Oldalak

2017. október 5., csütörtök

Aszalt szilvás bableves

Nagyon egyszerű, régi, hagyományos leves és sok hozzávaló nem is kell bele. Már régóta készültem megfőzni ezt a számomra nagyon furcsán hangzó levest. Évek óta csak szemeztem vele, de ma végre megkóstoltuk. Finom, úgyhogy a receptet leírom és máskor is elkészítem. A leves pikáns, kicsit édeskés csak és enyhén savanykás is. Nekem nagyon tetszik, különleges, izgalmas leves.



Hozzávalók: 
- 50 dkg bab,
- aszalt szilva ízlés szerinti mennyiségben, nálam 4 kisebb maréknyi, ami még szárítás előtt 6 részre lett darabolva, így nem tudom megmondani, pontosan mennyit tettem bele (saját aszalású szilvát használtam, így az keményebb, jobban kiszárított bolti társánál),
- 2 darab babérlevél,
- tejföl (nálam 2 dl),
- 1 evőkanál liszt vagy keményítő (nálam keményítő),
- só.

Elkészítés: 

1. A babot előző este tálba tesszük és felöntjük vízzel. Másnap leszűrjük és tiszta vízzel feltesszük főni (lassú tűzön, fedő nélkül). Két babérlevelet adunk hozzá. Sót én csak akkor teszek a hüvelyesekhez, mikor megpuhultak. Nekem nem kellett áztatni, mert szárazbabot használok, hanem nyáron kifejtett és mélyhűtött babot.

2. Mikor a bab megpuhult, sózzuk és beletesszük a szilvát.

3. Behabarjuk a tejföllel csomómentesre kikevert keményítővel. Egyet forr és azonnal elzárjuk a tüzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése