Oldalak

2015. augusztus 4., kedd

Paradicsomos-padlizsános pite

A Vidék Íze receptújság 2014 augusztusi számában található a recept. Érik a finom paradicsom a kertben, most kell kihasználni, mert ezek az ételek csak napérlelete, földben termett paradicsommal ízletesek igazán. Finom, húsmentes, tejmentes (ha a tésztába zsírt teszünk) és nagyon eteti magát.



Hozzávalók: 
- 25 dkg kész élesztős vajas tészta vagy házi pitetészta (nálam az utóbbi),
- 1-2 csilipaprika (én elhagytam),
 - 1 vöröshagyma, apróra vágva,
- 1-2 evőkanál zsiradék,
- 1 padlizsán, hámozva, apró kockákra vágva,
- 4-5 darab közepes paradicsom, kisebb darabokra vágva,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1-2 ág zellerlevél,
- só,

A tetejére: 
- olívaolaj,
- só,
- 4-8 különböző színű és méretű paradicsom, felkarikázva (én egyszerűen koktélparadicsomot használtam).

Hozzávalók a tésztához, ha nem boltit és nem élesztőset használunk:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg vaj vagy zsír,
- 1 tojás,
- só,
- víz, ha szükséges.

Elkészítés:

1. A tésztát összegyúrjuk és fóliába csomagolva néhány órát pihentetjük a hűtőben. (Vagy összegyúrjuk, kibéleljük vele a sütőformát és így tesszük hűtőbe).

2. Az aprított vöröshagymát a zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a padlizsánt, a paradicsomot, Ízesítjük zúzott fokhagymával, zellerlevéllel, felkarikázott csilivel. Sózzuk. Fedő nélkül addig főzzük, míg besűrűsödik. Alacsony-közepes hőfokon készítsük.

3. A tésztát kinyújtjuk, piteformába nyomkodjuk (legyen pereme). Előmelegített sütőben, 180 fokon, kicsit elősütjük (kb. 10 perc).

4. Az elősütött tésztán elrendezzük a padlizsános tölteléket. Tetejét kirakjuk a színes paradicsomkarikákkal. Megszórjuk egy kis sóval, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Visszatoljuk a sütőbe. Akkor van kész, ha a paradicsomkarikák kicsit megpirulnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése