Oldalak

2019. április 24., szerda

Zsendicés/ordás papucsok

A recept alapötlete ezúttal is A vadon ízei című könyvből van. Nagyon jó kis szakácskönyv, ajánlom mindenkinek, forgassa át, mert sok izgalmas receptet lehet benne találni. Éppen volt ordám, mert sajtot készítettem, így kapóra jött ez a recept. (A második képen vöröslencsés sóskaleves látható.)





Hozzávalók a tésztához: 
- 30 dkg kenyérliszt (nálam a szokásos tönköly fehér kiegészítve némi teljes kiőrlésű tönkölyliszttel),
- kb. 2 dl langyos víz,
- 2 dkg élesztő,
- 2 dkg vaj (nálam most olaj),
- 1 kiskanál cukor,
- só (eredetileg egy csapott evőkanál, de én ennél kevesebbet tettem bele, mert kevésbé sósan étkezünk).

Hozzávalók a feltéthez: 
- 20 dkg kecskeorda/ricotta vagy zsendice (persze nem muszáj kecsketejből készülnie, tehéntejből is jó lesz, de nekünk kecskéink vannak, így én és az eredeti recept is kecsketejből készült ordát írunk),
- 15 dkg tejföl,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 nagyobb fej vöröshagyma vagy lilahagyma (nem írja a recept, de én tettem bele hagymát), karikára vágva,
- 1-2 szem kockázott paradicsom (most még nincs friss, így helyette kevés aszalt paradicsomot kockáztam a töltelékbe),
- 1-2 darab zöldpaprika kockázva (ez sem terem még, így ezt most kihagytam),
- fél maroknyi szárított sötét trombitagomba (nekem ilyen nincs, gyerekek sem szeretik a gombát, ezért nem tettem bele),
- 2-3 vargánya vagy más erdei gomba (nem tettem bele gombát),
- 1 kisebb szelet szalonna,
- só,
- bors,
- nálam még került rá kecsketejből készült feta jellegű sajt,
- aprított, friss metélőhagyma és turbolya a tetejére, fogyasztás előtt.

Elkészítés: 

1. Az élesztőt egy kevés langyos vízbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval egy jól kezelhető, nem ragacsos tésztát gyúrunk addig, míg a tészta hólyagos nem lesz és elválik az edény falától. Letakarva 30 percig kelesztjük (nálam most ez kicsit több időt kelt, mert közben főztem a sóskalevest is).

2. Ha használunk, akkor a szárított gombát beáztatjuk. Én nem tettem gombát az ételbe, mert nem szeretik a gyerekek. Ha felvette a vizet a gomba, akkor feldaraboljuk azt is. Fokhagymás olajon puhára pirítjuk a friss és az áztatott gombát is.

3. Az ordát kikeverjük a tejföllel. Sózzuk, borsozzuk. Mivel én aszalt paradicsomot használtam, azt is belekevertem az ordakrémbe.

4. A megkelt tésztát én négy gombócra osztottam és egy nagy olajozott tepsire helyeztem őket úgy, hogy kézzel kihúztam csónak/papucs formára. Az eredeti recept két részre osztotta csak.

5. Ezekre a papucsokra kentem az ordakrémet. Majd rászórtam a hagymakarikákat, szalonnakockákat és rámorzsoltam a feta sajtot.

6. Forró, 220 fokos sütőbe toltam. Nagyjából félidőben lejjebb vettem a hőt 200 fokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése