November 7., szerda: töltött paprika,
November 8., csütörtök: töltött paprika,
November 9., péntek: oregánós csirkemell krumplival, aszalt paradicsommal,
November 10., szombat: oregánós csirkemell krumplival, aszalt paradicsommal,
November 11., vasárnap: étteremben ebédelünk.
2012. november 2., péntek
Diós/kakaós/mákos csiga, kelesztés nélkül, nagyon gyors
Népszerű kelesztés nélküli sütemény ez a diós csiga. Egyszer már elkészítettem, de akkor dió helyett kakaóporral szórtam meg a tésztát. Nekem diósan jobban ízlik. Még fahéjasan, gesztenyésen, esetleg mákosan próbálnám ki. A receptet Gesztenyénél olvastam.
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt (én csökkentett szénhidráttartalmú liszet használtam), 25 dkg túró, 0,5 dl tej, 5 evőkanál olaj, csipet só, 10 dkg porcukor (nálam kevesebb), fél csomag sütőpor (én csak egy kis szódabikarbónát teszek bele).
Hozzávalók a töltelékhez, ha diós: 15 dkg dió, 10 dkg lekvár (nálam most körtelekvár), ízlés szerint porcukor, ha valaki igényli.
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt (én csökkentett szénhidráttartalmú liszet használtam), 25 dkg túró, 0,5 dl tej, 5 evőkanál olaj, csipet só, 10 dkg porcukor (nálam kevesebb), fél csomag sütőpor (én csak egy kis szódabikarbónát teszek bele).
Hozzávalók a töltelékhez, ha diós: 15 dkg dió, 10 dkg lekvár (nálam most körtelekvár), ízlés szerint porcukor, ha valaki igényli.
Hozzávalók a töltelékhez, ha mákos: házi, cukormentes szilvalekvár (nem mértem, mennyi, tettem bőven) és pár maréknyi darált mák. Én cukrot már nem adtam hozzá, de ez ízlés kérdése.
Hozzávalók a kakaós töltelékhez: 3 evőkanál olvasztott vaj, kakaópor és porcukor ízlés szerint, de ne sajnáljuk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 40X50 cm-es téglalappá nyújtjuk (vagy kb. 5 mm vastagra). Megkenjük a töltelékkel, feltekerjük a tésztát, mint a bejglit és kb. 2 centiméteres darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 200 fokos sütőben készre sütjük. Az a tapasztalat és több receptnél is úgy írják, hogy nem érdemes túl pirosra sütni, mert akkor száraz lesz a sütemény. Ez maradjon inkább fehérebb és esetleg egy kis színt kapjon a teteje. Tálaláskor még megszórhatjuk porcukorral, de én ettől általában eltekintek (törekszem a minél kevesebb cukorfogyasztásra).
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 40X50 cm-es téglalappá nyújtjuk (vagy kb. 5 mm vastagra). Megkenjük a töltelékkel, feltekerjük a tésztát, mint a bejglit és kb. 2 centiméteres darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 200 fokos sütőben készre sütjük. Az a tapasztalat és több receptnél is úgy írják, hogy nem érdemes túl pirosra sütni, mert akkor száraz lesz a sütemény. Ez maradjon inkább fehérebb és esetleg egy kis színt kapjon a teteje. Tálaláskor még megszórhatjuk porcukorral, de én ettől általában eltekintek (törekszem a minél kevesebb cukorfogyasztásra).
Tejfölös-mustáros hús
Gyors és finom ebéd, így lejegyzem, hogy máskor is elkészíthessem. R-rel közösen találtuk ki egy vasárnap délelőtt, ágyban fekve, azon gondolkodva, mi is legyen az ebédünk.
Lapocka volt itthon, de szerintem bármilyen sertés vagy netán csirkehúsból el lehet készíteni.
A húst apró kockákra vágjuk, majd zsiradékon fonnyasztott vöröshagymán, kevés fehérborral készre sütjük. Sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a mustárral kevert tejfölt. Összeforraljuk és sült krumplival tálaljuk.
Lapocka volt itthon, de szerintem bármilyen sertés vagy netán csirkehúsból el lehet készíteni.
A húst apró kockákra vágjuk, majd zsiradékon fonnyasztott vöröshagymán, kevés fehérborral készre sütjük. Sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a mustárral kevert tejfölt. Összeforraljuk és sült krumplival tálaljuk.
44. heti menü
Október 29., hétfő: tejfölös-mustáros sertéshús, sült krumpli,
Október 30., kedd: lencsefőzelék, alj nélküli túrós ribizlilekvárral,
Október 31., szerda: lencsefőzelék, alj nélküli túrós ribizlilekvárral,
November 1., csütörtök: tökfőzelék, rántott cukkíni, diós csiga,
November 2., péntek: tökfőzelék, rántott cukkíni, diós csiga,
November 3., szombat: sült nyúl, párolt káposzta, gofri,
November 4., vasárnap: sült nyúl, párolt káposzta, gofri.
Október 30., kedd: lencsefőzelék, alj nélküli túrós ribizlilekvárral,
Október 31., szerda: lencsefőzelék, alj nélküli túrós ribizlilekvárral,
November 1., csütörtök: tökfőzelék, rántott cukkíni, diós csiga,
November 2., péntek: tökfőzelék, rántott cukkíni, diós csiga,
November 3., szombat: sült nyúl, párolt káposzta, gofri,
November 4., vasárnap: sült nyúl, párolt káposzta, gofri.