Oldalak

2013. március 8., péntek

Mákos kölestorta

Néhány éve találtam a receptet Vegagyerek blogján. Többször megsütöttem már ezt a tortát. Szeretjük, mert mákos, mert nem túl édes és gyorsan elkészül. Igazából ez nem is igazi torta és a tésztája sem olyan, mint egy süteménynek. Inkább azt mondanám, hogy a mákos köles egy kicsit szebb tálalási formája. Tehát egy kissé nedves az állaga, de szépen szeletelhető. Mi nagyon szeretjük és hétköznapokra szoktam sütni, levesek után esszük.









Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
- 20 dkg köles (van, hogy többet főzök, mondjuk 30 dkg-ot),
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt (szerintem nem is muszáj ennyi lisztet beletenni, én általában csak pár dekát teszek hozzá, van, hogy egy kis aprószemű zabpelyhet szórok bele helyette és volt, hogy nem is tettem bele lisztet, hanem egy kevés mákliszttel helyettesítettem),
- 20 dkg darált mák (van, hogy beleteszek 25 dkg-ot is),
- 10-12 dkg cukor (de lehet tenni bele barna nádcukrot és mézet is, valamint lehet édesebbre és kevésbé édesre is készíteni--->mostanában ennek maximum a felét teszem csak bele, azaz olyan 5 dkg-ot, de ez persze  ízlés dolga),
- 1-2 marék mazsola,
- 500 ml víz a főzéshez,
- kb. 150-200 ml víz a tésztához, amennyitől kenhető állagú lesz a tészta, ez attól is függ, teszünk-e hozzá lisztet, ha igen, mennyit, én mostanában nem teszem bele a 20 dkg lisztet,
- 1 teáskanál fahéj,
- reszelt citromhéj, narancshéj,
- fél citrom leve,
- szilvalekvár (sűrű, házi, nálam ez cukormentes).


Elkészítés:

1. A kölest alaposan megmosom, megfőzöm a vízben. Bármit készítünk kölesből, alaposan át kell mosni, különben keserű lesz az étel. Desszertekhez kicsit be is szoktam áztatni főzés előtt.

2. Amikor kicsit hűlt a megfőtt köles, összekeverem a többi hozzávalóval, majd sütőpapírral bélelt formába öntöm. (Annyi vizet adjunk a tésztához, amennyitől jól kenhető masszát kapunk. Ha nem teszünk hozzá lisztet vagy csak keveset, akkor lehet, hogy nem is kell víz. Én mostanában ettől már eltekintek.)

3. A torta tetejét megkenem házi szilvalekvárral (én jó vastagon kentem), majd 180 fokos, előmelegített sütőben fél óráig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése