Oldalak

2019. február 8., péntek

Sütőtökkenyér (vegán, tejmentes, tojásmentes)

Ezt a sütőtökös receptet egy héten kétszer is leteszteltem, mert annyira ízlett a családnak. Kisfiamnak remek tízórai volt az iskolában. A receptet egy angol nyelvű oldalon találtam, itt. Nagyon könnyű elkészíteni, nem száraz édes "sütemény", amiben még zöldség is található, mégis örömmel ették a gyerekeim.



Hozzávalók (kb. 22 cm X 12,7 cm-es forma, ami úgy néz ki, mint a püspökkenyér forma, csak rövidebb):
- 25 dkg liszt,
- 3,5 dkg cukor (eredeti recept szerint 10 dkg fehér és 10 dkg barnacukor, de mi nem szeretjük a túl édes ételeket, szerintem 20 dkg cukor nagyon-nagyon sok ehhez és nem is egészséges),
- 3 teáskanál sütőpor (nálam egy kiskanál szódabikarbóna+egy evőkanál citromlé vagy narancslé, de aki bírja a sütőport, tegyen bele azt és annyit, amennyit az eredeti recept ír, én azért nem használok sütőport, mert mindig kiérzem az ízét a sütikből),
- egy kevés fahéj,
- 1/4 teáskanál szerecsendió,
- az eredeti recept ír még 1/4 teáskanál gyömbért és őrölt szegfűszeget is, de én ezeket nem tettem bele, nem szeretem a fűszeres desszerteket,
- csipet só,
- vanília kikapart belseje vagy vaníliaőrlemény vagy vaníliaesszencia,
- 34 dkg sütőtökpüré (nálam nagydobosi tök szokásos módon, szeletelve, sütőben puhára megsütve, majd héjától elválasztva),
- 60 ml olaj,
- 1 evőkanál darált lenmag összekeverve 3 evőkanál forró vízzel), angolul "flax egg" a neve,
- második sütésnél szórtam a tésztába mazsolát is, de ez természetesen elmaradhat, csak ki akartam próbálni (mazsolával és mazsola nélkül is finom).

Elkészítés: 

1. Először összekeverjük a lenmagot a vízzel. Addig álljon, míg a többi hozzávalót előkészítjük.

2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a fűszereket, a cukrot, a sütőport, sót, vaníliát.

3. Mehet hozzá a sütőtökpüré, olaj és a vízzel kevert lenmag.

4. Összekeverjük (géppel végeztem ezt a részét). Először úgy tűnhet, hogy túl sűrű lesz a tészta. Én is megijedtem, de betartottam a recept utasítását és nem adtam hozzá folyadékot. Nem is kellett, mert tényleg egy sűrű masszává állt össze. Arra nagyon kell figyelni, hogy nem szabad túlkeverni (különben a kisült tészta állaga nem lesz jó, pl. szalonnás lesz). Amikor összeállt a tészta, azonnal hagyjuk abba a keverést. Ez igaz minden más, hasonló kevert tésztára.

Ha mégis nagyon sűrű a tészta, akkor tegyünk bele narancslevet vagy vizet. Nálam ez akkor fordulhat elő, amikor nagydobosi tököt használok és mondjuk szárazabb a tök a megszokottnál (a nagydobosi tök egyébként sem annyira vizes, lédús, mint a kanadai vagy sonkatök). A lényeg, hogy nem kell, hogy folyékony tésztát kapjunk, inkább kenhető az állaga, mint folyós. "The batter will be very thick and this is perfect."

5. A formát előkészítjük. A recept szerint sütőpapírral bélelt formába kell önteni a tésztát, de én nem szeretek sütőpapírt használni, ezért, mivel nálunk senki nem érzékeny a tejre, vajjal kentem ki a formát és megszórtam kevés liszttel (ami nem tapadt rá az oldalára, azt kiszórtam belőle).

6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 percig sütjük (ha nagyon pirul, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával). Figyeljük, nehogy megégjen a sütemény (minden sütő másképp süt, az enyém viszonylag gyengén). Tűpróbával is ellenőrizhetjük a süteményt, hogy elkészült-e már.

7. Ha megsült, rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük.

A recept azt ígéri, hogy egy nedves tésztát kapunk (moist) és ez tényleg így van. Nem piskóta állagú a kész sütemény, hanem egy nedvesebb, puhább tészta. Ha jól kevertük, n em lesz szalonnás az alja. Sokszor megsütöttem már ezt a sütit, volt, hogy túlkevertem, akkor egy kicsit szalonnás lett nekem is (azért elfogyott, mert az íze így is fonom volt), ha ügyesen, gyorsan kevertem, akkor szép volt az alja is.

Lehet fogyasztani magában (mi így ettük), de meg lehet kenni például vajjal vagy vegánok, tejérzékenyek növényi margarinnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése