Oldalak

2020. január 7., kedd

Céklakrém joghurttal, za'atarral

Karácsonyra kaptam több szakácskönyvet is. Az egyik Yotam Ottolenghi és Sami Tamimi munkája, melynek címe Jeruzsálem. A több ezer éves város sokszínű konyhája. Rengeteg izgalmas recept és történet, gasztronómiai ismeret található a könyvben, biztos mutatok majd még recepteket belőle.

Tegnap elkészítettem ezt a céklakrémet a könyvből. Majdnem minden hozzávaló volt itthon, ami nem volt, azt meg mással helyettesítettem.




Hozzávalók (én ennek a felét készítettem el, mert a céklát csak én szeretem itthon):
- 900 g közepes cékla (sütés, hámozás után),
- 2 gerezd fokhagyma, áttörve,
- 1 kis piros chili, kimagozva, apróra vágva (nálam szárított, őrölt),
- 250 g görög joghurt (nálam ennél kevesebb),
- másfél evőkanál datolyaszirup vagy juharszirup (nekem ilyen nincs itthon, helyette mézet használtam),
- 3 evőkanál olívaolaj, plusz még egy kevés a tálaláshoz (nem használtam olajat),
- 1 evőkanál za'atar (egy szír boltban vásároltuk a fűszerkeveréket, Budapesten),
- só.

Tálaláshoz: 
- 2 újhagyma, vékony szeletekre vágva (nekem ilyen nem volt volt, ezért lilahagymát szeleteltem),
- 15 g pirított mogyoró (nálam több), durvára törve,
- 60 g kecskesajt, morzsolva (nálam házi kecskefeta, amit nyár végén készítettem).

Elkészítés: 

1. A céklát megmossuk. A recept szerint egy tepsire kell sorakoztatni a céklát és 200 fokon puhára sütni (kb. 1 óra), majd hámozni. Én egy fedővel rendelkező kerámiaedényben sütöttem-pároltam puhára (egy pici vizet öntöttem az aljára sütés előtt).

2. A megpuhult, hámozott, nagyobb darabokra vágott céklát, a fokhagymát, a chilit és a joghurtot konyhai robotgépbe tesszük és pürésítjük.

3. Ezután megy bele a datolyaszirup (nálam méz), só, olaj, ha valaki használ olajat, és a za'atar.

4. Tálaláskor a céklakrémet egy lapos tálalóedényre helyezzük, egy kanál hátával szétterítjük, megszórjuk újhagymával, mogyoróval, sajttal és aki szeretné, meglocsolhatja kevés olajjal. Szobahőmérsékleten tálaljuk.

Javaslat a szerzőktől: ha a céklakrém túl folyékony, nem tartja meg az állagát, akkor egy kevés krumplipürével be lehet sűríteni.

A mártogatóst szószként vagy előételként lehet kínálni, kenyérrel vagy egy mezze válogatás részeként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése