Oldalak

2013. május 30., csütörtök

Joghurtos (vagy tejfölös) kuglóf

Sütés néne oldalán találtam még évekkel ezelőtt és sütöttem meg sokszor ezt a kuglófot. Egy kicsit alakítottam most a recepten, ezt adom közre.


Hozzávalók:

- 30 dkg liszt (eredetileg 35 dkg),
- fél csomag sütőpor (eredetileg egy csomag),
- 15 dkg vaj,
- 8-10 dkg xukor (eredetileg 20 dkg),
- 1 citrom reszelt héja,
- 3 egész tojás,
- 2 és fél dl joghurt (nálam most tejföl),
- 1-2 evőkanál kakaópor,
- ízlés szerint mazsola, dió, csokidarabok, meggy stb.

1. A vajat a xukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a tojásokat.

2. A lisztet a sütőporral összekeverjük és a vajas tojáshoz adjuk a joghurttal együtt.

3. Kivajazzuk, majd liszttel megszórjuk a kuglófformát. A tészta egyharmadát külön edénybe tesszük és hozzákeverjük a kakaóport.

4. A mazsolát, diót, csokidarabokat, meggyet abba a tésztába tesszük, amelyikbe szeretnénk. Én a diót a sárga tésztába kevertem, a meggyet pedig a kakaós tésztába potyogtattam.

5. Tehát, a kuglófformába beleöntjük a sárga tésztát és ráöntjük a barnát. Előmelegített, 160-170 fokos sütőben készre sütjük. Én most úgy sütöttem, hogy a sütőt felmelegítettem 180-190 fokra, betettem a tésztát, majd 5 perc múlva mérsékeltem a hőt 170 fokra. Aki szereti, tálaláskor megszórhatja porcukorral. Én ettől mindig eltekintek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése