Oldalak

2013. március 30., szombat

Répatorta

Néhány éve már elkészítettem ezt a tortát, így most épp itt volt az ideje, hogy újra megsüssem. Ezúttal nem tortaformában, hanem kisebb méretű tepsiben sütöttem. Finom, különleges sütemény.




Hozzávalók:

- 15 dkg liszt,
- 15 dkg mandula (vagy helyette liszt, nálam a szénhidrát csökkentése érdekében került bele korábban mandula),
- 10 dkg dió,
- 4-10 dkg sötétbarna nádcukor, ízlés szerint,
- 25-30 dkg répa (ez már a pucolt mennyiség),
- 8 dkg mazsola,
- 1 közepes narancs leve,
- néhány csepp citromlé,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 3 tojás,
- 1-másfél teáskanál fahéj,
- 180 ml olaj ,
- a tetejére: kevés narancslé, kb. 3 evőkanál cukor darálva és 25 dkg Philadelphia krémsajt.

1. A mazsolát beáztatjuk egy narancs levébe. A diót apróra daraboljuk (ne darálóban, mert fontos, hogy darabos legyen). A répát apró lyukú reszelőn lereszeljük. A mandulát megdaráljuk.

2. A lisztet, a mandulát, a diót, a cukrot, a nádcukrot, a fahéjat, sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük.

3. Egy másik edényben a tojást, az olajat, a narancslevet, amiben a mazsolát áztattuk, a citromlevet összekeverjük, végül a lisztes keverékhez öntjük. Hozzátesszük a reszelt répát és a mazsolát, majd az egészet jól összevegyítjük.

4. Sütőpapírral bélelt tortaformában vagy kis méretű tepsiben 180 fokos sütőben készre sütjük (kb. 60 perc, de sütőfüggő, 40-50 perc után nézegessük). Ha megsült, kihűtjük.

5. A krémsajtot összekeverjük a porcukorral és ízlés szerint narancslével, majd a sütemény tetejére kenjük. Díszíthetjük marcipánból készített répával vagy apróra reszelt igazi répával, pirított fél vagy darabolt dióval, narancshéjjal, pirított mogyoróval. Én most pirított dióval díszítettem minden szeletet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése