Hozzávalók:
- 2 fej fokhagyma (szeretjük, ha jó fokhagymás),
- 1 liter alaplé,
- 2,5 dl tejszín,
- 2-3 dkg vaj,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- 1 evőkanál liszt, aki szeretné, hogy sűrűbb legyen az állaga, én nem szoktam tenni bele lisztet,
- tálaláshoz: vajon pirított kenyérkockák, reszelt sajt, szalonnachips, pirítósra olvasztott sajt stb.
Elkészítés:
1. Egy edényben vajat melegítünk, ráreszeljük a megpucolt fokhagymagerezdeket. Addig melegítjük alacsony hőfokon, míg elkezdjük érezni a fokhagyma illatát (azaz kissé megfonnyasztjuk a fokhagymát). Itt szórhatjuk meg a liszttel, ha igényeljük, majd elkeverjük és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
2. Mikor felforrt, felöntjük a tejszínnel és botmixerrel krémesítjük. Egyet forr és el is zárjuk a tüzet. Én pirított kenyérkockákkal szeretem a legjobban.
És mi az ,alaplé'?
VálaszTörlésKedves "Unknown"! Alaplének általában hús-, ritkább esetben zöldséglevest hívják, de van, aki egyszerűen vízzel helyettesíti. Nagyon szívesen, remélem, tudtam segíteni.
Törlés