Oldalak

2016. május 7., szombat

Céklás-répás batyu (tojásmentes)

Ezt is a falu rendezvényére sütöttem a vendégeknek. Nekem nagyon ízlett, máskor is el fogom készíteni.



A tésztája a már jól bevált kelt tészta, melynek receptje itt, a káposztás csigánál található. Most fele-fele arányban használtam teljes kiőrlésű lisztet. A batyu ötlete Biobiától származik, azt alakítottam át a saját készletemhez.


Hozzávalók a töltelékhez:
- sárgarépa,
- cékla,
- egy-két szál újhagyma zöld szárával együtt, apróra vágva vagy 1 kisebb vöröshagyma vagy lilahagyma,
- só,
- bors,
- őrölt kömény,
- 1-2 gerezd fokhagyma, reszelve,
- tetejére egy tojás, de elhagyható.

Elkészítés:

1. A céklát és a répát nagyon finomra reszeljük. Egy nagy átmérőjű edényben, hogy ne főjön, hanem kicsit piruljon is, elkezdjük párolni. Közben belekeverjük a fokhagymát, a vöröshagymát és fűszerezzük borssal, köménnyel. Sózzuk. Mikor elfőtte a levét, utána még pirítjuk kicsit, akár a dinsztelt káposztát. Kihűtjük.

2. A kelt tésztát vékonyra nyújtjuk. Kis négyzetekre vágjuk, majd megtöltjük. A négy sarkát összefogjuk és megtekerjük a csücskét. Sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent tepsire sorakoztatjuk. A sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük. Ha felmelegedett, lekenjük felvert tojással a batyukat és megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése