Zizinél találtam ezt a receptet. Mostanában sok vegán oldalt böngészek, hogy ötleteket merítsek a főzéshez. Egyrészt nem nagyon kívánom a húst, másrészt szeretnék úgy főzni, hogy Panni is ehessen a mi ételeinkből. Ez a palacsinta gyorsan elkészül, hasonlít a már korábban elkészített amerikai palacsintához (csak ebben nincs tojás és tej, na, meg cukor sem). Panni és Gergő örömmel ették a kisült palacsintákat, úgyhogy máskor is elkészítem. Fele adagot sütöttem, abból 9 mini palacsinta lett, de ide az eredeti receptet írom le.
Hozzávalók:
- 2 darab érett banán,
- 10 dkg liszt,
- 1,5-2 dl növényi tej,
- 1 evőkanál foszfátmentes sütőpor,
- fél vaníliarúd kikapart magja (elhagytam),
- kevés kókuszzsír a sütéshez.
Elkészítés:
1. A banánt villával pépesre törjük, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. 5 percig állni hagyjuk.
2. Kevés kókuszzsírt olvasztunk a palacsintasütőben és kisebb palacsintákat sütünk a tésztából. Nálam egy evőkanálnyi tésztából lett egy palacsinta, így egyszerre négy palacsintát tudtam sütni. Amikor az egyik oldal már teljesen buborékos, akkor megfordítjuk és a másik oldalt is aranybarnára sütjük.
Kisgyerekes család kipróbált, többnyire egészséges ételeket bemutató receptjei a mindennapokra (mert a papírfecniket folyton elhagyom) és gyerekeimnek ajándékba (mint régen, csak ez nem kézzel íródott). A kertünkben termesztett zöldségek belecsempészése a gyerekek ételébe úgy, hogy ők is örömmel fogyasszák azt.
Oldalak
▼
2014. december 18., csütörtök
Diósült (húsmentes feltét főzelékhez, salátához)
Vegasztrománia blogján található az eredeti recept. Tényleg finom, húsimádók is szeretni fogják. Mi most tepsiben sült céklával, sütőtökkel, hagymával ettük.
Hozzávalók:
- 25 dkg mag vegyesen (dió, mandula, mogyoró, szezámmag, de én még napraforgómagot is tettem bele),
- 40 dkg paradicsom felkockázva (nálam most egészben fagyasztott, de lehet konzerv paradicsom, ha szezonja van, akkor friss),
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva,
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva (ez eredetileg nincs a receptben, de Zizi tett bele, így én is),
- 1-2 tojás (mostanában nem teszek bele Panni tojásallergiája miatt, helyette 1-2 teáskanál útifűmaghéjat keverek hozzá),
- 15 dkg ementáli sajt reszelve,
- 1 teáskanál friss kakukkfű apróra vágva,
- 2 teáskanál friss zsálya apróra vágva,
- fél teáskanál friss menta apróra vágva (én ezt kihagytam, nem kívántam bele),
- 1 evőkanál friss petrezselyem apróra vágva,
- 1 teáskanál mustár (nálam 2),
- 1 teáskanál friss citromlé,
- só,
- bors.
Elkészítés:
1. A magokat külön-külön szárazon megpirítjuk, majd kihűtjük. Ezután késes aprítóban durvára daráljuk.
2. Minden hozzávalót összekeverünk, majd egy 16-20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hozzávalók:
- 25 dkg mag vegyesen (dió, mandula, mogyoró, szezámmag, de én még napraforgómagot is tettem bele),
- 40 dkg paradicsom felkockázva (nálam most egészben fagyasztott, de lehet konzerv paradicsom, ha szezonja van, akkor friss),
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva,
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva (ez eredetileg nincs a receptben, de Zizi tett bele, így én is),
- 1-2 tojás (mostanában nem teszek bele Panni tojásallergiája miatt, helyette 1-2 teáskanál útifűmaghéjat keverek hozzá),
- 15 dkg ementáli sajt reszelve,
- 1 teáskanál friss kakukkfű apróra vágva,
- 2 teáskanál friss zsálya apróra vágva,
- fél teáskanál friss menta apróra vágva (én ezt kihagytam, nem kívántam bele),
- 1 evőkanál friss petrezselyem apróra vágva,
- 1 teáskanál mustár (nálam 2),
- 1 teáskanál friss citromlé,
- só,
- bors.
Elkészítés:
1. A magokat külön-külön szárazon megpirítjuk, majd kihűtjük. Ezután késes aprítóban durvára daráljuk.
2. Minden hozzávalót összekeverünk, majd egy 16-20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
2014. december 8., hétfő
Tej-és tojásmentes pogácsa (krumplis)
Panni miatt most tojás és tej nélkül készítettem el a krumplis pogácsát. Így is nagyon könnyű, finom pogácsákat kaptam, nem is hiányzik bele se a tojás, se a tej. Zizitől vettem az ötletet, és a krumpli egy részét batátára (édesburgonyára) cseréltem. Igaz, nem lett olyan sárga, mint az övé, de azért szép színe lett így is (sajnos a kép nem adja vissza az igazi színeket).
A recept tehát a pehelykönnyű krumplis pogácsa receptem, csak kihagytam belőle a tojást és a tejet. Ha vegán vendégeknek készítjük, akkor disznózsír helyett kókuszzsírt használjunk.
A recept tehát a pehelykönnyű krumplis pogácsa receptem, csak kihagytam belőle a tojást és a tejet. Ha vegán vendégeknek készítjük, akkor disznózsír helyett kókuszzsírt használjunk.
2014. december 1., hétfő
Sütőtökpüre (húsokhoz, halakhoz köretként)
Ez a recept is Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című könyvéből való. Kicsit módosítottam a recepten, lent jelzem, hogy mit. Remek köret az unalmas krumplipüré helyett és ráadásul még egészségesebb is annál. A színe pedig a legzordabb időben is jókedvre derít mindenkit.
Hozzávalók:
- kb. 600 g sütőtök (Hugh megfőzte, én sütőben megsütöttem),
- 4 darab friss zsályalevél,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- egy kanál olaj,
- 5 dkg vaj,
- só,
- bors.
Elkészítés:
1. A tököt vagy megfőzzük, vagy, ahogy én tettem (mert szerintem így finomabb), szokásos módon, felkockázva sütőben megsütjük.
2. Az olajat és a vaj felét felolvasztjuk egy edényben, beletesszük a reszelt fokhagymát és az apróra vágott zsályaleveleket. Kicsit kevergetjük, majd mehet bele a héjától elválasztott sütőtök.
3. Felforraljuk, beletesszük a maradék vajat, majd botmixerrel pürésítjük.
Hozzávalók:
- kb. 600 g sütőtök (Hugh megfőzte, én sütőben megsütöttem),
- 4 darab friss zsályalevél,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- egy kanál olaj,
- 5 dkg vaj,
- só,
- bors.
Elkészítés:
1. A tököt vagy megfőzzük, vagy, ahogy én tettem (mert szerintem így finomabb), szokásos módon, felkockázva sütőben megsütjük.
2. Az olajat és a vaj felét felolvasztjuk egy edényben, beletesszük a reszelt fokhagymát és az apróra vágott zsályaleveleket. Kicsit kevergetjük, majd mehet bele a héjától elválasztott sütőtök.
3. Felforraljuk, beletesszük a maradék vajat, majd botmixerrel pürésítjük.