Oldalak

2013. július 18., csütörtök

Gesztenyés-tejszínes szelet, lisztmentes

Valami krémes édességre vágytunk egyik héten. A hozzávalók alapján erre a gesztenyés süteményre esett a választásom. A recept a Rama süteményes könyvben található. Gyorsan elkészíthető, könnyű sütemény. Fél adagot sütöttem, mert kettőnknek sok lett volna az egész adag.



Hozzávalók (fél adag):

Tészta:
- 3 tojás,
- 3 evőkanál porcukor,
- 5 dkg vaj,
- 3 evőkanál liszt (nálam 4 evőkanál darált mandula került bele),
- negyed csomag sütőpor,
- 1 nagy evőkanál Holland kakaópor.

Krém:
- fél csomag főznivaló vaníliás pudingpor,
- 1,5 dl tej,
- 12,5 dkg porcukor (vagy több/kevesebb ízlés szerint, kóstolni kell, kb. 8 dkg-ot tettem bele),
- 10 dkg vaj,
- 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza (nálam cukormentes, natúr),
- 1-2 evőkanál rum (eredeti recept szerint az egész adagba kerül 1-2 evőkanál rum).

Tetejére:
- 2,5-3 dl tejszín,
- fél csomag habfixáló,
- 1,5 evőkanál cukor,
- 1 evőkanál kakaópor.

1. A tojások sárgáját a cukorral jó habosra keverjük (3-4 perc), majd beleöntjük az olvasztott (de nem meleg) vajat. 1-2 percig keverjük.

2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a tojássárgás krémet.

3. A lisztet vagy a darált mandulát, a sütőport és a kakaóport egy másik edényben összekeverjük és a tojásos krémbe szitáljuk, óvatosan összekeverjük.

4. Sütőpapírral bélelt tepsiben (egész adag esetében 30X30 cm-es, fél adagnál kisebb tepsiben) 180 fokon készre sütjük a tésztát, majd kihűtjük.

5. Ezalatt elkészítjük a gesztenyés krémet. Ehhez a pudingport elkeverjük egy kevés tejjel, a maradék tejet pedig feltesszük főni. Amikor felforrt a tej, behabarjuk a pudingporral kevert tejjel. Sűrűre főzzük, majd kihűtjük. (Többször készítettem már, nagyon sűrűre köt a puding, ezért keverjük gyakran és időben tegyük hozzá a gesztenyét.)

6. A vajat jó habosra kikeverjük a porcukorral, a gesztenyemasszát pedig krumplinyomón áttörjük.

7. A kihűlt pudingot, az áttört gesztenyemasszát és a cukros vajat összekeverjük, rummal ízesítjük.

8. A tejszínt félig felverjük, beleszórjuk a habfixálót és a cukrot, majd kemény habbá verjük.

9. A tésztára kenjük a gesztenyekrémet, rásimítjuk a tejszínhabot és kakaóport szitálunk a tetejére. Hűtőbe tesszük pár órára, majd tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockára vágjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése