Oldalak

2016. szeptember 30., péntek

Sütőtökös rakott krumpli

A Vidék Íze 2013 novemberi számából való ez a recept. Nagyon ízlett a gyerekeknek és nekünk is. Természetesen Panni miatt tojásmentes ez is.



Hozzávalók:
- 70 dkg nyers krumpli, hámozva, uborkagyalun vékonyra szeletelve (fontos, hogy vékonyra legyen szelve, különben nem puhul meg sülés közben a krumpli!),
- 60 dkg sütőtök (tisztítva), kisebb kockákra vágva,
- 1 szál szárazkolbász, karikázva (aki nem eszik húst, helyettesítse gabonakolbásszal vagy füstölt sajttal vagy bármivel, amivel szeretné),
- olykor teszek bele pici kockákra vágott szalonnát is,
- 1 teáskanál szárított rozmaring,
- bors,
- só,
- csilipaprika ízlés szerint, de el is hagyható, én a gyerekek miatt nem teszek bele,
- 2,5 dl tejszín (van, hogy helyette is tejfölt használok),
- 2 dl tejföl (eredetileg 1 dl-t ír a recept),
- 10 dkg sajt,
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez,
- természetesen lehet tenni bele főtt tojást is. Mostanában már főzök bele néhány darabot, régen, mikor lányom nem ehetett tojást, akkor kihagytam az ételből a tojást.

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy tűzálló tálat vagy egy tepsit (közepes méretűt használok ehhez, kb. 20X 33/35 cm-es, de ez ízlés kérdése is, ki milyen vastagon szereti). Az előkészített zöldségeket egy nagy edényben összeforgatjuk a sóval (sózzuk bátran), borssal, rozmaringgal, csilivel, reszelt sajttal. Beleforgatjuk a kolbászt is (esetleg szalonnát) és aki szeretne, tehet bele tojást is (mostanában már én is teszek).

2. Belesimítjuk a kivajazott tepsibe, tetejét meglocsoljuk tejszínnel elkevert tejföllel. 180 fokos sütőben készre sütjük (Kb. 1 óra, de ellenőrizzük, ha lassan puhul, de nagyon pirul a teteje, le szoktam venni a hőfokot és tovább sütöm). A recept szerint nem kell letakarni, de én, ha úgy látom, hogy lassan puhul, egy kicsit letakarom menet közben. 

2016. szeptember 26., hétfő

Céklaleves feta sajttal, paradicsommal

Akkor készült ez a leves, amikor a csokis céklatorta, így a két ételhez való céklát együtt sütöttem. Kicsit féltem, hogy nagyon céklás íze lesz a levesnek és nem eszik majd meg a gyerekek, de szerencsére nagyon finom, lágy íze lett. Szerintem a benne lévő paradicsomlé segített abban, hogy a cékla erős, földes íze enyhüljön. A recept, mondanom sem kell, Hugh Fearnley-Whittingstall érdeme, melyet a BBC oldalán találtam. A készítés menetében eltértem, mert én nem szeretem főzni, hanem sütőben szeretem sütni a céklát.






Hozzávalók:
- 4-5 közepes (alma méretű) cékla,
- 500 g paradicsom (nálam több volt, több paradicsommal jobban szeretik a gyerekek), ha nincs friss, lehet pótolni jó sűrű, házi paradicsomlével,
- 3 gerezd fokhagyma (eredetileg csak 1gerezd), durvára vágva,
- 1 közepes vöröshagyma, aprítva,
- 2 evőkanál olaj,
- 5 dl alaplé,
- só,
- bors,
- feta sajt a tálaláshoz.

Elkészítés:

1. A céklát hámozzuk, mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra, tegyük hőálló edénybe és fedő alatt, sütőben, süssük puhára. Sok víz nem kell alá. Menet közben azért ellenőrizzük és, ha szükséges, akkor adjunk hozzá annyi vizet, hogy ne égjen oda.

2. A paradicsomot megmossuk, ha nagyobb, félbe is vághatjuk. Köré szórjuk a fokhagymát és meglocsoljuk egy evőkanál olajjal. 190 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Ha kész, szűrőn, szitán vagy passzírozón áttörjük és a levét megtartjuk.

3. Egy evőkanál olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a puha céklát, az alaplevet (vagy, ha nincs, akkor a vizet), sózzuk, borsozzuk és pár perc főzés után hozzáadjuk a paradicsomlevet is. Botmixerrel pürésítjük, majd forralunk rajta egyet.

4. Tálaláskor feta sajtot morzsolunk a tetejére.

2016. szeptember 24., szombat

Céklás csokitorta (tejmentes, tojásmentes)

Zizinél találtam ezt a receptet. Remek tortaalap lehet, de önmagában is nagyon finom. Eredetileg gluténmentesen akartam kipróbálni, de mivel már késő este volt, nem akartam kísérletezni. Két nap múlva is finom, puha volt a torta. Némileg eltértem az eredeti leírástól, de majd jelzem.


Ilyen magas, ha kicsi formában sütjük (kb. 16-17 cm-es volt ez a formám):



Ilyen lett, mikor 20 cm-es formában sütöttem: 



Hozzávalók (18cm forma, ha magasabb, 20 cm-es forma, ha vékonyabb tortára vágyunk):

Egy bögre 2,5 dl.
- 2 bögre kockára vágott cékla, sütőben lefedve puhára sütve, majd botmixerrel pürésítve,
- 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt (esetleg fele lehet darált mogyoró vagy dió),
- 1 bögre tönköly fehérliszt,
- 2-2,5 evőkanál kakaópor (eredetileg 1 kanál),
- 5 dkg étcsoki (eredetileg 10 dkg ), minimum 70-85 %-os legyen, olvasztva,
- fél bögre olaj (én legutóbb csak 30 g olajat tettem bele),
- 2 teáskanál szódabikarbóna,
- 2 teáskanál almaecet,
- 2 teáskanál sütőpor (én nem tettem bele),
- vaníliaőrlemény,
- 1 bögre víz vagy növényi tej (inkább adagoljuk apránként, nehogy sok legyen),
- cukor ízlés szerint (eredeti recept szerint fél bögre méz és juharszirup, én csak kevés cukrot tettem bele).

Elkészítés:

1. Egyik tálban az összes száraz, a másik tálban a nedves hozzávalókat (olvasztott csokit és céklát is) keverjük össze, majd a kettőt vegyítsük és gyorsan keverjük ki. Ne keverjük túl, éppen álljon össze és már önthetjük is a tortaformába. (Ha túl híg, adjunk hozzá még lisztet, ha túl sűrű, akkor folyadékot. Nekem úgy tetszik a legjobban a végeredmény, ha lágy lesz a tészta, de nem folyós. Olyan hummusz állagú, körülbelül)

2. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát. Hagyjuk a formában kihűlni. Tetejét tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, de be is vonhatjuk tetszés szerinti krémmel, sőt, szerintem nagyon jó tortaalap, tehát tölthetjük kedvenc krémünkkel vagy lekvárral is.

2016. szeptember 17., szombat

Gombóc kölesből (gluténmentes, tojásmentes és, ha akarjuk, tejmentes)

Gyorsan kellett készítenem valami második fogást ebédre, de mivel jelenleg nem sok minden van itthon, ezért nagyon meg volt kötve a kezem. Végül a kölesgombóc tűnt a legjobb választásnak. Segítségem is akadt, mert Gergő lelkesen hengergette a gombócokat a darált mandulába. Az alapötlet a Fittnőktől származik.









Hozzávalók:
- 1 csésze köles (2,5 dl),
- (növényi) tej, kb. 3-szor annyi, amennyi köles, de főzés közben pótoljuk, ha szükséges, vízzel is próbáltam, azzal nem volt annyira finom, krémes, mint tejjel,
- fahéj,
- cukor, ízlés szerint,
- negyed-fél citrom leve, vagy még több, ízlés szerint, (volt, hogy nem tettem bele citromlevet, úgy is finom volt),
- kezeletlen citrom héja, reszelve,
- vanília, (nálam vaníliapor),
- mandula vagy dió a hempergetéshez, de finom hagyományosan, vajban vagy más zsiradékon pirított zsemlemorzsával is, csak akkor nem lesz gluténmentes (nekem talán jobban ízlik a zsemlemorzsás változat),
- lekvár vagy fahéjas tejföl, porcukor stb. a tálaláshoz, ki mit ehet, ki mit kedvel.

Elkészítés:

1. A kölest tálba tesszük, felöntjük vízzel és minimum 4 órát, de akár egy éjszakán át állni hagyjuk (nálam mindig áll egy éjszakát, biztos, ami biztos). Utána sokszor átmossuk. Ez azért fontos, mert így nem lesz keserű az étel. Az áztatást és az öblítést semmiképp ne hagyjuk el, különben keserű lehet a végeredmény.

2. A beáztatott, megmosott kölest edénybe öntjük és hozzáadjuk a tejet. Háromszoros mennyiségű tejjel indítom a főzést, aztán menet közben még lehet pótolni, de nekem általában ez így elég. Meg kell kóstolni, ha nagyon kemény, akkor tenni kell még hozzá folyadékot. Én úgy szeretem, ha jól szétfő a köles (legalábbis ebben az ételben mindenképp előnyös). Menetközben ízesítjük cukorral, vaníliával. Lassú tűzön, fedővel félig letakarva készre főzzük, majd a fedőt az edényen hagyva langyosra hűtjük, de teljesen ki is hűthetjük, akár előző nap is megfőzhetjük és akkor másnap csak formázni kell. Nekem pont jó lett az állaga, nem lett se sűrű, kemény, se szétfolyós. Egy lágyabb, de nagyon jól formázható masszát kaptam, mire langyosra hűlt (melegen még nehezebben formázható).

3. Közben megpirítjuk a mandulát vagy a diót, majd, ha kihűlt, ledaráljuk. Volt, hogy zsemlemorzsát pirítottam, abba hempergettem a gombócokat. Nagyon finom úgy is (csak így nem gluténmentes, de nekünk szerencsére erre nem kell figyelni, férjem viszont nem szereti a pirított zsemlemorzsát).

4. A köleshez keverjük a citromlevet is (nálam nem mindig kerül bele citrom, mert nem mindig van itthon), majd gombócokat formázunk és pirított darált mandulába, dióba vagy zsemlemorzsába forgatjuk őket. Tálaljuk fahéjjal, cukorral vagy mézzel, lekvárral, esetleg tejföllel, fahéjjal, cukorral, ki hogy szereti.

2016. szeptember 14., szerda

Sütőtökkrémes sütemény

A sütemény tésztája a mindenmentes sütemény receptje szerint készült egy kis módosítással. Nagyon finom, könnyű, krémes sütemény lett a végeredmény. Panni önmagában, natúr is megeszi a sült tököt, de Gergőnél sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, mert ő kijelentette, zöldséget nem eszik, csak, ha felnőtt lesz. Nos, ezt a sütőtökös sütit csak úgy ette! 

Közben elkészítettem egy egyszerűbb változatban is a tésztát, amihez kakaóport is tettem, melyről ITT lehet olvasni. 




Hozzávalók a tésztához: 
- 14 dkg darált dió,
- 5 dkg apró szemű zabpehely,
- 2 dkg kókuszreszelék, darálva,
- 3 dkg kölesliszt (elmaradhat, lehet helyette dió, zabpehely stb.),
- 2 dkg étkezési keményítő,
- 1 teáskanál útifű maghéj,
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 evőkanál darált lenmag (elmaradhat),
- 3 evőkanál víz,
- kb. 1,5-2 dl víz, vagy lehet tej is, ha nem fontos a tejmentesség (vagy bármilyen cukormentes gyümölcslé), annyi, amennyitől sűrű, de kenhető állaga lesz a tésztának, ne tegyük bele rögtön az egészet,
- maradék lekvár, ha van bontva, de elmaradhat, én cukormentes házi baracklekvárt tettem bele,
- édesítés ízlés szerint.

Amennyiben nem fontos a tojásmentesség betartása, nyugodtan készítsünk egy piskótát, amibe tegyünk darált diót, esetleg egy kis kakaóport. 

Frissítés: közben elkészítettem a tésztát egyszerűbb változatban is, melynek receptje ITT található. 

Hozzávalók a krémhez: 
- 45 dkg, kimagozott, kisebb kockára vágott, sütőben puhára sütött sütőtök (ez már héj nélkül mérve),
- 2,5 dl tejszín,
- 2 kiskanál habfixáló,
- cukor ízlés szerint, de el is maradhat.

Csokimáz: 

- 2 evőkanál kakaópor,
- cukor ízlés szerint,
- néhány evőkanál víz,
- 3 dkg vaj.


 Elkészítés:

1. A darált lenmagot elkeverjük a 3 evőkanál vízzel és 5 percig állni hagyjuk.

2. A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön edényben összekeverjük (ne tegyük bele rögtön az összes vizet, inkább fokozatosan adagoljuk szükség szerint), majd a kettőt vegyítjük. A beáztatott lenmagot is hozzáadjuk. Keverjük össze, de ne túl sokáig. Éppen csak álljon össze a massza. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy inkább sűrű, de kenhető maradjon.

3. Sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott, kókuszreszelékkel megszórt) kisebb méretű tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ez most nem lesz vastag tészta, szándékosan vékony tésztát szerettem volna készíteni ehhez a sütihez.

4. A kész sütőtököt szétnyomkodjuk, a tejszín harmadát hozzáöntjük és krémesre kikeverjük. A tejszín másik felét habbá verjük két kiskanál habfixálóval, majd óvatosan hozzákeverjük a sütőtökhöz. A krémet rákenjük a tésztára.

5. A csokimázhoz a kakaóport és a cukrot összekeverjük annyi vízzel, amennyivel éppen ki lehet keverni. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett melegítjük, de nem forraljuk. Ha elolvadt a cukor, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a vajat is. Bevonjuk vele a sütit és hűtőbe tesszük fogyasztásig.


2016. szeptember 12., hétfő

Zsályás-sütőtökkrémes tészta pirított dióval

A The Guardian oldalán találtam ennek a finom, húsmentes, tojásmentes és tejmentes sütőtökös ételnek a receptjét. Eredetileg vajat kellett volna használnom, de éppen elfogyott, így helyette szőlőmagolajjal készítettem. Nekem nagyon ízlett. Kicsit egyszerűsítettem az elkészítés módján és ide most azt írom le, én hogyan készítettem. Van már egy másik sütőtökös-tésztás recept a blogon, de abba kell szalonna és birsalma is (az Borbás Marcsi receptje). Ez a recept Hugh Fearnley-Whittingstall érdeme. Hiába, benne még soha nem csalódtam. 





Hozzávalók: 
- 4-6 ducibb gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- 10 evőkanál olaj (nálam most szőlőmagolaj) vagy 5 dkg vaj a zsálya sütéséhez és 4 evőkanál olaj a tök sütéséhez,,
- 7,5 dkg dió száraz serpenyőben megpirítva, durvára vágva,
- tészta (nálam durum szélesmetélt vagy spagetti), megfőzve,
- 15-20 darab friss zsályalevél,
- 75 dkg sütőtök, magozva, hámozva, 2X2 cm-es kockákra darabolva,
- parmezán vagy kecskesajt vagy valami finom házi félkemény sajt a tetejére, tálaláskor (én most nem tettem rá).

Elkészítés: 

1. A sütőtököt tepsire helyezzük, közé dobjuk a fokhagymát (amit ne pucoljunk meg, csak szedjünk gerezdekre és enyhén roppantsuk meg), sózzuk, locsoljuk 4 evőkanál olajjal, majd 180 fokon puhára sütjük. Nem baj, ha kicsit karamellizálódik a tök, úgy még finomabb.

Volt már úgy is, hogy sütöttem egy nagy tepsi sütőtököt és megmaradt valamennyi, már nem ette senki. Ezt a tököt kiszedtem a héjából, majd összekevertem a lejjebb olvasható zsályás vajjal, valamint aprítottam bele 3 gerezd fokhagymát is. Kicsit átforgattam alacsony lángon és tettem is a tésztára. 

2. A zsályaleveleket a maradék olajon/vagy 5 dkg vajon, lassú tűzön addig sütjük, míg ropogósra sülnek. Ha kész, elzárjuk a tüzet, kiszedjük a leveleket (amit el is rágcsálhatunk aztán, finom, ropogós lesz, mint a chips).

3. A fokhagymáról leszedjük a héját, szétnyomkodjuk ezt is és a tököt is (a tököt rusztikusra törtem, hagytam benne darabokat), összekeverjük a zsályás olajjal/vajjal, sózzuk, borsozzuk.

4. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát és tálaláskor megszórhatjuk parmezánnal vagy kecskesajttal.

Fokhagymás-tökmagos bucik

A szokásos kovászos kenyér tésztámat használtam azzal a különbséggel, hogy gyúrtam bele tökmagot, napraforgómagot és pár gerezd reszelt fokhagymát, végül ilyen kis négyszög alakú zsemléket formáztam. Az ízesítés ötletét a Vidék íze 2016 szeptemberi számába találtam. 



2016. szeptember 11., vasárnap

Kelt kuglóf

Kaptam ajándékba egy szép cserép kuglófformát, amiről amúgy már régóta ábrándoztam. Nagyon megörültem neki, így hétvégén már fel is avattam egy finom süteménnyel. Limara receptjét használtam ehhez a kuglófhoz, amit egyébként már többször megsütöttem, de még nem írtam le ide a receptet.





Hozzávalók:
- 15 dkg olvasztott vaj (mostanában inkább csak 10 dkg és van, hogy ennek egy része zsír),
- 1,5 dl langyos tej (ha tojást nem teszünk bele, akkor ennél több tej kell és nekem ezen felül is igényli a liszt a plusz tejet, hogy megfelelően lágy állagot kapjak),
- cukor ízlés szerint, nálam 5 dkg (eredeti recept szerint 10 dkg),
- 1 citrom vagy narancs héja (nálam van, hogy kandírozott narancshéj),
- 2 tojás (nálam ez kimaradt, mert Panni tojásérzékeny, helyette több tejet tettem bele),
- vanília,
- 50 dkg liszt (nálam van, hogy fele teljes kiőrlésű tönköly, másik fele marad tönköly fehér),
- 2,5 dkg élesztő,
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- 5 dkg mazsola (ha szeretjük).

Elkészítés:

1. Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk.

2. Hozzáöntjük a liszthez, majd a vaj, a mazsola és a kakaópor kivétel az összes többi hozzávalót is hozzáadjuk és fánktészta lágyságú, lágy kelt tésztát dagasztunk belőle (nekem több tejet igényel a tészta, mint amennyit az eredeti recept ír!). A dagasztás vége fele dolgozzuk bele az olvasztott, de nem forró vajat. Ha már hólyagos a tészta, akkor kettévesszük és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport és esetleg, ha teszünk bele, a mazsolát (a kakaóport kis tejjel először ki szoktam keverni egy külön tányérkában). Mindkét tésztát külön edényben, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

3. A megkelt világos tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (vagy csak simán kézzel ellapogatjuk), majd a kakaóssal ugyanígy járunk el. Ha vékonyabbra nyújtjuk, szebb, márványosabb lesz. 

4. A világos tésztára helyezzük a kakaós tésztát, feltekerjük, mint a bejglit, végül megcsavarjuk, mintha egy ruhát akarnánk kicsavarni. Belehelyezzük a kivajazott, kilisztezett kuglófformába és letakarva megint duplájára kelesztjük.

5. Mivel én cserépedényt használtam, most nem előmelegített sütőbe tettem a kuglófot, hanem a kelesztés vége fele betoltam a hideg sütőbe és akkor kapcsoltam be a sütőt, 180 fokra beállítva. 45-50 perc alatt sül meg a kuglóf. Ha nagyon pirul, takarjuk le félidőben alufóliával. Ha megsült, hagyjuk a formában kihűlni.

2016. szeptember 7., szerda

Kolbászos krumplipizza (gluténmentes)

A Vidék Íze 2016 szeptemberi számában találtam ezt a receptet. Gluténmentes, sőt, én még tojást sem tettem bele, így tojásmentes az étel. Kirándulásra, uzsonnára, tízórai jó választás.




Hozzávalók: 
- 1 dl olaj,
- egy mokkáskanál szódabikarbóna (eredeti recept szerint fél csomag sütőpor),
- 5 dkg kukoricakeményítő,
- 12 dkg rizsliszt,
- két kiskanál darált lenmag (ha tojást is teszünk bele, akkor ez elmaradhat),
- 3 nagy krumpli, héjában megfőzve,
- 1 tojás (nálam helyette 2 kiskanál útifűmaghéj),
- 1 teáskanál só,
- kolbász, szeletelve,
- 1 evőkanál szezámmag,
- 1 evőkanál egész mák.

Elkészítés: 

1. A héjában megfőzött krumplit még forrón meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk. Kihűtjük.

2. Összekeverjük a liszttel, keményítővel, szódabikarbónával (sütőporral), sóval, lenmaggal, útifű maghéjjal vagy a tojással (ha teszünk bele) és az olajjal. Ne gyúrjuk sokáig, csak álljon össze a tészta.

3. Ízlés szerinti méretű gombócokra szedjük szét, majd mindegyiket ellapítjuk.

4. Tetejére szeletelt kolbászt helyezünk, megszórjuk mákkal és szezámmaggal, majd 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a széle ropogósra nem pirul.


Cukkinis-patisszonos sült hús

Ehhez a recepthez nincs kép, mert az első munkanapomon ettük, így nem volt időm lefényképezni. A recept ötletét a Vidék Íze 2016 szeptemberi számából vettem. Eredetileg csirkehúsból készül, de én szürkemarhából készítettem, mert nekem csak az volt otthon. Finom, szaftos ebéd lett belőle.

Hozzávalók: 
- csirkemell/szürkemarha/sertés vagy bármilyen más hús,
- egy nagy doboz joghurt (nálam joghurt és tejföl vegyesen),
- két kisebb cukkini, kis kockákra vágva,
- egy kisebb patisszon, kis kockákra vágva (hámozhatjuk is),
- 3-4 gerezd fokhagyma, aprítva,
- petrezselyemzöld, aprítva,
- só,
- bors,
- egy-két evőkanál zsiradék. 

Elkészítés: 

1. A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk egy kicsit, majd sózzuk, borsozzuk. Ha csirkemellből készítjük, akkor a következő rész kimaradhat. 

2. Egy nagy serpenyőben zsiradékot hevítünk, majd az előkészített húst, mindkét oldalán, elősütjük. Addig sütjük, míg kis színt kap a hús. 

3. A húst összekeverjük a joghurttal/tejföllel, ráhalmozzuk a darabolt zöldségeket, fokhagymát, petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk és kicsit megkeverjük, de a hús maradjon alul és a zöldség takarja be azt. Lefedjük és 170-180 fokos sütőben készre sütjük. Csirkehús esetén kb. másfél órát kell sütni, én 2 és fél-3 órát sütöttem a szürkemarhát, lassú tűzön. Omlós, szaftos lett. Mi quinoával ettük. 

2016. szeptember 3., szombat

Cukkinis-padlizsános tészta sütőben sütve

Ez egy egyszerű, de annál finomabb étel. Hugh Fearnley-Whittingstall Három jó dolog című könyvében találtam egy hasonló receptet, azt alakítottam át. Eredetileg padlizsán nem is kellett volna bele, de nekem éppen az is volt és mindenképp fel akartam használni valamilyen ételben.

Hozzávalók:
- egy közepes cukkini, kis kockákra vágva,
- két-három darab kisebb-közepes padlizsán, kis kockákra vágva, de, ha nincs padlizsán, akkor a cukkini mennyiségét megnöveljük és csak azt teszünk az ételbe,
- 25 dkg penne tészta,
- 3 evőkanál tejföl (eredetileg tejszín),
- só,
- bors,
- 3-4 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
- 2 evőkanál olaj,
- sajt, nem szoktam sajnálni belőle, nem mérem, hány dkg (eredetileg mozzarella és parmezán, nálam házi kecskesajt).

Elkészítés: 

1. A cukkinit és a padlizsánt az olajon pirítani kezdjük. Mikor egy pici színt kap és serceg, levesszük takarékra a tüzet, megsózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Kicsit főjön szét és legyen krémszerű. Mikor kész, keverjük bele a fokhagymát, tejfölt/tejszínt, kevergessük pár percig és zárjuk el a tüzet.

2. Közben főzzük meg a tésztát. Az ajánlott főzési idő előtt 2 perccel szűrjük le.

3. A tésztát összekeverjük az előkészített zöldséggel és reszelt sajttal. Egy sütőálló edénybe öntjük és a tetejét is megszórjuk reszelt sajttal. (Én eleve olyan edényben kezdtem a zöldséget párolni, amit aztán a sütőbe is betehetek.) 200 fokos sütőben átforrósítjuk és esetleg kapjon egy kis színt, de semmiképp ne süssük túl. Legjobb frissen tálalva.