Oldalak

2019. április 29., hétfő

Médiamegjelenés (Vidék Íze)

A Vidék Íze magazin 2019 májusi számában olvasható rólam, rólunk egy cikk.

A receptek továbbra is itt, illetve az Ízőrző Facebook oldalán olvashatók, míg a családunkról, kis gazdaságunkról szóló írások, történetek a Torkos Porta és a Kert és karám oldalunkon.


2019. április 24., szerda

Zsendicés/ordás papucsok

A recept alapötlete ezúttal is A vadon ízei című könyvből van. Nagyon jó kis szakácskönyv, ajánlom mindenkinek, forgassa át, mert sok izgalmas receptet lehet benne találni. Éppen volt ordám, mert sajtot készítettem, így kapóra jött ez a recept. (A második képen vöröslencsés sóskaleves látható.)





Hozzávalók a tésztához: 
- 30 dkg kenyérliszt (nálam a szokásos tönköly fehér kiegészítve némi teljes kiőrlésű tönkölyliszttel),
- kb. 2 dl langyos víz,
- 2 dkg élesztő,
- 2 dkg vaj (nálam most olaj),
- 1 kiskanál cukor,
- só (eredetileg egy csapott evőkanál, de én ennél kevesebbet tettem bele, mert kevésbé sósan étkezünk).

Hozzávalók a feltéthez: 
- 20 dkg kecskeorda/ricotta vagy zsendice (persze nem muszáj kecsketejből készülnie, tehéntejből is jó lesz, de nekünk kecskéink vannak, így én és az eredeti recept is kecsketejből készült ordát írunk),
- 15 dkg tejföl,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma vagy lilahagyma (nem írja a recept, de én tettem bele hagymát), karikára vágva,
- 1-2 szem kockázott paradicsom (most még nincs friss, így helyette kevés aszalt paradicsomot kockáztam a töltelékbe),
- 1-2 darab zöldpaprika kockázva (ez sem terem még, így ezt most kihagytam),
- fél maroknyi szárított sötét trombitagomba (nekem ilyen nincs, gyerekek sem szeretik a gombát, ezért nem tettem bele),
- 2-3 vargánya vagy más erdei gomba (nem tettem bele gombát),
- 1 kisebb szelet szalonna,
- só,
- bors,
- nálam még került rá kecsketejből készült feta jellegű sajt,
- aprított, friss metélőhagyma és turbolya a tetejére, fogyasztás előtt.

Elkészítés: 

1. Az élesztőt egy kevés langyos vízbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval egy jól kezelhető, nem ragacsos tésztát gyúrunk addig, míg a tészta hólyagos nem lesz és elválik az edény falától. Letakarva 30 percig kelesztjük (nálam most ez kicsit több időt kelt, mert közben főztem a sóskalevest is).

2. Ha használunk, akkor a szárított gombát beáztatjuk. Én nem tettem gombát az ételbe, mert nem szeretik a gyerekek. Ha felvette a vizet a gomba, akkor feldaraboljuk azt is. Fokhagymás olajon puhára pirítjuk a friss és az áztatott gombát is.

3. Az ordát kikeverjük a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk. Mivel én aszalt paradicsomot használtam, azt is belekevertem az ordakrémbe.

4. A megkelt tésztát én négy gombócra osztottam és egy nagy olajozott tepsire helyeztem őket úgy, hogy kézzel kihúztam csónak/papucs formára. Az eredeti recept két részre osztotta csak.

5. Ezekre a papucsokra kentem az ordakrémet. Majd rászórtam a hagymakarikákat, szalonnakockákat és rámorzsoltam a feta sajtot.

6. Forró, 220 fokos sütőbe toltam. Nagyjából félidőben lejjebb vettem a hőt 200 fokra.

2019. április 19., péntek

Turbolya krémleves (tejmentes, húsmentes, tojásmentes, vegán)

Idén van először turbolyánk a kertben. Tavaly és azelőtt nem kelt ki valamiért, most azonban gyönyörű! Soha nem kóstoltam még korábban turbolyát, így idén kezdtem csak vele az ismerkedést.

Azt olvastam a turbolyáról, hogy két változata létezik: a termesztett és a vadon termő (útszéli turbolya). A turbolya magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, édespetrezselyem, zamatos turbolya. 

Korábban azt olvastam, hogy ánizsos, édeskés illata és íze van a turbolyának. Emiatt kicsit aggódtam is, mert régen nem kedveltem az ánizsos ízű ételeket. Most azonban azt kell mondjam, nagyon tetszik! Kipróbáltam palacsintában és pitébe sütve, készült túrókrém és ez a leves. Ízét legjobban nyersen, frissen érezni. A francia konyha kedvelt fűszere, de állítólag régen Magyarországon is gyakran használták főzéshez és gyógynövényként is, illetve, hogy szinte minden kert végében megtalálható volt a turbolya. 

Kora tavasszal lehet szedni zsenge hajtásait. Azt írják, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak (majd tesztelem). 

Erdőszéleken, akácosokban lehet szedni, de nagyon vigyázni kell, nehogy összekeverjük a mérgező foltos bürökkel. Úgy, ahogy a medvehagyma, a turbolya is jellegzetes illatával különböztethető meg a hozzá hasonló, de mérgező foltos büröktől. Nekem most könnyű dolgom van, mert vetettem egy so turbolyát, így nem kell keresgélnem, ellenőriznem, hogy biztosan azt szedek-e. 

A leves receptjét Gabojszánál találtam. Gyors, egyszerű. Csak zöldség kell bele, nem kerül a levesbe tejtermék, hús vagy tojás.







Hozzávalók (4-6 személyre): 
- 2 evőkanál olaj,
- 2 fej vöröshagyma,
- 6 közepes krumpli,
- egy jó nagy csokor turbolya,
- só, frissen őrölt bors. 

Elkészítés: 

1. A hagymát apróra vágjuk és olajon megpároljuk. A krumplit megpucoljuk és kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a megpárolt krumplihoz és felöntjük vízzel (3 ujjnyira lepje el a víz a krumplit). Sózzuk. Addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. 

2. Ha puha a krumpli, az apróra vágott turbolyát hozzáadjuk és botmixerrel krémesre törjük. Ha túl sűrű a leves, kicsit lehet hígítani vízzel. 

3. Gabojsza azt javasolja, szűrőn szűrjük át a levest, mert zavaró, rostos a turbolya szára, de mivel én zsenge turbolyát használtam, ilyet nem tapasztaltam, ezért én nem passzíroztam át. 

4. Tálalhatjuk az általunk kedvelt levesbetéttel: sajtos pirított kiflikarikákkal, vajon pirított kenyérkockákkal, szalonnachips-szel stb. 

2019. április 14., vasárnap

Medvehagymás sós keksz

A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv című könyveben találtam ezt az egyszerű sós keksz receptet. A könyv egyébként letölthető, innen. Sok izgalmas recept található benne.



Hozzávalók: 
- 35 dkg liszt,
- fél pohár (házi) tejföl,
- só (az eredeti recept 1 evőkanállal ír, én ennél azért kevesebbet tettem bele, mert soknak tűnt, így, kicsit csökkentett mennyiséggel nekem pont megfelelő is lett, de én az átlagosnál kevésbé sósan étkezem),
- 18 dkg hideg zsír,
- egy nagy csokor friss medvehagyma, apróra vágva,
- 1 tojás a kenéshez (nálam ez elmaradt).

Elkészítés: 

1. A lisztet, sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a hideg zsírt. Gyorsan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a medvehagymát és a tejfölt. Annyi tejföl kell bele, hogy egy jól nyújtható, nem ragacsos tésztát kapjunk.

2. A recept szerint nem feltétlenül szükséges állni hagyni a tésztát, én azonban becsomagoltam zacskóba és pihent a hűtőben egy-két órát. Jó tett neki a pihentetés.

3. Ezután lisztezett felületen nagy gáztepsi méretűre nyújtjuk (ha ilyen nincs, akkor két-három részletben süssük. Én is két részletben sütöttem, mert kicsit vékonyabbra nyújtottam a tésztát és nem fért rá a tepsire). Átemeljük a gáztepsibe a kinyújtott tésztát (én tettem alá sütőpapírt) és lekenjük tojással a tetejét (én ezt kihagytam, lányom nem ehet tojást).  Derelyevágóval feldaraboljuk tetszés szerint méretűre (pl. 2X2 cm).

4. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.  Sütés után, ha kihűlt a keksz, dobozban tároljuk.

2019. április 12., péntek

Pecsételhető keksz

Rendeltem a Torkos Porta vendégházunkhoz egy sütipecsétet, amit aztán gyorsan ki is próbáltam, csak a receptet felejtettem el leírni a blogba. Most pótlom. Először tojásmentes receptekkel próbálkoztam, de nem voltam elégedett velük (leginkább azért, mert felpúposodtak a kekszek). Aztán próbáltam olyan receptet, melybe csak a tojássárga kerül. Az már jobb volt, de nem az igaz. Végül fogtam a receptet, amit a pecséthez kaptam ajándékba és kipróbáltam. Tökéletes lett. (Azért szerettem volna tojásmentesen készíteni, mert lányom nem ehet tojást. Fel nem adom, próbálkozom majd még, ha lesz rá egy kis időm.)




Hozzávalók: 
- 35 dkg liszt,
- 15 dkg porcukor (nálam kevesebb),
- 13 dkg hideg vaj,
- 2 tojás,
- fél citrom reszelt héja (nálam nem került bele),
- egy csipet só,
- egy kis vanília.

Elkészítés: 

1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, sóval, vaníliával (citromhéjjal). Ezután belereszeljük vagy belekockázzuk a hideg vajat.

2. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Gyorsan kell dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Én ezután a tojást tálba ütöttem, villával enyhén felvertem és így adtam a lisztes vajhoz. Gyorsan összegyúrtam és zacskóba tettem, majd a hűtőbe. Ott pihent a tészta 1-2 órát.

3. Ezután enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát (kb. 3-4 mm vékonyra). A kiszúrót minden kiszúrás előtt lisztbe kell mártani és a felesleges lisztet kicsit leütögetni a sütipecsétről kiszúrás előtt.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. Én ennél a pontnál eltértem a recepttől és nem sütöttem meg azonnal, hanem pár órára betettem tepsistől a kekszeket a hűtőbe.

5. Végül 160 fokra előmelegített sütőben megsütöttem a kekszeket (az eredeti recept 180 fokot ír). Akkor van kész, mikor éppen csak egy kis színt kap a keksz széle (figyelni kell, mert minden sütő másképp süt, de nem menjünk messzire, mert gyorsan elkészülnek a kekszek).

Van, aki szerint akkor jó, ha a keksz alja is éppen csak kezd színeződni, van, aki szerint a teteje is kapjon egy kis színt. Nálam az jött be leginkább, ahol a teteje nem, csak a keksz széle kezdett kicsit színesedni.

Óvatosan rácsra szedjük (még törékeny lehet) és kihűtjük. Kihűlés után mehetnek dobozba a kekszek.

2019. április 9., kedd

Citromfüves zsendice, tökmagolajjal, lekvárral

A receptet a Sajtfogások című könyvben találtam. Mivel készítettem sajtot és így akkor már zsendicét is (kecskéink tejéből), ezért gondoltam, végre kipróbálom ezt a finomnak ígérkező krémet is. Mit ne mondjak, teljesen lenyűgözött! Igaz, nem volt hozzá minden alapanyag, amit írt az eredeti recept, de így is nagyon finom, egyszerű, de mégis különleges desszert volt.

Előtte ezt a zöldségtálat ettük grillsajttal.



Hozzávalók (3-4 személyre):
- 20 dkg zsendice (nálam házi, kecske tejsavóból készült), kiváltható ordával/ricottával,
- csipet só,
- fél vaníliarúd kikapart belseje,
- porcukor ízlés szerint (nálam 1 kiskanál),
- 5-6 friss citromfű levél,
- egy kevés tökmagolaj,
- 10 dkg lekvár (eredeti recept szerint szomolyai feketecseresznyével, nálam jó érett meggyből készült házi meggylekvárral).

Ezen kívül kellett volna még (de nekem nem volt maltosec, így ezt a részt kihagytam):
- 100 g jó minőségű tökmagolaj,
- 50 g maltosec,
- 1 g só

Elkészítés: 

1. A zsendicét, a sót, a cukrot, a vaníliát krémesre keverjük.

2. A citromfüvet felaprítjuk és a krémes, ízesített zsendicéhez keverjük.

3. Tökmagolajjal, lekvárral kínáljuk.

Zöldségköret kölessel

Az idei grillszezont ezennel megnyitom! Elkészült az idei első grillsajt. Kecskéink már adnak nekünk is annyi tejet, hogy joghurt, lágysajtok, friss sajtok, grillsajt készülhet belőle. Vasárnap olyan gyönyörű időnk volt, hogy a napot kertészkedéssel töltötte az egész család (meg persze a gyerekek nagyokat játszottak odakint). Nem szerettem volna sokat időzni a konyhában, a kertben is egyre több a szedhető, ehető zöldség (mutattam is a Facebook oldalainkon, például a Torkos Portán, ITT), így azt gondoltam, grillsajtot sütök, hozzá pedig sokféle zöldséget kínálok. Hogy laktatóbb legyen, párolt kölest is kevertem a zöldségekhez.

A köret nagyon jól sikerült, így megjegyzem a receptet és máskor is készítek majd ehhez hasonlót. Mivel siettem, ezért nem mértem semmit, hogy miből mennyi használtam, de szerintem ennél az ételnél nem is kell olyan szigorúan ragaszkodni a pontos mennyiségekhez, mindenki készítse saját ízlése szerint.

A desszert ez a citromfüves zsendice volt, tökmagolajjal, házi lekvárral.






Hozzávalók: 
- köles,
- csicseriborsó,
- friss spárga,
- lilahagyma/ újhagyma, 
- egy kevés balzsamecet, nálam tokaji aszú balzsamecet (citromlevet szerettem volna, de nem volt itthon citrom),
- 2-3 kiskanál mustár,
- valamilyen jó minőségű olaj (nálam most olívaolaj),
- só,
- bors,
- kis vaj a spárga megpárolásához,
- egyéb zöldségek, salátalevelek.


Elkészítés: 

1. Először is megpároltam a csicseriborsót (tavaly nyáron tettem el a fagyasztóba). A frissen szedett spárgát felkarikáztam. Egy nagy serpenyőben, kevés vajon megpároltam. A spárgafejeket csak később tettem a serpenyőbe, mikor a többi része már majdnem elkészült. Közben sóztam, borsoztam. 

2. A kölest alaposan meg kell mosni, hogy ne legyen keserű (többször, váltott vízben). Szokásos módon megfőztem a kölest.

3. Mikor minden elkészült, akkor a kölest összekevertem a csicseriborsóval és a spárgával. 

4. A mustárt, balzsamecetet, olajat kikevertem, majd hozzákevertem a zöldséges köleshez. 

5. Egy nagy tál alját kiraktam frissen szedett medvehagymával és rukkolával. Arra halmoztam a kölest, szórtam rá lilahagyma karikákat, daraboltam némi retket, amit szintén akkor szedtem a kertben, és rátettem a kisütött grillsajtot. 

2019. április 5., péntek

Dobozi borsos lepény (kolbászos)

A vidék Íze legújabb, 2019 áprilisi számában találtam ezt a receptet (húsvétra ajánlják ezt és ezen kívül két másik sós harapnivalót, amivel például a locsolókat is meg lehet kínálni). Én most a lencsefőzelék mellé sütöttem.




Hozzávalók: 
- 50 dkg finomliszt,
- 1,5 dl tej,
- víz (nálam víz ÉS joghurt keveréke),
- 1 tojás (én nem tettem bele),
- 2 dkg élesztő,
- egy kiskanál cukor,
- egy kiskanál só.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- 1 hosszú szál jó minőségű füstölt kolbász,
- zsír (a recept nem írja, mennyi kell, így én most elsőre kb. 8 dkg-ot használtam fel),
- só,
- bors.

Elkészítés: 

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos cukros vízben vagy tejben (én tejben).

2. A lisztet tálba szitáljuk. Adunk hozzá egy teáskanál sót.

3. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a meglangyosított tejet és a tojást.

4. Odakészítjük a langyos vizet és elkezdjük kidolgozni a tésztát (én a víz egy részét házi joghurttal pótoltam). A vizet apránként adjuk hozzá és annyit, amennyitől egy szép lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk.

5. Cipót formázunk belőle és letakarva megkelesztjük. A recept 2 órát ír. Én egy órát terveztem, de végül, mivel mást is főztem, másfél óra lett belőle.

6. Ezután egy lisztezett felületen nagyra nyújtjuk a tésztát (a recept pontos szövege szerint "nagyon nagyra").

7. Olvasztott zsírral megkenjük. Sózzuk, borsozzuk. Szokásos módon meghajtogatjuk a tésztát. Egy kicsit állni hagyjuk, majd újra nyújtjuk, zsírral lekenjük, sózzuk, borsozzuk (nálam csak nagyon kevés bors került rá, mert a gyerekek nem szeretik a borsos ételeket). Még kétszer elvégezzük ezt (tehát összesen négyszer hajtogatunk) és az utolsó hajtogatásnál a vékonyra karikázott kolbászt is rászorjuk a tésztára. Legközelebb, hogy egyenletesebb legyen a kolbász eloszlása a tésztában, az utolsó előtti hajtogatásnál is szórok kolbászt és az utolsónál is (magyarán két részletben fogom elosztani a kolbászt a tésztán). Az utolsó hajtogatás után 30 percet állni hagyjuk a tésztát (konyharuhával letakarva). Ezután megint hajtogatunk, de most nem kenjük le semmivel. Kicsit állni hagyjuk.

8. Végül tepsi méretűre nyújtjuk (nálam gáztepsi). A tetejét megkenjük olvasztott zsírral, sózzuk, borsozzuk. Tíz perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosan a legfinomabb. Kockára vágva tálaljuk.