Oldalak

2017. augusztus 15., kedd

Flamand karaj

Több receptet elolvastam, de leginkább Mautner Zsófi leírását követtem, mely ITT található. Nagyon finom, máskor is elkészítem. A desszert ehhez az ebédhez ez a finom barna sörös torta volt.



Hozzávalók: 
- 80 dkg sertéstarja, szeletelve,
- só,
- bors,
- 4 evőkanál zsiradék,
- 10 dkg császárszalonna, kis kockákra vágva,
- 2 nagy fej vöröshagyma, vékony szeletekre vágva,
- 2 dl barna sör (nálam Guinness, de az eredeti recept 3 cl-t ír csak),
- 2 db babérlevél,
- 4 szem szegfűbors,
- 2 evőkanál magos mustár,
- 1 evőkanál barnacukor (én nem tettem bele),
- 1 kocka étcsoki,
- só,
- bors,
- 4 dkg hideg vaj,
- 1 evőkanál keményítő (nem tettem bele).

Elkészítés: 

1. A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy nagy serpenyőben a zsiradékon megpirítjuk mindkét oldalukat. Kiszedjük egy tányérra a szeleteket.

2. A zsiradékon párolni kezdjük a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd, mikor már majdnem kész, rátesszük a szalonnát is. Kicsit sütjük, majd hozzáöntjük a sört és adhatunk hozzá egy kis vizet is. Mehet bele a babérlevél és a szegfűbors, végül az elősütött hússzeletek. (Lehetőleg nagy serpenyőt használjunk, hogy ne egymáson feküdjenek a hússzeletek.)

3. Lefedjük a serpenyőt és lassú lángon addig sütjük-főzzük, míg a hús vajpuha lesz. Időközben figyeljünk, nehogy a folyadék elfőjön. Pótoljuk, ha kell. Legközelebb több vizet adok hozzá, mert nekem kevés szaftom lett a végére.

4. Mikor elkészült a hús, akkor hozzáadjuk a mustárt, a cukrot (én nem tettem) és a csokit. Ha híg a szaft, étkezési keményítővel sűríthetjük (kevés hideg vízzel kikeverni és úgy a szafthoz adni).

5. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a hideg vajat. Ettől fényesebb, krémesebb lesz a mártás.

6. Rósejbnivel vagy héjában sült krumplival kínáljuk, de nekem nem volt itthon krumpli, így kölest pároltam hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése