Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 20 dkg hajdina,
- 5 dkg élesztő (nálam csak 2,5 dkg),
- 3 tojás sárgája (én kihagyom, mert Panni tojásérzékeny),
- 13 dkg zsír,
- 10 dkg vaj (zsírt használtam helyette 7-8 dkg-ot),
- 1 kispohár tejföl (nálam mostanában helyette joghurt),
- fél csomag sütőpor (helyette egy mokkáskanál szódabikarbónát tettem),
- 1 teáskanál só (másfelet tettem),
- 1 tojás a kenéshez (én kihagyom, mert Panni tojásérzékeny).
Elkészítés:
1. A hajdinát 7 dl sós vízben puhára főzzük. Ha kihűlt botmixerrel pürésítjük.
2. Egy tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sütőporral és a sóval. Kis mélyedést készítünk a közepébe, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt. a vajat, a zsírt. Beleöntjük a 3 tojás sárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát.
3. Első körben a hajdina 2/3-át a tésztához gyúrjuk, majd mikor ez megvan, a maradékot is beledolgozzuk. A hajdina lágyíthatja a tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet. Jól gyúrható, közepesen kemény (kalácstésztánál keményebb) tésztát kell kapnunk
4. Fél órára lefedve hűtőbe tesszük pihenni.
5. Pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk. Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt (vagy enyhén zsírozott) tepsire rakosgatjuk, majd felvert tojással lekenjük a tetejüket. Sütés előtt még negyed órát pihentetjük a pogácsákat, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Kifejezetten jól áll neki, ha jó ropogósra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése