Augusztus 5., hétfő: tökfőzelék, túrófasírt,
Augusztus 6., kedd: zöldbabfőzelék,
Augusztus 7., szerda: zöldbabfőzelék,
Augusztus 8., csütörtök: pestos tészta,
Augusztus 9., péntek: szardíniás-paradicsomos töltött padlizsán,
Augusztus 10., szombat: karaj...
Augusztus 11., vasárnap: karaj....
Kisgyerekes család kipróbált, többnyire egészséges ételeket bemutató receptjei a mindennapokra (mert a papírfecniket folyton elhagyom) és gyerekeimnek ajándékba (mint régen, csak ez nem kézzel íródott). A kertünkben termesztett zöldségek belecsempészése a gyerekek ételébe úgy, hogy ők is örömmel fogyasszák azt.
Oldalak
▼
2013. augusztus 7., szerda
2013. augusztus 4., vasárnap
Sült krumpli sütőben sütve
A Büfé oldalán találtam rá erre az igen remek ötletre: sült krumpli sütőben sütve. Nem sűrűn készítek sült krumplit, de lehet, hogy most néha-néha azért becsempészem az étrendembe, mert amúgy nagyon szeretem ezt az ételt. Pont olyan ízre, színre, állagra, mintha hagyományos módon sütnénk.
Hozzávalók:
- krumpli,
- olaj vagy zsír,
- só.
1. A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és megmossuk. Ruhára tesszük és megszárítjuk.
2. Egy tepsibe tesszük a krumplit, meglocsoljuk 2-3 evőkanál zsírral vagy 5 evőkanál olajjal (szerintem zsírral finomabb). Jól összekeverjük, mindenhol érje a zsiradék a krumplit. A lényeg, hogy a krumpliszeletek ne legyenek egymáson, egy rétegben terüljenek el a tepsiben.
3. 220 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Tálaláskor sózzuk.
Hozzávalók:
- krumpli,
- olaj vagy zsír,
- só.
1. A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és megmossuk. Ruhára tesszük és megszárítjuk.
2. Egy tepsibe tesszük a krumplit, meglocsoljuk 2-3 evőkanál zsírral vagy 5 evőkanál olajjal (szerintem zsírral finomabb). Jól összekeverjük, mindenhol érje a zsiradék a krumplit. A lényeg, hogy a krumpliszeletek ne legyenek egymáson, egy rétegben terüljenek el a tepsiben.
3. 220 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Tálaláskor sózzuk.
2013. augusztus 3., szombat
Kürtőskalács a szabadban
Recept és tapasztalatok hamarosan.
Frissítés: végül most, 2016 júliusában írtam csak be a receptet. Itt található.
Frissítés: végül most, 2016 júliusában írtam csak be a receptet. Itt található.
Sós kosárkák muffinformában
Már nagyon régóta készülök elkészíteni ezeket a paradicsomos mini pitéket, de csak most kezdett érni a paradicsom a kertünkben (boltit meg nem veszünk, mert annak se íze, se illata). A recept alapötlete a Vidék Íze magazin 2006. júliusi és 2013. augusztusi számából van.
Finom, egyszerű, sör-, vagy borkorcsolyának is tökéletes. Bármivel lehet ízesíteni, lehet variálni a fűszereket (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom) és bővíteni a hozzávalók listáját (pl. sonka, szalonna, különféle zöldségek, hagymák, sajtok).
Hozzávalók a tésztához (ebből a mennyiségből egy 24 db-os muffinsütő telt meg):
- 14 dkg teljes liszt (nálam van, hogy kiőrlésű tönkölyliszt, van, hogy fehér tönkölyliszt)
- 7,5 dkg vaj,
- fél teáskanál só,
- víz, ha szükséges.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tojás,
- 1 dl tejszín,
- 1 kis fej lilahagyma,
- só,
- bors,
- 5 dkg sajt,
- 1-2 paradicsom.
1. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, 1-3 evőkanál vizet adunk hozzá. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük néhány órát.
2. A töltelékhez a tojást, a tejszínt, a sót, a borsot, az apróra vágott hagymát és a reszelt sajtot összekeverjük.
3. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk és a muffinsütő mélyedéseibe nyomjuk. Mielőtt belehelyeznénk a mélyedésekbe a tésztát, mindegyik kört kicsit lapítsunk még el a kezünkkel, hogy nagyobb legyen a kör átmérője a mélyedésekénél, így lesz egy kis oldala a süteményünknek.Vajazni nem kell a formát.
4. A tésztát 180-200 fokon elősütjük (én addig sütöm, míg a tészta teteje kicsit megszárad). Lehet vakra sütni is, én ettől el szoktam tekinteni.
5. A tölteléket belekanalazzuk a félig megsült kosárkákba, tetejére egy-egy vékony szelet paradicsomot teszünk és készre sütjük. Akkor jó, amikor már nem rezeg a töltelék és kicsi színt is kap.
Finom, egyszerű, sör-, vagy borkorcsolyának is tökéletes. Bármivel lehet ízesíteni, lehet variálni a fűszereket (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom) és bővíteni a hozzávalók listáját (pl. sonka, szalonna, különféle zöldségek, hagymák, sajtok).
Hozzávalók a tésztához (ebből a mennyiségből egy 24 db-os muffinsütő telt meg):
- 14 dkg teljes liszt (nálam van, hogy kiőrlésű tönkölyliszt, van, hogy fehér tönkölyliszt)
- 7,5 dkg vaj,
- fél teáskanál só,
- víz, ha szükséges.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tojás,
- 1 dl tejszín,
- 1 kis fej lilahagyma,
- só,
- bors,
- 5 dkg sajt,
- 1-2 paradicsom.
1. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben szükséges, 1-3 evőkanál vizet adunk hozzá. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük néhány órát.
2. A töltelékhez a tojást, a tejszínt, a sót, a borsot, az apróra vágott hagymát és a reszelt sajtot összekeverjük.
3. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk és a muffinsütő mélyedéseibe nyomjuk. Mielőtt belehelyeznénk a mélyedésekbe a tésztát, mindegyik kört kicsit lapítsunk még el a kezünkkel, hogy nagyobb legyen a kör átmérője a mélyedésekénél, így lesz egy kis oldala a süteményünknek.Vajazni nem kell a formát.
4. A tésztát 180-200 fokon elősütjük (én addig sütöm, míg a tészta teteje kicsit megszárad). Lehet vakra sütni is, én ettől el szoktam tekinteni.
5. A tölteléket belekanalazzuk a félig megsült kosárkákba, tetejére egy-egy vékony szelet paradicsomot teszünk és készre sütjük. Akkor jó, amikor már nem rezeg a töltelék és kicsi színt is kap.