Oldalak

2013. november 7., csütörtök

Mandulatej házilag

Meglepően finom. Nekünk frissen, rögtön elkészítés után ízlett a leginkább. Szerintem egy napnál tovább ne tároljuk. Most csak úgy, magában ittam, de lehetne ízesíteni például fahéjjal, kávéba is önthetnénk vagy kakaóitalt is készíthetnénk belőle. Esetleg süteménybe, krémek készítéséhez is felhasználható.

Hozzávalók: 

- 10 dkg mandula,
- fél liter víz,
- kevés édesítő.

Elkészítés:

1. A mandulát beáztatjuk 8 órára ( vagy egy éjszakára). Időnként lecseréljük róla a vizet.

2. Ezután leöntjük a manduláról a vizet, átmossuk és turmixgépbe tesszük. Felöntjük egy kis vízzel (kb. 2 dl) és jól összeturmixoljuk. Hozzáöntjük a maradék, 3 dl vizet, az édesítőt és tovább turmixoljuk az italt.

3. Szöveten átszűrjük, jól kinyomkodjuk, szinte száraz legyen a mandulapép és már fogyasztható is.

4. Hűtőben tároljuk és 1 nap alatt fogyasszuk el.

A visszamaradt mandulapépet szárítás után felhasználhatjuk sütemények készítéséhez (liszt helyett).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése