Készítettem már korábban "alternatív" nudlikat: túrós nudlit liszt és tojás nélkül, túrós nudlit, amiben van liszt és tojás is és egy sós változatot, melynek tésztájában spenót és túró van. Hétvégén szedtünk fel végre csicsókát és annyi lett egy bokor alatt, hogy egy ételhez nem is tudtam felhasználni, annyira sok volt. Egyik feléből készült tejszínes csicsóka (gratin), másik részéből pedig ezek a nudlik. Egy kisebb adag csicsókát pedig elajándékoztam. Egy kg csicsókából készítettem a nudlit, ami egy hatalmas adag, négy főre bőven elég a fele. A recept alapötlete innen származik.
A nudlit nem csak édesen ehetjük, reszelt sajt, tejföl, szalonna, pirított káposzta vagy bármi más mehet rá dió, lekvár, mák helyett. Akár sütőben is is összesüthetjük, ha sósan készítenénk.
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg csicsóka,
- kb. 18-25 dkg liszt, de inkább azt mondom, amennyit felvesz, amennyit igényel a tészta (nálam tönköly fehérliszt került bele)
- 3 dkg vaj,
- 1 tojás vagy helyette 1 kiskanál útifűmaghéj és 1-2 dkg étkezési keményítő, de szerintem ha elhagyjuk a tojást vagy az útifűmaghéjat, úgy is jó lesz,
- darált dió a forgatáshoz (vagy zsemlemorzsa, ha hagyományosan szeretnénk).
Elkészítés:
1. A csicsókát alaposan megmossuk, majd vízben puhára főzzük úgy, ahogy a krumplit szoktuk.
2. Még melegen átnyomjuk a megpuhult csicsókát krumplinyomón. Kihűtjük.
3. A kihűlt, átnyomott csicsókát összegyúrjuk a vajjal, a tojással vagy helyette útifűmaghéjjal és étkezési keményítővel és annyi liszttel, amennyit igényel a tészta. Ne tegyünk túl sok lisztet hozzá, mert akkor nagyon kemények lesznek a nudlik, ráadásul a nudlik sodrásához is használunk majd lisztet.
4. A diót ledaráljuk, serpenyőben megpirítjuk. Legyen illata, nagyon kicsi színe, de ne égessük meg.
5. A nudlikat több részletben kifőzzük, jól lecsepegtetjük. Nekem úgy vált be, hogy kicsit hagytam a nudlikat csöpögni, szikkadni és csak azután forgattam bele a pirított dióba. Házi baracklekvárral fogyasztjuk.
Kisgyerekes család kipróbált, többnyire egészséges ételeket bemutató receptjei a mindennapokra (mert a papírfecniket folyton elhagyom) és gyerekeimnek ajándékba (mint régen, csak ez nem kézzel íródott). A kertünkben termesztett zöldségek belecsempészése a gyerekek ételébe úgy, hogy ők is örömmel fogyasszák azt.
Oldalak
▼
2017. február 28., kedd
2017. február 27., hétfő
Mit készítsünk céklából? -ajánló
Ha még maradt cékla a pincében és mondjuk unjuk már a szokásos céklasalátát vagy egyszerűen valami változatosra vágyunk tél vége fele, akkor íme egy kis összefoglaló azokról a céklás ételekből, melyeket már próbáltam és elnyerték a család tetszését. Ezek az ételek ráadásul többnyire húsmentesek, így böjt idejére, húsvét előtt is be lehet vetni őket.
Hamarosan készítek egy újabb összefoglalót, ami a sóskáról szól majd (leves, torta, tésztaszósz, pite). A hétvégén ugyanis örömmel láttam, hogy a sóskánk bizony már bújik a kertben. Facebook oldalamon is megtalálható lesz majd a link, ha megírtam a sóskás összefoglalót.
Céklafasírt (ehhez sajnos nincs kép)
Céklafőzelék (nagyon finom)
Céklás tarte tatin (ehhez sajnos nincs kép)
Céklakrémes penne pirított mákkal szórva (nagyon finom)
Hamarosan készítek egy újabb összefoglalót, ami a sóskáról szól majd (leves, torta, tésztaszósz, pite). A hétvégén ugyanis örömmel láttam, hogy a sóskánk bizony már bújik a kertben. Facebook oldalamon is megtalálható lesz majd a link, ha megírtam a sóskás összefoglalót.
2017. február 26., vasárnap
Gluténmentes (és tojás-, élesztőmentes) fánk sütőben
Nincs sütőben süthető fánkhoz fánkformám, így mini kuglófformákban sütöttem meg ezeket a kis sütiket. A recept Nóri mindenmentes konyhájából van. Már hetek óta készültem, hogy megsüssem, de mindig elmaradt. Kár volt ennyit várni, mert nagyon finom.
Nálunk egyedül a tojásmentességet kell betartani, ehetünk glutént és tejtermékeket is, de szeretek kísérletezni, így vannak itthon gluténmentes lisztjeim. Könnyen tejmentessé és így vegánná is tehetjük ezt a süteményt, ha növényi tejet teszünk a tésztába.
Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam belülről lefényképezni a +fánkokat". Könnyű, puha bélzete van a sütinek. Kívül barna, de ez nem azt jelenti, hogy megégett, hanem ilyen színűre sülnek ezek a lisztek. Az biztos, hogy máskor is elkészítem, mert amellett, hogy finom, fél óra alatt elkészül sütéssel együtt.
Hozzávalók:
- 80 g csicseriborsóliszt,
- 50 g hajdinaliszt,
- 30 g tápióka keményítő (helyette én kukoricakeményítőt használtam, de ha nincs otthon ez se, pudingpor is megteszi),
- 1,5 kiskanál szódabikarbóna,
- 160 g hámozott almakocka,
- 160 g tej (növény vagy állati, kinek mi),
- 2 evőkanál olívaolaj (nálam 3 evőkanálnyi volt),
- 1,5 evőkanál citromlé,
- 1 mokkáskanál őrölt vanília vagy vanília kivonat,
- nagyon kevés édesítés (cukor, xukor, stévia, ki mit használ, de szerintem ez el is maradhat--->nálam 1 kiskanál cukor).
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ez fontos, mert miután kikevertük a tésztát, azonnal be is kell tennünk az előmelegített sütőbe. Csak így lesz finom puha a belseje.
2. A hámozott, kockázott almát 1 evőkanál vízzel puhára pároljuk (tűzhelyen vagy 2 perc alatt a mikróban). A formákat megkenjük olajjal.
3. Az összes száraz hozzávalót összekeverjük egy tálban. Egy másikban a folyékony összetevőket összeturmixoljuk az almával.
4. A száraz és a folyékony összetevőket gyorsan összekeverjük és azonnal kanalazzuk a formánkba. Betesszük az előmelegített sütőbe és 12-15 perc alatt készre sütjük. Nóri ajánlása szerint csak frissen jó, másnap már előjönnek a lisztek jellegzetes ízei. Nálunk azonnal elfogyott, így nem tudtam letesztelni másnap. Kevés porcukrot szórtam rá, aki kérte (nekem nem hiányzott) és cukormentes házi baracklekvárral ettük.
Nálunk egyedül a tojásmentességet kell betartani, ehetünk glutént és tejtermékeket is, de szeretek kísérletezni, így vannak itthon gluténmentes lisztjeim. Könnyen tejmentessé és így vegánná is tehetjük ezt a süteményt, ha növényi tejet teszünk a tésztába.
Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam belülről lefényképezni a +fánkokat". Könnyű, puha bélzete van a sütinek. Kívül barna, de ez nem azt jelenti, hogy megégett, hanem ilyen színűre sülnek ezek a lisztek. Az biztos, hogy máskor is elkészítem, mert amellett, hogy finom, fél óra alatt elkészül sütéssel együtt.
Hozzávalók:
- 80 g csicseriborsóliszt,
- 50 g hajdinaliszt,
- 30 g tápióka keményítő (helyette én kukoricakeményítőt használtam, de ha nincs otthon ez se, pudingpor is megteszi),
- 1,5 kiskanál szódabikarbóna,
- 160 g hámozott almakocka,
- 160 g tej (növény vagy állati, kinek mi),
- 2 evőkanál olívaolaj (nálam 3 evőkanálnyi volt),
- 1,5 evőkanál citromlé,
- 1 mokkáskanál őrölt vanília vagy vanília kivonat,
- nagyon kevés édesítés (cukor, xukor, stévia, ki mit használ, de szerintem ez el is maradhat--->nálam 1 kiskanál cukor).
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ez fontos, mert miután kikevertük a tésztát, azonnal be is kell tennünk az előmelegített sütőbe. Csak így lesz finom puha a belseje.
2. A hámozott, kockázott almát 1 evőkanál vízzel puhára pároljuk (tűzhelyen vagy 2 perc alatt a mikróban). A formákat megkenjük olajjal.
3. Az összes száraz hozzávalót összekeverjük egy tálban. Egy másikban a folyékony összetevőket összeturmixoljuk az almával.
4. A száraz és a folyékony összetevőket gyorsan összekeverjük és azonnal kanalazzuk a formánkba. Betesszük az előmelegített sütőbe és 12-15 perc alatt készre sütjük. Nóri ajánlása szerint csak frissen jó, másnap már előjönnek a lisztek jellegzetes ízei. Nálunk azonnal elfogyott, így nem tudtam letesztelni másnap. Kevés porcukrot szórtam rá, aki kérte (nekem nem hiányzott) és cukormentes házi baracklekvárral ettük.
Csicsóka gratin/tejszínes csicsóka
Végre felengedett a föld, így tudtunk szedni csicsókát. Egész télen erre vártam. Nagyon jó termésünk lett. Egy bokor alól két edény csicsóka gyűlt össze és van még legalább 8 bokor.
Ezt a köretet most halfasírthoz ettük, de el tudom képzelni hús nélkül, sok salátával is.
A csicsóka nagyon egészséges növény. Aki teheti, termesszen otthon, mert megéri. Sok gond nincs vele és így tulajdonképp ingyen kapunk a természettől egy nagyon egészséges zöldséget.
"A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat.
Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák." (Forrás: Wikipédia)
Hozzávalók:
- csicsóka (nem mértem le, közel 1 kg lehetett),
- sajt, reszelve (ami van, lehet trappistától kezdve kecske- vagy juhsajtig bármi, akár vegyesen is),
- só,
- bors,
- 4 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 2,5 dl tejszín,
- 270 g tejföl.
Elkészítés:
1. A csicsókát alaposan megmossuk. Én egy tiszta, új mosogatószivacsot használtam erre a célra. Jól megdörgöltem minden darabot, majd mindegyiket felkarikáztam. Ha vékonyra szeljük, hamarabb megsül.
2. Egy tűzálló tál vagy tepsi aljára kirakunk egy sor csicsókát (félig takarják egymást). Kicsit sózzuk, kevés borsot is tehetünk rá. Jön a következő sor. Ezt is sózzuk, majd megszórjuk kevés reszelt sajttal. Újabb sor csicsóka, sózás, végül nálam volt egy negyedik sor is.
3. A tejfölt, tejszínt elkeverjük a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a csicsókára. Lefedjük a tepsi tetejét alufóliával és 180-200 fokos sütőben majdnem készre sütjük. Nekem elég sokáig tartott, míg puhára sült. Legközelebb vékonyabbra darabolom a csicsókát. A maradék reszelt sajtot így szerencsére csak a végén szórtam a tetejére és ezzel már fedő nélkül sütöttem pirulásig.
Ezt a köretet most halfasírthoz ettük, de el tudom képzelni hús nélkül, sok salátával is.
A csicsóka nagyon egészséges növény. Aki teheti, termesszen otthon, mert megéri. Sok gond nincs vele és így tulajdonképp ingyen kapunk a természettől egy nagyon egészséges zöldséget.
"A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat.
Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák." (Forrás: Wikipédia)
Hozzávalók:
- csicsóka (nem mértem le, közel 1 kg lehetett),
- sajt, reszelve (ami van, lehet trappistától kezdve kecske- vagy juhsajtig bármi, akár vegyesen is),
- só,
- bors,
- 4 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 2,5 dl tejszín,
- 270 g tejföl.
Elkészítés:
1. A csicsókát alaposan megmossuk. Én egy tiszta, új mosogatószivacsot használtam erre a célra. Jól megdörgöltem minden darabot, majd mindegyiket felkarikáztam. Ha vékonyra szeljük, hamarabb megsül.
2. Egy tűzálló tál vagy tepsi aljára kirakunk egy sor csicsókát (félig takarják egymást). Kicsit sózzuk, kevés borsot is tehetünk rá. Jön a következő sor. Ezt is sózzuk, majd megszórjuk kevés reszelt sajttal. Újabb sor csicsóka, sózás, végül nálam volt egy negyedik sor is.
3. A tejfölt, tejszínt elkeverjük a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a csicsókára. Lefedjük a tepsi tetejét alufóliával és 180-200 fokos sütőben majdnem készre sütjük. Nekem elég sokáig tartott, míg puhára sült. Legközelebb vékonyabbra darabolom a csicsókát. A maradék reszelt sajtot így szerencsére csak a végén szórtam a tetejére és ezzel már fedő nélkül sütöttem pirulásig.
2017. február 25., szombat
Spenótos krumpligombócok (sütőben sütve)
A patisszonfőzelékhez készítettem ezeket a spenótos golyókat. Sajnos nem mértem le semmit pontosan, mert hajnalban főztem és nagyon siettem, de szerintem ennél a receptnél nem is annyira fontos a pontos adagok betartása. A recept alapötlete a Recepttárról származik, de alaposan átalakítottam az eredeti receptet.
Hozzávalók:
- kb. 1 kg krumpli,
- spenót (nekem tavaly mélyhűtőben eltett spenótom volt, nem mérte le, mennyi volt, kb. 15-20 dkg lehetett),
- 2 evőkanál liszt,
- 3 dkg vaj,
- 5-10 dkg sajt, reszelve,
- só,
- bors,
- szerecsendió
- zsemlemorzsa.
Elkészítés:
1. A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük. Hűlni hagyjuk.
2. Ha fagyasztott, leveles spenótot használunk, akkor azt deszkán, késsel aprítsuk, ha friss spenótot használunk, akkor kicsit pároljuk meg, majd aprítsuk.
3. Az áttört krumplit összegyúrjuk a spenóttal, reszelt sajttal, liszttel, vajjal, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Gombócokat formázunk és minden gombócot zsemlemorzsába forgatunk.
4. Közepes tepsit kizsírozunk, beletesszük a gombócokat (viszonylag sűrűn, mert sütés közben nekem terültek). 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a gombócok külseje ropogós lesz és esetleg egy kis színt is kapnak (az enyémeknek csak annyi idejük volt sülni, míg ropogós lett a külsejük, mert indulni kellett dolgozni). A vége fele reszelhetünk rá kis sajtot is. Frissen kicsit lágy, ha hűl, könnyen kiszedhető a tepsiből. Patisszonfőzelékhez ettük, de salátával vagy tepsiben sült vegyes zöldségkörettel is eltudom képzelni, esetleg valamilyen szósszal és egy kis párolt kölessel.
Hozzávalók:
- kb. 1 kg krumpli,
- spenót (nekem tavaly mélyhűtőben eltett spenótom volt, nem mérte le, mennyi volt, kb. 15-20 dkg lehetett),
- 2 evőkanál liszt,
- 3 dkg vaj,
- 5-10 dkg sajt, reszelve,
- só,
- bors,
- szerecsendió
- zsemlemorzsa.
Elkészítés:
1. A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük. Hűlni hagyjuk.
2. Ha fagyasztott, leveles spenótot használunk, akkor azt deszkán, késsel aprítsuk, ha friss spenótot használunk, akkor kicsit pároljuk meg, majd aprítsuk.
3. Az áttört krumplit összegyúrjuk a spenóttal, reszelt sajttal, liszttel, vajjal, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Gombócokat formázunk és minden gombócot zsemlemorzsába forgatunk.
4. Közepes tepsit kizsírozunk, beletesszük a gombócokat (viszonylag sűrűn, mert sütés közben nekem terültek). 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a gombócok külseje ropogós lesz és esetleg egy kis színt is kapnak (az enyémeknek csak annyi idejük volt sülni, míg ropogós lett a külsejük, mert indulni kellett dolgozni). A vége fele reszelhetünk rá kis sajtot is. Frissen kicsit lágy, ha hűl, könnyen kiszedhető a tepsiből. Patisszonfőzelékhez ettük, de salátával vagy tepsiben sült vegyes zöldségkörettel is eltudom képzelni, esetleg valamilyen szósszal és egy kis párolt kölessel.
Patisszonfőzelék
Nyáron rengeteg patisszont tettem el hámozva, kockázva a mélyhűtőbe. Eddig csak krémlevesekhez használtam fel (itt és itt), de hajnalban úgy gondoltam, ezúttal főzelék lesz belőle. Nagyon jól sikerült, férj és gyerekek is jóízűen ették, így érdemesnek találtam az ételt arra, hogy felírjam a receptjét.
Hozzávalók:
- friss vagy fagyasztott patisszon, kockázva (kb. 1 kg, tisztítva),
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 3-5 gerezd fokhagyma, aprítva,
- egy-két evőkanál zsiradék,
- 1 nagy doboz tejföl,
- 2 közepes krumpli, hámozva, kockázva,
- 1 kiskanál fűszerpaprika,
- só,
- bors.
Elkészítés:
1. A vöröshagymát megpároljuk a zsiradékon, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Néhány keverés után rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, beletesszük a patisszon és a krumplit. Körülbelül annyi vizet tegyünk a patisszonhoz, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt puhára főzzük.
2. Amikor minden hozzávaló puhára főtt, behabarjuk a főzeléket tejföllel, botmixerrel krémesítjük. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk. Forralunk rajta egyet és elzárjuk a tüzet.
3. Mi most sütőben sült spenótos krumligombóccal ettük.
Hozzávalók:
- friss vagy fagyasztott patisszon, kockázva (kb. 1 kg, tisztítva),
- 1 fej vöröshagyma, aprítva,
- 3-5 gerezd fokhagyma, aprítva,
- egy-két evőkanál zsiradék,
- 1 nagy doboz tejföl,
- 2 közepes krumpli, hámozva, kockázva,
- 1 kiskanál fűszerpaprika,
- só,
- bors.
Elkészítés:
1. A vöröshagymát megpároljuk a zsiradékon, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Néhány keverés után rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, beletesszük a patisszon és a krumplit. Körülbelül annyi vizet tegyünk a patisszonhoz, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt puhára főzzük.
2. Amikor minden hozzávaló puhára főtt, behabarjuk a főzeléket tejföllel, botmixerrel krémesítjük. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítsuk. Forralunk rajta egyet és elzárjuk a tüzet.
3. Mi most sütőben sült spenótos krumligombóccal ettük.
2017. február 23., csütörtök
Búrkifli házi vajas leveles tésztából
Életem első vajas leveles tésztája. Muszáj volt készítenem, hogy lányom is ugyanazt ehesse, amit a többi kisgyerek (lányom tojásérzékeny, így ő nem ehet bármit). A tésztáját is én készítettem, mert nem szeretem a bolti késztermékeket (ki tudja, milyen lisztből vannak, igazi vaj helyett pedig pálmaolajjal készítik). Kedd este összeállítottam a tésztát, csütörtök reggel, munkába indulás előtt megsütöttem a kifliket. Elsőre nagyon elégedett vagyok: ropog és szép leveles belül. A tészta készítésének menetét főleg innen vettem és innen vettem.
Hozzávalók a tésztához (én dupla adagot készítettem és a felét mélyhűtőbe tettem, ebből, a 30 dkg-os adagból nekem kb. 24 db, kisebb-közepes kiflim lett):
- 30 dkg liszt,
- 30 dkg vaj,
- 1 evőkanál ecet,
- 3 evőkanál fehérbor,
- víz, amennyit igényel.
Hozzávalók a töltelékhez:
Mákos tölteléket készítettem, mert a többiek is mákos búrkiflit esznek majd. Ehhez mákot daráltam, kevés tejjel, citromlével (ha lett volna bio citrom, akkor citromhéjjal) és cukorral összefőztem (tehát, mintha bejgli- vagy mákos kalács tölteléket készítenék), majd kihűtöttem. Fontos szempont volt a tojásmentesség, így tojás nem került sem a töltelékbe, sem a kifli tetejére. El lehet készíteni a tölteléket úgy is, hogy a darált mákot egyszerűen összeforgatjuk a mák mennyiségétől függően 1-2 habbá vert tojásfehérjével és valamennyi cukorral.
Tölthetjük darált dióval is. Ha tojásmentesen kell elkészítenünk, akkor a mákoshoz hasonlóan főzzük össze tejjel, cukorral, citromhéjjal, ha nem fontos, akkor a felvert tojásfehérjét összeforgatjuk darált dióval, cukorral, citromhéjjal.
Tetejére:
Tojássárgával megkenhetjük a tetejét, majd megszórhatjuk kevés darálatlan mákkal vagy, ha diós töltelékkel készítjük, akkor durvára vágott dióval. Nálam a tojásmentesség betartása miatt kevés tejjel kevert barna cukor került a tetejére.
Elkészítés:
1. A 30 dkg lisztből elveszünk 3 dkg-ot és ezt a 3 dkg lisztet gyorsan összegyúrjuk 27 dkg vajjal. Formázzunk belőle egy téglatestet. Hűtőbe tesszük, míg a tészta másik felét összeállítjuk.
2. A megmaradt 27 dkg lisztben elmorzsoljuk a 3 dkg vajat, majd hozzáadjuk a bort és az ecetet. Annyi vízzel dolgozzuk ki a tésztát, amennyitől egy keményebb rétestésztát kapunk. Alaposan gyúrjuk, dolgozzuk ki a tésztát, legyen fényes, rugalmas, hólyagos. Ha kész, cipót formázunk belőle, pultra tesszük, késsel X alakban bemetsszük a tetejét és letakarjuk egy konyharuhával. 20 percig pihenni hagyjuk.
3. Ezután a tésztát kinyújtjuk nem túl vékonyra és egy négylevelű lóhere formát alakítunk ki belőle. Középre helyezzük a liszttel kigyúrt vajkockát, ráhajtjuk a "lóhere" négy szirmát úgy, hogy mindenhol betakarja a tészta a vajat.
4. Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra (én kb. 4-5 mm vastagra nyújtottam). Ne erőltessük, nehogy kiszakadjon a tészta. Először esetleg ütögetni is lehet a nyújtófával, de óvatosan. Igyekezzünk nem túl meleg helyen dolgozni, hogy ne olvadjon meg a vaj a tésztában. Most jön a hajtogatás.
5. A téglalapot gondolatban 3 részre osztjuk és az egyik harmadát ráhajtjuk a középső harmadra, majd a harmadik harmadot ráhajtjuk úgy, hogy takarja a másik kétharmadot. Ez a szimpla hajtás. A felesleges lisztet igyekezzünk lesöpörni a tésztáról.
6. Ezután 90 fokkal elfordítjuk a téglalapot és ismét kinyújtjuk a tésztát. Gondolatban 4 részre osztjuk a tésztát. A két oldalát behajtjuk középre, majd az egészet összecsukjuk, mint egy könyvet. Ez a dupla hajtás. Elforgatjuk 90 fokkal, majd letakarjuk és 20 percig pihentetjük (hűvös helyen).
7. Újra kinyújtjuk a tésztát, megint jön a szimpla, majd rögtön utána a dupla hajtás. Van, aki még egy harmadik körben is meghajtogatja a fentiek szerint a tésztát. Ha azonnal felhasználjuk a tésztát, akkor megint pihentessük legalább 20 percig (hideg, hűvös helyen) vagy tegyük hűtőbe és néhány napig várakozhat ott a felhasználásig, illetve mélyhűtőbe is tehetjük és majd később használjuk fel.
8. Elkészítjük a tölteléket.
9. A tésztát kinyújtjuk (én egész vékonyra nyújtottam), tetszés szerinti téglalapokra daraboljuk, egy csíkban elhelyezzük a téglalapokon a tölteléket, feltekerjük, tepsire sorakoztatjuk. Tetejét tojássárgával vagy cukorral kevert tejjel lekenjük (ha nem fogyaszthatunk tojást), de csak vékonyan és óvatosan, ne folyjon le. Megszórjuk darálatlan mákkal vagy durvára darabolt dióval. Előmelegített, jó forró sütőben készre sütjük. Nekem gyenge sütőm van, így én 250 fokon sütöttem a kifliket. Ha nem elég forró a sütő, akkor kisül a vaj, nem lesz réteges és ropogós a tészta. Gyorsan sül, legyünk résen.
2017. február 21., kedd
Mindenmentes kevert sütemény 2. (mákos)
Már sokszor elkészítettem egy hasonló süteményt, amiben mák helyett dió és mandula van (a receptje itt található). Ezúttal gondoltam, kipróbálom, milyen lenne mákkal. Nagyon jól sikerült így is, ezért leírom a receptet. Az a jó, hogy ebbe a sütibe nem kell tenni cukrot (édesítőszert pedig már nem fogyasztunk). Aki még nem szokott le a túl édes ízekről, azoknak lehet, hogy hiányozna belőle egy kis cukor. Ha így van, édesítsük kedvünk, ízlésünk szerint.
Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
- 13 dkg mák, darálva,
- 5 dkg apró szemű zabpehely (ha gluténmentes diétán van valaki, akkor ezt cserélje le valami másra vagy, ha ehet zabpelyhet, akkor garantáltan gluténmentes változatot vásároljon),
- 2 dkg kókuszreszelék, darálva,
- 4 dkg kölesliszt,
- 2 dkg puffasztott amarant (elhagyható),
- 2 dkg étkezési keményítő,
- 1 bő teáskanál útifű maghéj,
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 kiskanál fahéj,
- 1 marék mazsola,
- 1 evőkanál darált lenmag,
- 3 evőkanál víz,
- kb. 2,5 dl cukormentes, házi körtelekvár (vagy bármilyen más, édes lekvár),
- kb. 2-2,3 dl víz (vagy bármilyen cukormentes gyümölcslé),
- tetejére: fél diószemek, lekvár vagy amit szeretnénk.
Elkészítés:
1. A darált lenmagot elkeverjük a 3 evőkanál vízzel és 5 percig állni hagyjuk.
2. A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön edényben összekeverjük, majd a kettőt vegyítjük. A beáztatott lenmagot is hozzáadjuk. Keverjük össze, de ne túl sokáig. Éppen csak álljon össze a massza. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Az enyém nem volt kemény, de nem volt folyós sem, jól kenhető volt.
3. Sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsiben (vagy zsiradékkal kikent, kölesliszttel megszórt), 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kissé nedves állagú lesz a belseje és nem magas sütemény a végeredmény.
Hozzávalók egy kisebb tepsihez:
- 13 dkg mák, darálva,
- 5 dkg apró szemű zabpehely (ha gluténmentes diétán van valaki, akkor ezt cserélje le valami másra vagy, ha ehet zabpelyhet, akkor garantáltan gluténmentes változatot vásároljon),
- 2 dkg kókuszreszelék, darálva,
- 4 dkg kölesliszt,
- 2 dkg puffasztott amarant (elhagyható),
- 2 dkg étkezési keményítő,
- 1 bő teáskanál útifű maghéj,
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé,
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna,
- 1 kiskanál fahéj,
- 1 marék mazsola,
- 1 evőkanál darált lenmag,
- 3 evőkanál víz,
- kb. 2,5 dl cukormentes, házi körtelekvár (vagy bármilyen más, édes lekvár),
- kb. 2-2,3 dl víz (vagy bármilyen cukormentes gyümölcslé),
- tetejére: fél diószemek, lekvár vagy amit szeretnénk.
Elkészítés:
1. A darált lenmagot elkeverjük a 3 evőkanál vízzel és 5 percig állni hagyjuk.
2. A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön edényben összekeverjük, majd a kettőt vegyítjük. A beáztatott lenmagot is hozzáadjuk. Keverjük össze, de ne túl sokáig. Éppen csak álljon össze a massza. Annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy sűrű tésztát kapjunk. Az enyém nem volt kemény, de nem volt folyós sem, jól kenhető volt.
3. Sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsiben (vagy zsiradékkal kikent, kölesliszttel megszórt), 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Kissé nedves állagú lesz a belseje és nem magas sütemény a végeredmény.
2017. február 17., péntek
Mascarponés-ribizlis csiga
Reggel, munkába indulás előtt készültek ezek a csigák. Habár most már szeretek inkább vadkovásszal sütni különféle péksüteményeket is, most, hogy csak 1-1,5 óra állt rendelkezésemre indulás előtt, az élesztőt választottam. A tészta a szokásos, jól bevált, gyors tészta. Receptje itt található. A töltelék pedig azért ez a mascarponés változat lett, mert maradt fél doboznyi mascarponém (vörös bársony tortához használtam fel a másik felét) és már nagyon sürgősen el kellett használnom valamihez a maradékot. A ribizlit a spájzból vettem elő. Nálam a ribizlilekvár sűrű, darabos, így nem lett folyós a krém. Korábban túróval kevertem a ribizlit és úgy is nagyon jó volt.
Hozzávalók a tésztához itt. A tojást kihagytam a tésztából, helyette kicsit több tejet tettem bele.
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 20 dkg mascarpone,
- egy kisebb üveg ribizlilekvár (sűrű, darabos) vagy friss ribizli,
- cukor ízlés szerint.
Elkészítés:
1. A tésztát a linken megadott recept szerint elkészítjük. Keleszteni nem muszáj.
2. Két részletben kinyújtjuk, megtöltjük, feltekerjük, szeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (ne túl távol, de ne is túlságosan közel egymáshoz).
3. Addig kel, míg a sütő bemelegszik. 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük (nálam kb. 20-25 percig sültek). Sütés után tetejüket lekentem egy kis tejjel, majd letakartam 5-10 percre konyharuhával.
Hozzávalók a tésztához itt. A tojást kihagytam a tésztából, helyette kicsit több tejet tettem bele.
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 20 dkg mascarpone,
- egy kisebb üveg ribizlilekvár (sűrű, darabos) vagy friss ribizli,
- cukor ízlés szerint.
Elkészítés:
1. A tésztát a linken megadott recept szerint elkészítjük. Keleszteni nem muszáj.
2. Két részletben kinyújtjuk, megtöltjük, feltekerjük, szeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (ne túl távol, de ne is túlságosan közel egymáshoz).
3. Addig kel, míg a sütő bemelegszik. 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük (nálam kb. 20-25 percig sültek). Sütés után tetejüket lekentem egy kis tejjel, majd letakartam 5-10 percre konyharuhával.
Zsebes karaj
Először sütöttem így a karajt, de annyira finom volt, hogy máskor is elkészítjük. Lehet variálni a tölteléket, sőt, akár előre be is pácolhatjuk kicsit a húst.
Hozzávalók:
- karaj, egészben, csont nélkül,
- szárazkolbász, karikázva,
- 1-2 fej vöröshagyma, szeletelve,
- 1 fej fokhagyma, külső héja leszedve, majd a gerezdek kicsit megroppantva,
- sajt, szeletelve,
- tehetünk a zsebekbe zöldségeket vagy szalonnát is,
- só,
- fűszerek: kakukkfű, oregánó, borsikafű. bazsalikom.
- zsír a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
1. A húst felszeleteljük úgy, hogy nem vágjuk végig a szeleteket, azaz az alja maradjon egyben. Így lesz egy egész karajunk, ami kb. 1-1,5 cm-ként bevagdaltunk. Sózzuk. Ezeket a "zsebeket" töltjük meg egy-egy kolbászkarikával, sajtszelettel, hagymakarikával, fokhagymagerezddel.
2. Mikor megtöltöttük a húst, befűszerezzük (a kakukkfűvel bánjunk óvatosan).
3. Egy kisebb tepsit vastagon bekenünk zsírral, rátesszük a húst, lefedjük alufóliával és 180 fokos sütőbe készre sütjük.
4. Tálaláskor szeleteljük. Mi most borsópürével és bulgurral ettük.
2017. február 13., hétfő
Mákos pasztinákfasírt
Már korábban is elkészítettem ezt a pasztinákfasírtot, csak akkor még tojást is tehettem a tésztájába. A mák nagyon illik a pasztinák édeskés, a fasírt enyhén sós ízéhez.
Két körben gyúrtam össze és sütöttem ki a fasírtokat. Első körben nehezen tudtam sütni a golyókat, kicsit szétestek. Másodszorra több keményítőt, útifűmaghéjat és zsemlemorzsát tettem bele, így már szép, formás golyók lettek. Ezt azok számára írom, akik szintén ki kell, hogy hagyják a tojást az ételből. Mindenkinek magának kell kikísérleteznie, az ő zöldségéhez mennyi zsemlemorzsa és keményítő szükséges.
Hozzávalók:
- pasztinák (két nagyobbat használtam fel),
- reszelt sajt (kb.8-10 dkg),
- darálatlan mák (3-4 evőkanálnyi),
- só,
- bors,
- 3 gerezd fokhagyma, finomra reszelve,
- annyi zsemlemorzsa, amennyitől jól formázható masszát kapunk,
- 1 tojás (nálam most tojás helyett körülbelül 2 kiskanál tejföl, 3 kiskanál útifűmaghéj és 2 evőkanál étkezési keményítő került bele...fentebb írtam, hogy a zöldség mennyiségétől, nedvességtartalmától függhet a szükséges szárazanyag mennyisége...érdemes pár darabot kisütni, megnézni, jó lesz-e, aztán pótolni, ha kell még bele valami...az első adag nekem is szétesős volt, a második már tökéletes),
- zsiradék a sütéshez.
Elkészítés:
1. A pasztinákot nagyon finomra reszeljük, majd összekeverjük az összes többi hozzávalóval.
2. Én most kihagytam belőle a tojást, ezért nagyon nehéz volt szépen megsütni, mert tojás nélkül szét akart esni.
3. Kicsi, főtt tojássárga méretű gömböket formázunk és forró zsiradékban kisütjük a golyókat.
Mi most egy vegyes zöldséges köles ettünk hozzá. Ehhez a nyáron eltett zöldségeket kicsit megpároltam (amit szükséges volt...került bele patisszon, cukkini a fagyasztóból és egy üveg paprikás, paradicsomos, hagymás, padlizsános ragu a spájzból), majd összekevertem párolt kölessel. Ízesítettem darált paprikával is, sóztam, borsoztam, fokhagymát reszeltem bele. Tepsibe simítottam, leöntöttem reszelt sajttal kevert tejföllel és megsütöttem (170 fokon). Céklasalátát is készítettem hozzá, így igazi vitaminbomba volt ez az ebéd.
Májkrém házilag
Már nem vásárolunk boltban májkrémet, mert egyrészt sok olyan összetevője van a legtöbb terméknek, ami nem fér bele a mi életünkbe és étkezési elveinkbe, másrészt sokszor tojást is tartalmaznak ezek a készítmények. Lányunk tojásallergiás, így kerülnie kell mindent, amiben tojás is van. Gyorsan elkészül a házi májkrém, szerintem olcsóbb is, kiadósabb, mintha boltban vennénk készen és természetesen egészségesebb, csak az van benne, amit mi beleteszünk.
Hozzávalók (ez egy kisebb adag):
- 20 dkg máj (bármilyen: csirke, nyúl, kecske, disznó), kockára vágva, nálam mostanában leginkább kecskemáj (finom, omlós, olyasmi mint a nyúlmáj, nem olyan erős, mint pl. a disznómáj)
- 5 dkg szalonna, apró kockákra vágva,
- só,
- bors,
- majoranna,
- a máj súlyánál kicsit kevesebb disznózsír (kb. 10 dkg), de ha van, akkor nagyon finom kacsazsírral is, és van, aki vajjal készíti (ha van, akkor a zsír egy részét pár dkg vajjal helyettesítem),
- 0,5 dl fehérbor (elmaradhat),
- kb. 0,8 dl tej, elmaradhat (régen nem szoktunk tenni bele tejet, de egyszer férjem kipróbálta így, nagyon jót tett a májkrém színének és állagának is--->krémesebb lett, lágyabb ízű és kissé világosabb színű),
- 1 fej vöröshagymát régen tettünk bele, mostanában kihagyjuk, hagyma nélkül jobban tetszik,
- lehet még ízesíteni ki mivel szereti, pl. van, aki tesz bele kevés mustárt vagy szerecsendiót, netán mézet, pirospaprikát, fokhagymát.
Elkészítés:
1. A szalonnát a zsírban kisütjük, utána beletesszük a kockára vágott májat is. Átforgatjuk egy kicsit. Aki szeretne a májkrémbe vöröshagymát is tenni, az párolja meg a szalonna után az apróra vágott hagymát is.
2. Borsozzuk, majorannával ízesítjük. Beleöntjük a bort és a tejet, majd kicsit főzzük. Nem kell sokáig, csak pár perc. Közben azért figyeljünk, hogy a máj szaftos maradjon. A bor kihagyható, én sem mindig teszek bele. Ilyenkor a zsírban kisütött szalonnára teszem a felkockázott májat, fűszerezem és szaftosra sütöm. Sózzuk. Nem kell sokáig sütni és főzni, a máj gyorsan elkészül. Ha kiszárad, mert túlfőztük, nem lesz krémes, selymes a májkrémünk. Félretesszük hűlni. Én nem szoktam letakarni fedővel.
3. Mikor langyosra hűlt a máj, botmixerrel jó krémesre, habosra keverjük az egészet. Én ezután még át szoktam szűrőn is passzírozni. Zárható tálba vagy zárható üvegbe, majd pedig hűtőbe tesszük. Pár óra múlva, mikor megdermed, már kenhetjük is a kenyérre. Néhány napnál tovább ne tároljuk, fogyasszuk el. Vannak, akik tartósítják a májkrémet is például dunsztolással, de én még soha nem próbáltam. Mindig kevesebbet készítek. Annyit, amennyit biztosan elfogyasztunk öten 1-2 napon belül.
Hozzávalók (ez egy kisebb adag):
- 20 dkg máj (bármilyen: csirke, nyúl, kecske, disznó), kockára vágva, nálam mostanában leginkább kecskemáj (finom, omlós, olyasmi mint a nyúlmáj, nem olyan erős, mint pl. a disznómáj)
- 5 dkg szalonna, apró kockákra vágva,
- só,
- bors,
- majoranna,
- a máj súlyánál kicsit kevesebb disznózsír (kb. 10 dkg), de ha van, akkor nagyon finom kacsazsírral is, és van, aki vajjal készíti (ha van, akkor a zsír egy részét pár dkg vajjal helyettesítem),
- 0,5 dl fehérbor (elmaradhat),
- kb. 0,8 dl tej, elmaradhat (régen nem szoktunk tenni bele tejet, de egyszer férjem kipróbálta így, nagyon jót tett a májkrém színének és állagának is--->krémesebb lett, lágyabb ízű és kissé világosabb színű),
- 1 fej vöröshagymát régen tettünk bele, mostanában kihagyjuk, hagyma nélkül jobban tetszik,
- lehet még ízesíteni ki mivel szereti, pl. van, aki tesz bele kevés mustárt vagy szerecsendiót, netán mézet, pirospaprikát, fokhagymát.
Elkészítés:
1. A szalonnát a zsírban kisütjük, utána beletesszük a kockára vágott májat is. Átforgatjuk egy kicsit. Aki szeretne a májkrémbe vöröshagymát is tenni, az párolja meg a szalonna után az apróra vágott hagymát is.
2. Borsozzuk, majorannával ízesítjük. Beleöntjük a bort és a tejet, majd kicsit főzzük. Nem kell sokáig, csak pár perc. Közben azért figyeljünk, hogy a máj szaftos maradjon. A bor kihagyható, én sem mindig teszek bele. Ilyenkor a zsírban kisütött szalonnára teszem a felkockázott májat, fűszerezem és szaftosra sütöm. Sózzuk. Nem kell sokáig sütni és főzni, a máj gyorsan elkészül. Ha kiszárad, mert túlfőztük, nem lesz krémes, selymes a májkrémünk. Félretesszük hűlni. Én nem szoktam letakarni fedővel.
3. Mikor langyosra hűlt a máj, botmixerrel jó krémesre, habosra keverjük az egészet. Én ezután még át szoktam szűrőn is passzírozni. Zárható tálba vagy zárható üvegbe, majd pedig hűtőbe tesszük. Pár óra múlva, mikor megdermed, már kenhetjük is a kenyérre. Néhány napnál tovább ne tároljuk, fogyasszuk el. Vannak, akik tartósítják a májkrémet is például dunsztolással, de én még soha nem próbáltam. Mindig kevesebbet készítek. Annyit, amennyit biztosan elfogyasztunk öten 1-2 napon belül.