Oldalak

2013. május 13., hétfő

Török vöröslencseleves

A receptet itt találtam. Nagyon finom, ízletes leves és nem mellékesen, gyorsan elkészül.




Hozzávalók a leveshez:

- 20 dkg vöröslencse,
- 1 nagy vöröshagyma,
- 2 kisebb krumpli,
- 1 nagyobb répa (én ennél többet teszek bele),
- sűrű házi paradicsomlé (eredetileg 1 evőkanál paradicsomsűrítmény, de én sűrű házi paradicsomlevet használok, abból 1-2 dl-t),
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 1 evőkanál friss, apróra vágott mentalevél (ha nem szereti valaki, hagyja ki, én sem teszek bele, anélkül is finom lesz),
- só,
- bors,
- 1,2-1,4 liter víz
- citrom a tálaláshoz (elhagyható, én nem használtam).

Hozzávalók az öntethez (ha nem teszünk rá, nem tragédia, nem mindenki szereti a családban sem):

- 2 evőkanál vaj,
- 1 evőkanál őrölt édes fűszerpaprika (csípős is lehet, aki szereti),
- egy csipet só.

1. A lencsét megmossuk. A répát, krumplit megpucoljuk és kisebb darabokra vágjuk (érdemes a répát minél kisebbre vágni, mert ennek kell a legtöbb idő a puhuláshoz). A hagymát szintén apróra vágjuk.

2. A hagymát az olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a répát. Ezzel is pároljuk egy kicsit, majd hozzáadjuk a krumplit. Felöntjük vízzel és beletesszük a lencsét is. Fűszerezzük sóval, borssal, mentával. Alacsony hőfokon főzzük a levest, míg minden megpuhul benne. Én csak ekkor adom hozzá a sűrű házi paradicsomlevet (kb. 2 dl-t).

3. Amikor kész a leves, botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű, adunk hozzá még vizet.

4. Egy edényben felmelegítjük a vajat, csipet sót és a fűszerpaprikát beleszórjuk. Keverünk rajta párat és kész.

5. Tálaláskor a levesre merünk egy keveset az öntetből és néhány csepp citromlével is ízesítjük a levest (én ez utóbbit kihagytam).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése