Oldalak

2016. április 18., hétfő

Túró rudi torta (tojásmentes)

Gyors, finom torta. Panni születésnapjára készült. Most csak egy kisebb adagot sütöttem, mert volt mellé egy lúdláb torta is. Az ötletet Csak a Puffinnál találtam. A tésztát készíthetjük más recept szerint is. Nekem szempont volt, hogy tojásmentes legyen a torta. 


Hozzávalók (16-18 cm forma):

A tésztához: 
- 2,5 dl natúr almalé,
- 5-8 dkg xukor,
- fél citrom leve és héja,
- vanília vagy vaníliás cukor,
- 20 dkg liszt,
- 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő),
- 2 dkg kakaópor,
- 1 zacskó sütőpor (nálam csak egy kiskanál),
- 1 kiskanál sütőpor,
- 6 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál rum.

A krémhez: 
- 2,5 dl tejszín,
- 15 dkg sűrű, natúr krémsajt,
- cukor ízlés szerint,
- 30 dkg túró,
- 1 citrom reszelt héja,
- fél citrom leve,
- 5-10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, apróra vágva (én keveset tettem bele, mert a tetejét is bevontam étcsokival),
- 1 evőkanál zselatint is írnak a receptek, de olyan masszív volt a krém, hogy én nem kevertem bele és nagyon jól is tettem, mert remek lett az állaga.

A tetejére:
- 5 dkg étcsoki (vagy el is hagyhatjuk vagy nem vonjuk be teljesen, csak rálocsolunk egy kevés csokit),
- 2 kiskanál vaj.

Elkészítés: 

1. A tészta hozzávalóiból a száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön edényben összekeverjük, majd a kettőt vegyítjük. Sokáig ne kevergessük, éppen csak álljon össze. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, majd 5 perc után mérsékeljük a hőt 180 fokra. Készíthetjük az alapot más recepttel is, nekem Panni allergiája miatt kellett elhagynom a tojást. Tűpróbával ellenőrizzük fél óra múlva, megsült-e a tészta. Ha kész, rácson kihűtjük.

2. A krémhez a túrót összekeverjük, a tejszín kivételével, az összes hozzávalóval. A tejszínt habbá verjük, majd a túróval összeforgatjuk.

3. A kihűlt tésztát visszahelyezzük a formába. A forma oldalát is visszakapcsoljuk. Beleöntjük a tölteléket. A tetejét szépen elsimítjuk.

4. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit. Ha megolvadt, két kiskanál vajat keverünk el benne, majd ráöntjük a tortára. Nálam a cél a rusztikus tető volt, ezért nem is nagyon simítottam el a mázat. Szeleteléskor a kést forrósítsuk fel, mert a csoki kemény, roppanós, nehezen vágható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése