Oldalak

2018. február 18., vasárnap

Bakonyi húsgombóc

Gyerekek, vizsga, sajtkészítés és a szokásos itthoni feladatok mellett kevés időm jut főzni. Boltban is régen jártunk (igaz, mostanában ritkábban kell mennünk). A feladat tehát megint az volt, hogy itthon fellelhető alapanyagokból készítsek valami gyorsat, finomat, újdonságot és legyen azért egészséges is. 



Hozzávalók a gombóchoz: 
- 50-70 dkg darált hús,
- 2-4 evőkanál zsemlemorzsa,
- só,
- bors,
- néhány gerezd fokhagyma, szétnyomva, 
- egy fej vöröshagyma, apróra vágva,
- néhány evőkanál zsiradék a gombócok kisütéséhez,
- lehet tenni bele 1 tojást, de én nem tettem, mert lányom tojásallergiás.

Hozzávalók a gombás szószhoz: 
- 30-40 dkg gomba, tisztítva, darabolva (nálam most konzerv gomba volt),
- 1 vöröshagyma, aprítva,
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 1 teáskanál pirospaprika,
- 1-2 evőkanál zsiradék (nálam zsír), 
- 2,5 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt,
- kb. 2 dl víz vagy alaplé. 

Elkészítés: 

1. Először elkészítjük a húsgombócot. Minden hozzávalóját összegyúrjuk, majd apró gombócokat formázunk a masszából. Egy nagy serpenyőben (amiben a szósz is készül majd) kevés zsiradékon, több részletben, megsütjük a gombócokat úgy, hogy gyakran átforgatjuk, minden oldaluk megsüljön. Van, aki fehéredésig süti, de én kis színt is adtam a gombócoknak. Kiszedjük egy tányérra, ha megsültek. 

2. A szószhoz a gombócok sütésekor visszamaradt zsiradékán megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, ezután hozzáadjuk a fokhagymát. Keverünk rajta néhányat, majd rátesszük a gombát. Sütjük 4-5 percig, majd levesszük a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát. Felöntjük vízzel vagy alaplével és ízesítjük sóval, borssal.  

3. Visszatesszük a tűzre, beletesszük a gombócokat és lefedve 25 percig főzzük (alacsony hőmérsékleten és néha keverjük meg). 

4. Mikor elkészült, a lisztet elkeverjük (csomómentesre) a tejföllel és behabarjuk vele a gombaszószt. 

5. Kínálhatunk mellé rizst, tésztát, de mi párolt kölessel ettük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése