Oldalak

2014. július 6., vasárnap

Túrós-borsos töklepény

A Nagy Ramakönyvben találtam ezt a különleges lepény receptet. Már 2 éve készülök megsütni, de mindig elmaradt valami miatt. Most végre nekiláttam és még annál is finomabb, mint hittem korábban. A lepény egyébként horvát specialitás. Az eredeti recept 1 kg lisztet használ, én mindent feleztem.






Hozzávalók a tésztához (ez egy fél adag) 

- fél kg liszt (én tettem bele teljes kiőrlésűt is),
- 1 tojás a tésztába + 1 tojás a kenéshez (én a tojásokat kihagytam, tojásallergia miatt),
- 1 csapott teáskanál só,
- 1 evőkanál vaj, olvasztva (nem forró!)
- 2,5 dkg élesztő,
- kb. 2,5-3 dl tej, liszttől függ,
- fél evőkanál cukor.

Hozzávalók a töltelékhez: 

- 2 kg főzőtök (csak frissből jó, fagyasztottból nem jó), az eredeti recept ennyit ír, de azt nem, hogy tisztítás előtt vagy után értendő a tök súlya, nálam tisztítás után, mag nélkül 1-1,3 kg volt,
- fél evőkanál só (többet tettem),
- 1 fej vöröshagyma,
- kevés zsír,
- 25 dkg túró (nálam házi),
- 1 dl tejföl,
- fél teáskanál őrölt bors,
- fél marék búzadara,
- 1-1 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika és pirosarany (vagy házi darált paprika).

Elkészítés: 

1. Az élesztőt a langyos tejben, kevés cukorral elkeverve, 2 teáskanál liszttel megszórva felfuttatjuk.

2. A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a felfuttatott élesztőt és elkezdjük kidagasztani a tésztát. A vége fele belegyúrjuk a megolvasztott vajat. Letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Ha megkelt, 12 egyforma súlyú cipót formázunk és letakarva 10 percig pihentetjük a tésztát.

3. A töltelékhez a tököt lereszeljük, megsózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Ezután kétszer jól kinyomkodjuk a levét.

4. A hagymát apróra vágjuk és zsíron megpirítjuk.

5. A megpirított hagymához keverjük a túrót, a tejfölt, a borsot s a búzadarát. Ha kell, még sózzuk. Hozzákeverjük a tököt is.

6. Minden tésztadarabot egyesével kinyújtunk négyzet alakúra. Én viszonylag vékonyra nyújtottam a tésztát. Megtöltjük, majd boríték formára összehajtogatjuk. Kezünkkel jól lelapítjuk. Zsírozott (nagy gáz)tepsire helyezzük, megkenjük a pirospaprikával, pirosarannyal felvert, elkevert tojással. 190 fokos sütőben készre sütjük (kb. 35 perc).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése