Oldalak

2016. április 15., péntek

Csalánleves medvehagymával

Ezt is ki kellett próbálni, mert az új telkünkön rengeteg csalán nő. Egy részét elteszem teának (szárítva), másik részéből zöldtrágya készül és főztem egy levest. Maradt egy adag medvehagyma is, ami szintén nálunk terem, de már kissé fonnyadt volt, így belefőztem azt is a levesbe. Nekem ízlett, a gyerekek is szó nélkül ették. Rocker szerint híg volt kicsit, amit legközelebb majd úgy korrigálok, hogy főzök bele egy-két krumplit és azt is összeturmixolom a levelekkel együtt. 


Hozzávalók: 
- csalánlevél nagyobb darabokra vágva,
- víz vagy alaplé,
- só,
- bors,
- tejszín vagy tejföl (kb. 2 dl),
- 1 fej vöröshagyma, aprítva (nálam ez kimaradt),
- 3-4 gerezd fokhagyma, aprítva,
- egy jó csokor medvehagyma, nagyobb darabokra vágva (ha nincs, akkor hagyjuk ki és tegyünk bele kicsit több fokhagymát),
- 3 dkg zsiradék,
- 2 közepes krumpli, hámozva, felkockázva.

Elkészítés: 

1. A zsiradékon megfuttatjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Néhányat keverünk rajta, majd a csalánt, az alaplevet, a krumplit és a fűszereket is hozzáadjuk. Addig főzzük, míg a levél megpuhul. Ekkor keverjük hozzá a medvehagymát. Botmixerrel, amennyire csak lehet, pürésítsük.

2. Felöntjük tejszínnel, forralunk rajta egyet. Vajon pirított kenyérkockával, szalonnachips-szel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése