Szilveszterre készítettem ezt a salátát. A recept Lajos Mari, Hemző Károly 99 saláta című könyvéből van. Nagyon finom és különösen jól esett a sok nehéz étel mellett.
Hozzávalók:
- 600 g friss cékla, jobb, ha apróbb,
- néhány salátalevél a tálaláshoz,
- fél citrom leve,
- 1 késhegynyi őrölt fahéj (én nem tettem bele),
- só,
- petrezselyem,
- 1,5 dl tejföl,
- 100 g reszelt torma (néhány kiskanálnyi házilag eltett torma),
- 1 kávéskanál porcukor.
Elkészítés:
1. A céklát alaposan megmossuk és héjában puhára megsütjük. Én tettem alá egy kevés vizet, hogy ne égjen le és kerámiaedényben sütöttem, fedővel. Mikor kész, meghámozzuk.
2. Eredetileg úgy szól a recept, hogy áttörjük a megpuhult céklát, de én inkább lereszeltem. Sózzuk, megöntözzük citromlével és fahéjat is szórhatunk rá. Összekeverjük. Így hagyjuk kihűlni.
3. Az öntethez összekeverjük a tejfölt a tormával és a porcukorral.
4. Tálaláskor egy tál alján elrendezzük a salátaleveleket, erre halmozzuk félgömb alakban a céklát, majd felülről megöntözzük a tejfölös-tormás mártással. Petrezselyemlevelekkel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése