Oldalak

2014. január 15., szerda

Mézes-krémes (grízes)

Hozzávalók: 

Tészta: 
- 45-50 dkg liszt (nálam most 48 dkg volt),
- 1 púpos kávéskanál szódabikarbóna,
- 3 evőkanál zsír,
- 4 púpos evőkanál méz,
- 1 tojás (villával felverni),
- 1-1 evőkanál tejföl és tej, de lehet csak egyik vagy másik, és az is előfordulhat, hogy többet igényel a tészta,
- aki akar, tehet cukrot is a tésztába, én ettől eltekintettem.

Krém: 
- 6 dl tej,
- 6 evőkanál búzadara (nem púpos),
- 25 dkg vaj,
- vaníliaesszencia (egy-két kupak),
- reszelt citromhéj (nálam ez most kimaradt),
- porcukor ízlés szerint (nálam kb. 6 dkg, de legközelebb emelem 8-10 dkg-ra),
- 35-40 dkg házi sárgabaracklekvár.

Tetejére: 
- ízlés szerint csokimáz, kakaómáz vagy porcukor.

Elkészítés: 

1. A zsírt és a mézet egy edényben felolvasztjuk, jól elkeverjük.

2. A tészta száraz hozzávalóit tálba öntjük, elkeverjük, majd hozzátesszük a többi hozzávalót (a mézes zsírt is). Jól kezelhető, nem ragacsos, félkemény tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, adunk hozzá még tejfölt vagy tejet.

3. A tésztagombócot a pultra vagy gyúródeszkára tesszük és letakarjuk azzal a tállal, amiben gyúrtuk. 30 percig pihentetjük.

4. Négyfelé vesszük a tésztát és mindegyiket egyenként nyújtjuk majd lisztezett tepsi hátulján kisütjük (gáztepsi hátulján sütöttem, így jó nagy és vékony tésztákat kaptam). 180 fokon sütöttem, kb. 6-8 percig. Nem szabad megbarnulnia a tésztának, zsemleszínűnek kell maradnia.

5. A krémhez a tejet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát (vigyázzunk, ne legyen csomós). Sűrűre főzzük. Belekeverjük a vaníliaesszenciát és a citromhéjat. Kihűtjük. Néha kevergessük hűtés közben, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.

6. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt búzadarához keverjük. Kihabosítjuk.

7. Egy lap kerül alulra, rá a krém fele, erre lapot teszünk és jó vastagon megkenjük lekvárral. Megint lap, krém másik fele és végül lap. Néhány órára hideg helyre tesszük pihenni a süteményt. Én le szoktam súlyozni a tetejét deszkával, hogy ne váljanak szét a lapok.

8. Kakaó-vagy csokimázzal bevonjuk néhány óra pihentetés után és másnap szeleteljük. A mázat el is lehet hagyni és tálaláskor porcukorral megszórjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése