Oldalak

2016. június 20., hétfő

Clafoutis

Francia desszert következik. A clafoutis (kiejtve klafuti) egy igen kedvelt sütemény, mely tulajdonképpen egy palacsintatésztával leöntött, megsütött gyümölcsös desszertet jelent. A recept Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című könyvéből való. Bármilyen gyümölccsel készíthetjük. Finom, gyors, egyszerű és elrontani sem lehet.




Hozzávalók:
- 50 dkg gyümölcs (nálam most cseresznye, nem magozzuk ki!),
- 2,5 dl zsíros tej,
- cukor ízlés szerint és a gyümölcs édességétől függően, 5-10 dkg,
- 2 dkg vaj,
- 5 dkg (tönköly)liszt,
- 3 közepes tojás.

Elkészítés:

1. A tojásokat villával enyhén felverjük, majd a cukorral kevert liszthez öntjük. Elkeverjük és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet is. Jól kikeverjük, csomómentesre. Én ezt nem géppel szoktam végezni, hanem csak egy villával.

2. Egy kisebb tepsi alját kivajazzuk, majd kirakjuk benne a gyümölcsöt. Ráöntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje barnulni kezd és feljön a tészta. Melegen a legfinomabb, de azért ha marad, hidegen sem rossz. :) Tálaláskor porcukorral is meg lehet szórni, ha valaki szeretné. (Tálaláskor már nem feltétlenül a legmutatósabb süti, de amíg egészben van, addig nagyon szép. :) A Google keresőbe beírva sok képet lehet látni milyen felvágva a süti, nekem még nem sikerült szép képet készíteni vagy, mert nem voltak jók a fények vagy, mert olyan hamar megette a család a sütit, hogy időm nem volt fotózni.)

Frissítés: 

- az első képen a legújabb változatom látható. Rebarbarát apróra vágtam (3 nyél volt, összesen 20-22 dkg) és szedtem hozzá bodzavirágot (5 tányér). Az apróra vágott rebarbarát és a pici darabkákra szedett bodzavirágot elrendeztem egy piteforma alján, erre öntöttem a fenti masszát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése