Oldalak

2017. március 16., csütörtök

Csicsókás pite

Szedtünk fel egy jó adag csicsókát, így egyből három ételt is készítettem belőle kedden este (szilvalekváros papucsot és tortát és ezt a sós pitét). Egyik ez a sós pite lett. Nekem nagyon ízlett, így máskor is készíteni fogom. Bármit tehetünk bele, ami van otthon. Én is a hűtőben lévő alapanyagokból gazdálkodtam. 




Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt (nálam telje kiőrlésű tönkölyliszt),
- 10 dkg vaj (nálam most 7 dkg vaj, 3 dkg zsír),
- csipet só,
- annyi tejföl, amennyitől egy jól nyújtható tésztát kapunk.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 3 darab közepes méretű csicsóka,
- 2,5 dl tejszín,
- 2 evőkanál tejföl,
- kevés szalonna, apró kockákra vágva,
- só,
- bors,
- reszelt sajt (nálam füstölt sajt),
- otthon lévő készletünk és kedvünk, ízlésünk szerint mehet bele felvert tojás, kolbász, egyéb zöldségek, zöldfűszerek stb.

Elkészítés: 

1. Összeállítjuk a tésztát. A lisztet, sót gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a zsiradékkal. Annyi tejfölt adjunk hozzá, amennyitől egy jól nyújtható tésztát kapunk. Fóliába csomagoljuk és legalább fél órát pihentetjük hűtőben.

2. A csicsókát megmossuk, meghámozzuk, majd uborkagyalunk vékony karikákra reszeljük. Összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával.

3. A pihentetett tésztát kinyújtjuk, piteformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük (maximum 10 perc). Addig kell sütni, míg a felülete érintésre száraz lesz, de színe ne legyen.

4. Beleöntjük a tölteléket, eligazítjuk és készre sütjük a pitét.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése