Oldalak

2013. október 7., hétfő

Sós túrógombóc

Valahogy nem kívántam a megszokott, édes túrógombócot, sósan viszont nagyon jól esett ez a gombóc. Van már egy másik sós túrógombóc recept (spenótos túrógombóc néven) is a blogon, az is nagyon finom volt, de ez annál sokkal egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető változat. Ebből a receptből indultam ki.

Hozzávalók:

- 35 dkg túró,
- 15 dkg feta sajt (de ez el is maradhat és pótolhatjuk tehéntúróval),
- 8 dkg búzadara,
- 3 tojás,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- szalonna a tetejére ízlés szerinti mennyiségben,
- tejföl a tálaláshoz
- kapor a tálaláshoz (el is maradhat, nekem nem volt),
- 4-5 evőkanál zsemlemorzsa a hempergetéshez (nálam ez elmaradt a magas szénhidrát miatt),
- olaj.

Elkészítés:

1. A túrókat áttörjük, összekeverjük sóval, borssal, reszelt fokhagymával, a búzadarával és a 3 tojás sárgájával. Néhány órát hűtőben állni hagyjuk.

2. Ha eleget állt a massza vizet teszünk fel főni, amikor felforrt, megsózzuk.

3. A 3 tojás fehérjéből kemény habot verünk és a túrós masszával óvatosan összekeverjük. Gombócokat formázunk és a forró vízben kifőzzük.

4. Olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, beleforgatjuk a kifőtt gombócokat.

5. A szalonnát apró kockákra vágjuk, szép pirosra sütjük.

6. Tálaláskor a gombócokat tálra rendezzük, megöntözzük apróra vágott kaporral kevert tejföllel és megszórjuk a sült szalonnakockákkal.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése