Még soha nem indultam ilyen játékon, számomra ez lesz az első. A 31. Blogkóstolót Serpenyővirtuóz rendezi és Sherpa Konyhájaból választottam egy sütit (Sherpa pedig Hahópihénél látta a receptet). Kicsit gondban voltam, mert mindenképp süteményt (és krémeset) szerettem volna készíteni, viszont a legtöbb sütihez tojás is kell. Tojást viszont nem ehet a lányom, mert tojásérzékeny, így sajnos a kiválasztott sütemény tésztáját kicsit át kellett variálnom, hogy "tojásmentesítsem". Ide leírom majd az eredeti receptet és azt is, ahogy én készítettem. A krémet változatlanul hagytam, csak a cukor mennyiségét csökkentettem, mert mi nagyon kevés édesítéssel szeretjük a sütiket.
A sütemény elnyerte az egész család tetszését. Férjem szerint bátran süthetem máskor is. Könnyű, krémes sütemény, nem bonyolult és gyorsan el is készül.
Hozzávalók a tésztához, az eredeti recept szerint:
- 20 dkg liszt,
- 1 tk. sütőpor,
- 10 dkg cukor,
- 3 tojás,
- 10 dkg puha vaj,
- 2 evőkanál kakaópor,
- 3 evőkanál tej.
Hozzávalók a tésztához, ha tojásmentesen készítjük:
- 5 dkg étkezési keményítő,
- 12,5 dkg fehér tönkölyliszt,
- 7,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- 2 evőkanál kakaópor,
- 4 dkg kókuszcukor,
- 75 g olaj,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 teáskanál útifűmaghéj,
- 1 evőkanál citromlé,
- víz, amennyitől sűrűn folyós, kenhető tésztát kapunk (apránként adagolva a vizet).
Hozzávalók a krémhez:
- 4 dl tej,
- 2 evőkanál búzadara,
- 10 dkg puha vaj,
- 15 dkg kókuszreszelék,
- 4 dkg cukor (eredetileg 10 dkg).
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 10 dkg étcsoki,
- 1-2 evőkanál olaj.
Elkészítés:
1./A A tojással készült tészta esetében a puha vajat kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Jól kikeverjük. A lisztet, sütőport és a kakaóport egy külön edényben összekeverjük, majd két részletben a vajas-tojásos masszához adjuk. Sűrű, ragacsos tésztát kell kapnunk. Vajazott, lisztezett, kisebb méretű tepsibe öntjük, spatulával elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
1./B A tojásmentes tészta esetében az olajat, a cukrot, citromlevet, kakaóport és néhány evőkanál vizet összekeverünk. Egy másik edényben az összes száraz hozzávalót összekeverjük, majd több részletben az olajos cukorhoz öntjük. Keverés közben adagoljuk hozzá a vizet is. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy egy sűrűn folyós tésztát kapjunk, amit fakanállal tudunk elegyengetni egy kisebb méretű, előzőleg kivajazott, kilisztezett tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
2. A krémhez a tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett beleszórjuk először a búzadarát, majd a kókuszreszeléket, végül a cukrot. Folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Kihűtjük. Ha kihűlt, az előzőleg kihabosított vajat is hozzákeverjük. Még egyszer jól kihabosítjuk az egészet és a kihűlt tésztára simítjuk.
3. A csokit gőz fölött megolvasztjuk, olajjal összekeverjük és a sütemény tetejére csorgatjuk. Fogyasztás előtt pár órát hűtsük a süteményt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése