Oldalak

2013. október 29., kedd

Tejszínes tonhalas tészta (gyors)

Gyorsan kellett ebédet főznöm. Erre a receptre esett a választásom. Biztos, hogy sokszor elkészítem még, mert gyors, nem lehet elrontani és nagyon finom. Akár vacsorára is el tudom képzelni.



Hozzávalók 2 személyre:

- 2-3 evőkanál vaj,
- 1,5 evőkanál liszt,
- 1 dl tej (van, hogy tejet nem is használok, hanem helyette egy 2,5 dl-es zacskó tejszínt),
- bors,
- só,
- szerecsendió
- kb. 1 dl tejszín,
- 2 konzervdoboz tonhal, natúr (én a levét leöntöttem),
- sajt,
- tészta (kettőnknek szárazon mérve 7-7 dkg tészta elég volt),
- petrezselyem.

Elkészítés:

1. Feltesszük a vizet a tésztának. Amikor forr, sózzuk és beleöntjük a tésztát, majd jól megkeverjük. Készre főzzük.

2. Közben a tejet megmelegítjük, egy edényben pedig vajat olvasztunk, majd beleszórjuk a lisztet. Elkeverjük. Ekkor levesszük a tűzről és a meleg tejet fokozatosan hozzákeverjük, de vigyázzunk, ne csomósodjon be a mártás.

3. Mehet vissza a tűzre a mártás, besűrítjük (keverjük folyamatosan, kis lángon dolgozzunk).

4. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és öntsük fel tejszínnel. Ha sűrű, akkor több tejszínt, ha hígabb a mártás, akkor kevesebb tejszínt teszünk bele.

5. Mehet bele a tonhal is (nem kell szétdarabolni, úgyis szétesik a keveréssel). Felforraljuk és elzárjuk a tüzet.

6. Az apróra vágott petrezselymet vagy most szórjuk a mártásba (én így tettem), vagy tálaláskor szórjuk a tészta tetejére.

7. A kifőtt tésztát leszűrjük és a mártással összekeverjük. Lefedjük, 10 percig állni hagyjuk.

8. Tálaláskor reszelt sajtot szórunk a tetejére.


Tipp: lehet tenni bele zsenge párolt zöldborsót és/vagy párolt picike sárgarépakockákat, netán gombát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése