Oldalak

2015. április 13., hétfő

Citromos keksz

Gizinél találtam a receptet. Nagyon finom volt, habár kicsit túlsütöttem és keményebb lett a kelleténél. A gyerekeknek bevontam csokival, megszórtam kókuszreszelékkel, mi jobban kedveltük magában.


Hozzávalók: 
- 15 dkg liszt,
- 5 dkg kukoricaliszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- 8 dkg porcukor,
- fél teáskanál vaníliaaroma,
- 1 jó nagy citrom reszelt héja és leve (én másfél citrom levét tettem bele),
- 1 ek tejföl, ha szükséges,
- csipet só.

Elkészítés: 

1. A kétféle lisztet és a sót a vajjal összemorzsoljuk. Csak akkor adjuk hozzá a többi hozzávalót, mikor teljesen szétmorzsoltuk a vajat a liszttel.

2. Gyors mozdulatokkal minden hozzávalót belegyúrunk a tésztába. Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órát.

3. Kb. 5 mm vastagra nyújtsuk ki (én sütőpapíron nyújtottam, így nem ragad oda a pulthoz). Kiszaggatjuk tetszés szerinti formára.

4. Helyezzük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, tegyük legalább fél órára hideg helyre (így lesz omlós), majd 180 fokon készre sütjük (10-15 perc). Arra figyeljünk, hogy maradjon szép világos a keksz. Forrón még lágy és sületlennek tűnhet, de kihűlve jó lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése