Oldalak

2020. március 30., hétfő

Citromfüves-petrezselymes pesto

A citromfű sok helyen fellelhető az udvarunkban, a metélőpetrezselyem is szép dús bokorrá nőtte ki magát. Bazsalikomból szoktam pestot készíteni, de az elvetett bazsalikom még éppen csak kibújt, úgyhogy arról még soká tudok szüretelni. Gondoltam egy merészet és ebből a két zöldből, tehát a petrezselyemből és a citromfűből készítettem egy jó kis tésztára való krémet. A tésztát is én gyúrtam hozzá. Nagyon finom lett ez így. Sajnálom, hogy korábban nem készítettem ilyen pestot.



Hozzávalók: 
- citromfű és petrezselyemlevél vegyesen, kb. fele-fele arányban szedtem (sajnos nem mértem le súlyra, egy kisebb-közepes tállal szedtem),
- egy kevés só,
- 1-2 gerezd fokhagyma (én egy gerezdet tettem bele),
- pár szem mandula, kb. 8 szem volt (dióm nincs, mogyorót nincs időm pucolni, a mandula adott volt),
- olaj, amennyit igényel a krém,
- egy kevés citromlé, ízlés szerint. 

Elkészítés: 

1. A citromfüvet és a petrezselymet megmostam. Egy magas, de szűk edénybe tettem, amibe majd a botmixer is belefér. Hozzáadtam a darabolt fokhagymát, sót, mandulát és valamennyi olajat. 

2. A botmixert belenyomtam az edénybe és krémesre törtem a hozzávalókat (eredetileg rusztikusra kell készíteni, de a gyerekek krémesen jobban szeretik). Közben adtam még hozzá olajat addig, míg egy krémesebb állagot el nem értem. 

3. Frissen gyúrt és kifőzött tésztára tettem, majd a tésztát tálaláskor megszórtam reszelt sajttal is. A pesto el is fogyott, de ha maradt volna, üvegbe töltöttem volna és hűtőben tartottam volna a következő felhasználásig (tetejét fel kell önteni olajjal).

A pestot hagyományosan nem botmixerrel törik össze, hanem mozsárban pépesítik, de nekem ehhez se kedvem, sem időm. A bazsalikomos pesto esetében parmezánt, pecorinot és pirított fenyőmagot szoktak a krémbe keverni. 

2020. március 29., vasárnap

Sakk szelet

Ez megint egy olyan süti, amire éveket kellett várni, hogy végre sorra kerüljön és megsüthessem. Már régóta nézegettem ezt a receptet, melyet Ildi Kokki oldalán találtam. Néhány helyen változtattam, jelzem, hogy hol és mit, illetve a készítés során némi problémám akadt, végül megoldottam és elégedett voltam a végeredménnyel. Egyszerű, de nagyon finom sütemény.






Hozzávalók: 
- 20 dkg liszt (én átszitáltam, nálam fehér tönkölyliszt, mint mindig),
- 4 tojás,
- porcukor (20 dkg-ot ír az eredeti recept, de nálam ennél kevesebb, kb. 7-8 dkg),
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj,
- 3 evőkanál kakaópor,
- egy csipet sütőpor (nálam szódabikarbóna, ami egy mokkáskanálnyi volt, valamint szűk egy evőkanál sűrű joghurtot is kevertem a tésztához a szódabikarbóna miatt),
- 1-2 teáskanál rum(aroma (elhagyható),
- vanília,
-egy csipet só.

Hozzávalók a töltelékhez: 
- sárgabaracklekvár (nálam házi, cukormentes, kb. 8 evőkanállal javasol a recept, én nem mértem, mennyit használtam, csak kentem, nem sajnáltam :) ),

Hozzávalók a bevonathoz: 
-10 dkg étcsoki és 1-2 evőkanál olaj.

Elkészítés: 

1. A vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzákeverjük a sót, vaníliát és tojásokat is. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral. Hozzáforgatjuk a vajas-tojásos masszához.

2. Ezután el kell felezni a tésztát. Az egyik marad sárga, a másikhoz keverjük a kakaóport. Én a kakaóporoshoz tettem rumot és egy kevés sűrű joghurtot, hogy lazítsam a tésztát.

3. A recept egy 20X30-as tepsit javasol, amibe hosszában tesz egy összehajtogatott alufóliacsíkot, ami elválasztja a jobb és a bal oldalt. A tepsit ki kell vajazni és beletölteni az egyik részbe a kakaós, a másik részbe a sárga tésztát. Előmelegített sütőben kell megsütni. Eredetileg 160 fokot ír a recept, én 180 fokon sütöttem és nagyjából 20-22 perc alatt sült meg nálam. A bevezetőben megadott linken látható, hogyan is kell érteni a tepsi elválasztását.

4. A megsült tésztát hagyjuk hűlni (én a tepsit egy rácsra helyeztem kint, a hűvös spájzban). Nálam itt jöttek a gondok. A recept ugyanis azt javasolta, hogy hosszában vágjuk ketté a barna és a sárga lapot is. Az így kapott réteget kellett volna lekvárral összeragasztani úgy, hogy egy sárga lapra kerül egy barna lap, majd arra sárga, végül megint barna. A tepsit rátesszük a tetejére, ezzel nyomatjuk a sütit. 2 óra pihentetést javasol a recept, de nálam ennyi idő nem volt, így kb. 1 órát hagytam állni.

5. Két óra elteltével ismét négy szeletre kell vágni a sütit, azaz négy hosszú csíkra. Az első csíkot elfektetjük. Erre kenünk lekvárt. Jön a következő csík, de úgy, hogy megfordítjuk és így a sárga csíkra barna csík fog esni. Megint lekvár és újabb csík, majd megint lekvár és a negyedik csík következik. Ismét áll két órát.

Nálam az volt a gond, hogy a tészta keskeny volt és magas (kicsit kisebb tepsiben sütöttem). Ezért én nem így oldottam meg, hanem félbevágtam mindkét lapot, ahogy a tortalapot is szoktuk és ezekkel ügyeskedtem.

6. Végül gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit egy kis olajjal és bevonjuk vele a sütit. Érdemes gyorsan dolgozni, határozott mozdulatokkal elsimítani az olvasztott csokit a süti tetején, mert gyorsan köt és nagyon egyenetlen és matt lesz, ha sokáig és sokszor simítgatjuk. Nekem éppen csak elég lett ez a tábla csoki, az oldalára már nagyon vékonyan tudtam csak felkenni. Legjobb, ha fogyasztás előtt tud állni a süti pár órát, még jobb, ha előző nap készítjük. Itt most erre nem volt idő, de így is nagyon finom volt és elfogyott az egész egy ebéd alatt.

2020. március 26., csütörtök

Meleg spenótsaláta

Pontos mennyiséget most nem tudok adni, nem mértem semmit. Nagyon finom étel egyébként. Férjem azt mondta, még háromszor ennyit is tudott volna enni.

Abból készült, ami volt itthon. Tojás van bőven, szépen tojnak a tyúkok. Spenót már szedhető a kertben (bébi vagy annál kicsit nagyobb méretben). Szalonna a közeli faluból jött. Egyedül az alma a kakukktojás, mert az az ország keleti felén termett.

Mivel viszonylag hűvös van, ezért egy meleg salátára vágytam inkább. Ez lett belőle. (Van fenn a blogon többféle spenótos saláta is, például ez az epres-spenótos kecskesajttal, a sonkás-medvehagymás spenótsaláta vagy ez a feta sajtos spenótsaláta.)






Hozzávalók: 
- kisebb spenótlevelek (egy nagy tállal szedtem),
- kb. 2 ujjnyi szalonnát kisebb kockákra vágtam,
- 1 hatalmas, lédús, édeskés almát kis kockákra daraboltam,
- lilahagymát és vöröshagymát vékonyra karikáztam,
- 6 nagyobb tojást megfőztem (nekem jó lett volna kissé lágyabbra is, de nagyobbik fiam miatt igyekeztem inkább jól megfőzni).

Elkészítés: 

1. A bébispenótot alaposan megmostam, majd lecsepegtettem. A kis kockákra vágott szalonnát megsütöttem. A tojást pedig ízlés szerinti ideig főzzük (attól függően, hogy lágyabbra, krémesebbre szeretnénk a sárgáját vagy keményebbre).

2. Érdemes nagy serpenyőben sütni a szalonnát, hogy utána a spenótlevelek egyszerre beleférjenek a serpenyőbe. Én először erre nem gondoltam, így kisebb serpenyőben sült a szalonna és egy nagyobban kellett befejeznem a "főzést".

3. A szalonnát gyorsan kiszedtem a serpenyőből egy kistányérra, hogy ne süljön túl. A zsírt pedig kiöntöttem a serpenyőből (egy másik kis edénykébe, jó lesz még más ételhez). A spenótleveleket beletettem a nagy serpenyőbe. Ami kis zsiradék rajta maradt az edény falán és a kiszedett szalonnadarabokon, az bőven elég is lesz a salátához (legalábbis nekünk elég volt). Kicsit átforgattam a meleg serpenyőben a spenótleveleket (alacsony tűzön). Közben hozzáadtam a szalonnát is. Nem kell, hogy megfonnyadjon a spenót, éppen csak keveredjen el a szalonnával és egy kicsit melegedjen át. Ezután már mehet is egy tálba (inkább nagy átmérőjű, laposabb tálba), nehogy túlpárolódjon. Hozzákevertem a kis kockákra vágott almát és a hagymát is. Tetejére pedig a tojásszeletek kerültek. Azonnal tálaltam is. Nem készítettem hozzá öntetet, a zsiradék, a lédús alma pont elég volt ahhoz, hogy szaftos legyen (és talán a spenót is engedett egy kis levet).

A tálalásnál arra figyelni kell, jusson mindenkinek szalonna (nehogy a tál alján maradjon ;) ).

2020. március 25., szerda

Lencsekrém (kenyérre)

Bármilyen zöldségből készíthetünk kenyérre kenhető krémet. Nálunk az egyik nagy kedvenc a magyaros csicsókakrém. Tegnap készítettem is egy nagyobb adagot és ma reggel egy adag vörös lencse krémet is.



Hozzávalók: 
- 20 dkg vörös lencse,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- egy-két evőkanál zsiradék a hagyma párolásához,
- só,
- bors, 
- tettem bele 1 nagy sárgarépát finomra reszelve és 1 kisebb pasztinákot, szintén finomra reszelve (de ez utóbbi akár el is maradhat),
- a többi fűszerezés pedig rajtunk múlik: nálam most egy kiskanál pirospaprika és egy kiskanál házi paprikakrém került bele, plusz egy kevés BioBerta fűszerkeverék, de tehetünk bele paradicsomsűrítményt, pirított magvakat, mustárt, paprikát, paradicsomot, köményt, készíthetjük csípősre is és ízesíthetjük indiai, keleti ízvilágúra is. 

Azt is el tudnám képzelni, hogy barna lencséből készítsek szendvicskrémet és mondjuk hagymásan, mustárosan ízesítsem.

Elkészítés: 

1. A vöröshagymát finomra vágjuk, megpároljuk a zsiradékon. Ha kész, hozzátesszük a finomra reszelt zöldségeket, fokhagymát. 

2. Mehet bele a megmosott vörös lencse és az összes többi fűszer is (menet közben kóstoljuk, lehet fűszeresebben készíteni, hogy kihűlve is ízletes legyen). Annyi vízzel öntöttem fel, amennyi ellepte, de később még kicsit pótolnom kellett. Fedő nélkül főztem és arra végig figyeltem, ne maradjon sok víz rajta, hiszen kenyérre kenhető krémet szeretnék. Melegen még kissé hígabbnak tűnik majd, de ahogy hűl, összeáll. A képen még meleg volt a krém, kihűlve olyasmi lesz, mint mondjuk a májkrém vagy a krémsajt. 

3. Nagyon gyorsan elkészül, a vörös lencse gyorsan fő. Én nem dolgoztam krémesre botmixerrel, mert gyönyörűen szétfőtt a lencse, a zöldségeket meg egyébként is finomra reszeltem. Rusztikusan nekem jobban tetszik és így a színe is szebb marad. 

2020. március 22., vasárnap

Házi rétes

Év elején a fejembe vettem, hogy én bizony idén megtanulok rétest húzni. Egyszer neki is veselkedtem. Nagyon nagy sikerrel zártam az első próbát. Aztán teltek a napok és a hetek, megérkezett a tavaszi meleg, a kertészkedés és a szabad levegős élet, így a rétes is háttérbe szorult. Most viszont, hogy egy-két napra ismét hűvösebbre fordult az idő, újra nekiláttam tésztát gyúrni, majd húzni.

Most már leírom a receptet is, hogy ne kelljen minden alkalommal a videót elindítanom.







A recept Borbás Marcsi műsorából származik (Borbás Marcsi szakácskönyve, 2019. 01. 20., Őrségi rétes). A videó itt tekinthető meg. Érdemes megnézni, mert így könnyebb lesz elkészíteni a rétest! A rétes receptje egyébként a műsorban szereplő Horváthné Tamaskó Ildikótól származik, aki a nagymamájától tanult rétest sütni.

Hozzávalók az eredeti recept szerint (de én ennek csak a negyedét készítem el, mert nekünk 20 dkg liszttel pont elég):

- 80 dkg jó minőségű liszt (nem réteslisztet használok és a videóban sem azzal gyúrják be a tésztát),
- 4-5 dl langyos víz vagy amennyit a tészta kíván,
- 1 evőkanál ecet (10 vagy 20 %, mindegy...nyáron el is maradhat, mert az ecettől gyorsabban szárad a tészta),
- 1 kiskanál só,
- 1 evőkanál zsiradék,
- és majd egy kis olaj vagy olvasztott zsír a tészta kenéséhez.

Elkészítés: 

1. A lisztet átszitáljuk. A víz legyen langyos, de ne túl meleg (különben összekapja a lisztet!). A langyos vizet összekeverjük az ecettel és a sóval, majd hozzáadjuk a liszthez, valamint az egy evőkanál olvasztott zsírt is.

2. Elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. A jól húzható rétestészta egyik titka az, hogy a tészta legyen nagyon simára, nagyon alaposan, hólyagosra kidolgozva és semmiképp ne maradjanak benne lisztcsomók. A tészta állaga lágy, könnyű, de nem ragacsos. Az állagát ellenőrizzük itt a videón.

3. Mikor ezzel megvagyunk, akkor egy nagy tálcára vagy deszkára terítünk egy olyan konyharuhát, amibe nem ragad bele a tészta (nálam a keményebb anyagú konyharuhák váltak be erre a célra). Belisztezzük a konyharuhát, de ne csak akkora területen, amekkora a jelenlegi tésztánk, mert a pihentetés során terülni fog és nagyobb területet takar majd be. A kidolgozott tésztát tehát a lisztezett konyharuhára tesszük és egy edénnyel letakarjuk. Legalább 2 órát pihentetjük, Télen az edényt, mellyel a tésztát letakarjuk, előzőleg kicsit meg is melegíthetjük. Ha túl sokat pihen, akkor sincs gond, újra kell gyúrni és aztán megint pihentetni. Így mondták a videóban.

4. Amíg pihen a tészta, előkészülünk a töltelékkel (egy részét akár előző nap is elkészíthetjük, hogy legyen idejük hűlni). Az asztalt is készítsük elő. Egy olyan terítőt használjunk, amit nem sajnálunk, ha zsíros, lisztes lesz. Akkora legyen a terítő, amekkora az asztalunk, ne kisebb. Ami még fontos, ne legyen öblítő illatú a terítő. (Én nem használok öblítőt, de fontosnak tartottam megemlíteni, hogy azokat a konyharuhákat, terítőket, melyekre tésztát teszünk, melyekben tésztát főzünk ki stb., azokat ne öblítővel és nagyon illatos mosószerrel mossuk.)

4. Két óra múlva megnézzük a tésztánkat. Ekkorra elterül, hólyagos lesz és nagyon könnyen húzható. A videón ellenőrizzük ezt a jelenetet is. (6:40 perc)

5. A terítőt, melyen a tésztát húzzuk majd, egy kicsit lisztezzük be (az asztal közepét, ahova tesszük majd a tésztát).

6. Ezután ráborítjuk a tésztát az asztal közepére. A videón láthatjuk, hogy nyújtófával kinyújtják egy kicsit. Én negyed adaggal dolgozom, így én kézzel, mint a lángost is, egy kicsit elvékonyítom a tészta közepét és így teszem az asztalra. Most, a kissé kinyújtott tészta tetejét vékonyan kenjük be olvasztott zsírral. Erre azért van szükség, hogy ha húzzuk a tésztát és véletlenül felcsapódik, akkor ne tapadjon össze. És aztán kezdődik a húzás. Ha jól dolgoztunk, ha jól kidolgoztuk a tésztát és eleget is pihent a tészta, akkor nagyon könnyű dolgunk lesz most.

7. Akkor jó, ha olyan vékony a tészta, hogy ha alátennénk egy újságot, el tudnánk azt olvasni. Nem baj, ha itt-ott elszakad, feltekerés után nem látszódik.

8. Járjunk körbe-körbe az asztal körül és minden irányba húzzuk a tésztát, kézháttal nyúljunk alá. Néhány próba után menni fog mindenkinek! Bentről, középről húzzuk kifele (ha csak a széleit húzkodnánk, akkor a rétes közepén vastag marad a tészta, később már nem vagy csak nagyon nehéz lenne elvékonyítani.

9. Eddig úgy készítettem, ahogy a videón is, azaz azt az egy tésztát, amit begyúrtam, egyben feltettem én is az asztalra és kihúztam. A leeső széleket újragyúrtam. Ha kemény, kis vízzel lágyítottam a tésztát, kidolgozom, letakarom, pihentetem 20 percet. Legközelebb megpróbálom úgy, hogy a legelső pihentetés előtt ketté veszem a tésztát. Én ezzel a negyedrész tésztával ugyanis háromszor tudom kihúzni a tésztát és kb. 8 rúd rétesem lesz összesen a 20 dkg liszttel gyúrt tésztából. Az én asztalom kisebb, mint a videón látható. Ezt mindenkinek a saját asztalához kell kikísérleteznie.

10. Mikor kihúztuk tehát a rétest, akkor megszórjuk a töltelékkel. Van, aki a töltelék kiszórása előtt egy kis olvasztott zsírt is csöpögtet a tésztára egy kenőtollal (van, hogy én is így teszek, tölteléktől függően). Ezután körbejárva az asztalt a tészta széleit a kezünkre tekerve letépjük. Lásd a videót.

11. A tészta két hosszabb szélét felhajtjuk egy kicsit. Ezt úgy tudjuk kivitelezni, hogy a terítőt megfogjuk és a tésztát ennek segítségével hajtjuk fel (néhány cm-t). Erre is teszünk tölteléket. (10:22-nél láthatjuk ezt a videón).

12. Most jön a feltekerés. A videón két irányból teszik ezt, a két tekercs középen találkozik (és így úgy néz ki, mint mondjuk a macskaszem nevű sütemény), nekem keskeny az asztalom, én egy irányból elkezdem és végig is tekerem, mint a bejglit.

13. Kistányért veszünk a kezünkbe. Ezzel vágjuk méretre a rétest, mert ez el is varrja a rétes végét (11:11 perc)

14. Olvasztott zsírral kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük. Van, aki lekeni a rétesek tetejét tejföllel (a videóban is így tettek), van, aki tojással, van, aki zsírral. Én olvasztott zsírral szoktam.

15. 180-2000 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. (A videóban 180 fokot említenek, én 200 fokosban sütöm, az én sütőm gyengén süt.)

A töltelékekről majd egy későbbi bejegyzésben írok. A fotón almás-mákos és savanyú káposztás (helyesebben kovászolt káposztás)-kolbászos rétes látható.

2020. március 21., szombat

Vakarcs (élesztőmentes, régi, hagyományos kenyérféle)

Gyerekkoromban nagyon szerettem és az én gyerekeim is szeretik a vakarcsot. Sokféle recept létezik az egészen egyszerűtől a gazdagabbig. Van, aki még tojást is gyúr bele, van, aki csak vízzel készíti, míg más tejföllel, tejjel. Hol kerül bele sütőpor/szódabikarbóna, hol nem. A zsír mennyisége is változó.

Általában bableves vagy más tartalmas leves mellé kínálják. Valahol a kenyér és a pogácsa között foglal helyet és általában törni szoktuk, nem szeletekre vágni. Hívják talponsült pogácsának is.






Hozzávalók: 
- 50 dkg liszt (nálam a szokásos fehér tönköly),
- 1-1,5 kiskanál só,
- 3-4 evőkanál zsír (ez nálam kb. 9-12 dkg zsírt jelent, de van, aki többet, 20 dkg-ot ad hozzá),
- kb. 2 dl tej/tejföl/joghurt, kinek mi van otthon, láttam már olyan receptet is, ahol vízzel készítették, de ott 20 dkg zsírt gyúrtak a tésztába,
- sütőpor vagy szódabikarbóna (én egy kiskanál szódabikarbónát keverek bele, mert nem használok sütőport, sütőporból mondjuk fél zacskót tennék bele, a lazítóktól puhább lesz a tészta, így én nem hagynám ki, bár van, aki ezt sem tesz bele),
- lehet gazdagítani 1-2 tojással vagy csak annak a sárgájával, de én nem szoktam bele tojást gyúrni.

Elkészítés: 

1. Minden hozzávalót a tálba teszünk és összegyúrjuk. A tészta legyen lágyabb, de ne ragacsos. Vagy kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra vagy belenyomkodjuk a zsírozott tepsibe kb. ilyen vastagra. Ahogy a képen is látható, nálam volt vékony és vastag része is a tésztának, nem igazán sikerült egyenletesre kilapogatnom, de így is jó volt. :)

2. Tetejét berácsozzuk egy késsel. 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Van, aki sütés előtt lekeni tejföllel vagy tojással (esetleg olajjal), én nem szoktam.

2020. március 16., hétfő

Egytojásos kakaós kevert sütemény

Nagyon gyorsan kellett ebédet főznöm, ezért készült borsópörkölt párolt kölessel és, hogy ne maradjon a család szombati desszert nélkül, sütöttem egy egytojásos, igen gyorsan elkészülő kakaós süteményt. A receptet Rupanernél találtam. Egy kicsit alakítottam a leíráson, mert nem minden volt itthon hozzá (jelzem, hol és mit).

Finom, gyorsan elkészülő, egyszerű süti, kevés hozzávalóval és kevés mosogatnivalóval.





Hozzávalók: 
- 1 tojás,
- 20 dkg cukor (nálam csak 7 dkg),
- 30 dkg liszt,
- 3 dkg cukormentes kakaópor,
- 1 tasak (10 g) sütőpor, de nálam 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, mert nem használok sütőport,
- 2,5 dl tej (nálam natúr házi joghurt, ami kb 250 g volt),
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy zsír (nálam zsír, hogy spóroljak a vajjal),
- a recept nem írja, de én a kisült sütit félbevágtam és cukormentes házi baracklekvárral megkentem.

Elkészítés:

1. A hozzávalókat összekeverjük, zsírozott, lisztezett kisebb tepsibe öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt (tűpróba) készre sütjük.

(A szódabikarbónának, hogy kifejtse hatását, mindig kell egy savas összetevő is. Ez most a joghurt volt. Gyorsan kell dolgozni, mert a szódabikarbóna azonnal elkezd dolgozni. Ahogy összeállt a tészta, már tettem is tepsibe, sütőbe.Szépen megsült, nem lett szalonnás, igaz, olyan magas sem, mintha sütőporral készíteném.)

2. Mikor elkészült a süti, én 5 perc tepsiben való hűtés után óvatosan, figyelve, ne ragadjon bele a tepsibe a süti, kiszedtem és rácson hagytam tovább hűlni. A terv az volt, hogy mikor kihűl, elvágom és megtöltöm lekvárral. A töltés meg is volt, de még langyosan, mert a család nem várt tovább. :)

Tipp: az eredeti recept azt ajánlja, ha normál tepsiben sütjük, akkor másfélszeres, ha gáztepsiben, akkor dupla adaggal számoljunk.

2020. március 14., szombat

Lencsés, hajdinás egytál, sütőben sütve

A receptet a Vegetáriánus receptek oldalon találtam. Az oldal időközben valamiért nem elérhető, de azért beteszem a linket, hátha később elérhető lesz, itt. Hajdina helyett használhatunk más gabonát is és a lencse helyett babot is.



Hozzávalók: 
- 2 nagy fej hagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 3 babérlevél,
- 50 dkg lencse,
- 16 dkg hajdina (én pár dkg-mal többet tettem bele és pörkölt hajdinát használtam),
- 2 evőkanál olaj vagy más zsiradék,
- 3 teáskanál őrölt pirospaprika,
- 3 teáskanál só,
- másfél evőkanál mustár,
- 1 teáskanál bors,
- fél teáskanál cukor.

Elkészítés: 

1. A lencsét és a hajdinát megmossuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.

2. Egy nagy öntöttvas lábasba, melynek fedele is van, beletesszük a lencsét, hajdinát, aprított hagymákat. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, beleszórjuk a pirospaprikát, cukrot és teszünk hozzá mustárt is. Az egészet jól összekeverjük. Egy kis zsiradékot is adunk hozzá.

3. Felöntjük vízzel. Jó kétujjnyival lepje el. Lefedjük és 180 fokos sütőben készre sütjük. Másfél-két óra alatt sül meg. Egyszer-kétszer nézzünk rá, nehogy elfője a levét. Ha szükséges, öntsünk hozzá kis meleg vizet. Arra kell figyelni, hogy a végeredmény, az elkészült étel ne legyen túl száraz és túl sok/túl hosszú lé se maradjon alatta. Igazából ennek az ételnek sóletszerűnek kellene lennie. Nálam a bő kétujjnyi vizet teljesen felszívta a lencse és a hajdina, így sok leve nem maradt, de nem lett száraz így sem, ezért köretként nagyon jól működött. (Egyik nap pl. rántott patisszont ettünk hozzá. A patisszont nyáron tettem el, üvegben.) Férjem szerint olyan finom ez az étel, hogy azt mondta, ezt a receptet mindenképp mentsem el.

2020. március 4., szerda

Biryani (húsmentes, vegán)

Olyan régóta megvan már nekem Hugh Fearnley-Whittingstall Veg Every Day! című könyve és annyi ételt megfőztem már belőle, de az a recept eddig elkerülte a figyelmem. Kár volt, mert egyszerű, semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges hozzá.

A biryani húsmentes változata Hugh értelmezésében és ez alapján a magam és családom ízlésére, valamint az itthon éppen fellelhető hozzávalók szerinti átalakítása. Nagyon finom, ajánlom kipróbálásra. Még így is, nagyon enyhén fűszerezve, nagyon ízletes volt. Tulajdonképpen nem is kívántam mellé semmit, magában is nagyon laktató és finom volt.



Hozzávalók: 
- 5 evőkanál olaj,
- 1 babérlevél,
- 3 kardamom (hüvelyes), megtörve, nekem nincs mindig itthon kardamom, ha van is, az őrölt, így most ez is kimaradt,
- 1 teaskanál római kömény, egész (cumin), nem tettem bele,
- 5 nagy fej vöröshagyma, vékonyra vágva (én egyet apróra vágtam, 4-5-öt pedig félbe, majd azokat vékony csíkokra, szálakra, melyeket megpirítottam),
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
- 2 teáskanál finomra reszelt gyömbér (most nem volt itthon friss, ezért szárított gyömbért használtam),
- 1 nagy piros chili, apróra vágva (a gyerekek miatt nem tettem bele csípőset, csak egy nagyon kicsi szárított chilit),
- 1 teáskanál őrölt római kömény, én sima köményt használtam, nem szeretjük a római köményt és kevesebbet tettem bele,
- 1 teáskanál őrölt koriander,
- fél teáskanál őrölt fahéj,

- kb. 25 dkg répa, kis darabkákra vágva,
- kb. 30 dkg krumpli, kis kockákra vágva (kb. 1 cm-es kockákra), egy kicsit többet tettem bele
- 20 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott), nálam több ment bele.
- egy jó nagy facsarásnyi citromlé,
- 5 dkg mazsola,
- 35 dkg basmati rizs (nem volt ilyen rizsem itthon, de azért így is jó lett az állaga),
- egy nagy csipet sáfrány (én nem használok, helyette sáfrányos széklicét tettem bele),
- só,
- bors,
- 50 g mandula, enyhén pirítva,
- aprított koriander vagy menta (nálam petrezselyem).

Elkészítés:

1. Kb. 2 evőkanál olajat melegítünk egy nagy átmérőjű edényben. Beledobjuk a babérlevelet, kardamomhüvelyeket, egész római köményt. Pár percig keverjük, melegítjük (közepes tűzön). Hozzáadunk egy fej vöröshagymát, amit előzőleg apróra vágtunk. Közepes lángon addig kevergetjük, míg aranyszínű és puha lesz. Lejjebb vesszük a hőt és beletesszük a fokhagymát, gyömbért, chilit és az őrölt fűszereket. Két percig kevergetjük ezekkel is.

2. Ezután adjuk hozzá a krumplit, borsót és répát. Annyi vízzel öntjük fel a zöldségeket, amennyi majdnem ellepi (legközelebb ennél is egy kicsit kevesebb vizet öntök rá). Felforraljuk, majd forrás után takarékra vesszük. Letakarjuk. Al dentére főzzük a zöldségeket (nálam végül teljesen megfőttek). Néha keverjük meg. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk citromlével is. A mazsolát is szórjuk a tetejére.

3. Míg készül a zöldség, nagyon alaposan mossuk meg a rizst. Egy szintén szélesebb edénybe tesszük a sáfránnyal együtt. Sózzuk (egy nagy csipet). Felöntjük vízzel. Kb. 2 cm-rel legyen a víz a rizs fölött. Felforraljuk, majd egyszer megkeverjük. Ezután nagyon alacsonyra vesszük a lángot és addig főzzük, míg a víz szinte teljesen eltűnik a rizsről. Közben a sütőt is előmelegítjük 160 fokra.

4. Mikor a víz nagy része elfőtt a rizsről, letakarjuk egy konyharuhával, majd erre tesszük a fedőt. Figyeljünk, ne érjen le a konyharuha a tűzhöz, nehogy megégjen, meggyulladjon! A lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük, pároljuk még 5 percig (én itt egy kicsit sajnos túlléptem az időt, mert nem tudtam időben odaérni a tűzhelyhez). Ezután levesszük a fedőt és egy villával fellazítjuk a rizst.

5. Ezután átkanalazzuk a rizst a zöldségek tetejére. Ezt is letakarjuk konyharuhával, majd az edény tetejét is rátesszük. Magas lángon főzzük addig, míg felforr, majd 20 percre a sütőbe toljuk. Ezután kivesszük a sütőből és még 10 percet hagyjuk állni, most már a konyhapulton.

Én itt annyiban tértem el, hogy nem tettem be a sütőbe az ételt, mert foglalt volt a sütő. Fenn főztem a tűzhelyen.

A zöldség alatt pedig kicsit sok volt a víz, ezért, mielőtt hozzáadtam volna a rizst, jobbnak láttam egy keveset kiszedni belőle (a zöldségek teljesen megfőttek és a rizs is majdnem kész volt, mielőtt belekerült volna a zöldséges keverékbe, így gondoltam, ne álljon annyi lében.)

6. Amíg készül a rizses zöldség, a maradék olajon megpároljuk, karamellizáljuk a maradék hagymát. Alacsonyabb, közepes lángon dolgoztam. Gyakran meg kell keverni, hogy egyenletesen barnuljon. ehhez a műveletez is egy nagy átmérőjű serpenyőt használtam. Kicsit sóztam is.

7. Tálalás: a zöldséges rizst egy kicsit átkevertem, majd rátettem a pirított hagymát, a pirított és aprított mandulát, valamint megszórtam aprított petrezselyemmel.

Mivel lehet fogyasztani? Eredetileg ez egy fűszeres, csípős étel. Nálunk a gyerekek és magam miatt nem készítettem annyira fűszeresre és csípősre sem. Hugh tehát ajánl hozzá például joghurtos raitát (joghurtos-zöldséges saláta/mártogatós) vagy chutney-t. Én most padlizsánfasírtot sütöttem hozzá.

2020. március 3., kedd

Chilis bab, hús nélkül

Néhány ponton eltérve, de Steiner Kristóf receptje szerint készítem évek óta én a húsmentes chilis babot. Az eredeti recept megtalálható a Kristóf konyhája című szakácskönyvben és az interneten is.

Jelzem lentebb, hogyan szól az eredeti recept és leírom, én hogyan készítem.



Hozzávalók az eredeti recept szerint, 1 adaghoz:
- fél csésze feketebab,
- 1 kisebb paradicsom, apróra vágva,
- 1 kisebb kaliforniai paprika, aprítva,
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 1 szár angolzeller, apróra vágva (félholdra),
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva,
- 1 kisebb sárgarépa, apróra vágva,
- 1 kocka étcsoki,
- 3 evőkanál kuszkusz,
- 1 dl száraz vörösbor,
- 1 kiskanál balzsamecet,
- 1 dl paradicsomlé,
- fél evőkanál olívaolaj,
- 1 csipet fahéj,
- só,
- bors,
-1 kisebb babérlevél,
- kevés őrölt chili.

Zöldfűszerek ízlés szerint bármelyik:
- bazsalikom,
- petrezselyem,
- oregánó.

Nálam: 
- nálam mindig fejtett bab (azaz ami a kertemben terem, amit nem szárítok ki, hanem kifejtés után mélyhűtőbe teszek és így nem kell főzés előtt beáztatni, gyorsan elkészül),
- a paprikát és a paradicsomot kihagyom, ha éppen nincs nyár és nem terem még vagy már a kertben,
- nem mindig teszek bele kuszkuszt, van, hogy mellé kínálom a kölest a kuszkuszt vagy a bulgurt (főleg akkor van ez így, ha nincs sok bab itthon. Ilyenkor a tányérra szedek főtt gabonát, majd erre jön egy kis fűszeres bab.)

Elkészítés: 

1. A kuszkuszt felöntjük 1,5-szeres mennyiségű forró vízzel, majd lefedjük az edényt. Kis idő múlva átkeverjük a kuszkuszt, majd félretesszük.

2. Egy nagy lábasba olajat öntünk. Kristóf először a fokhagymát teszi rá (én azt később, mikor a vöröshagyma is majdnem elkészült), majd a sót, borsot, chilit (a gyerekek miatt ezt kihagyom belőle). Ezután adja hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Ha már barnulni kezd, akkor megy rá a paprika. Néhány percig kevergetjük. Mikor már jó illat, sült paprika illat lepi be a konyhát, akkor kerül rá a balzsamecet, majd a répakockák. Erős lángon kell pirítani, keverni. Ezután jön a paradicsom. Felforralom.

3. Most megy bele a babérlevél és a csokikocka (a csokit én a végén teszem bele, mikor már majdnem kész az étel). Mikor elolvadt a csoki, akkor kerül bele a vörösbor és a paradicsomlé (a paradicsomlé is a végén megy bele nálam, hogy a bab hamarabb puhuljon). Mikor felforrt, akkor teszi bele a babot. Takarék lángon, lefedve főzi 20 percig és közben figyelni kell rá, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot (azaz öntsük fel vízzel). Én mindig felöntöm még egy kis plusz vízzel az elején, mert mindig elfő, illetve felissza a vizet a bab (ha másnapra is marad ebből az ételből, addigra a lé jócskán "eltűnik").

4. Végül belekeverjük a kuszkuszt, a zellert. Még 15 percig főzi. A főzés utolsó 5 percében kerülnek bele a friss zöldfűszerek.

2020. március 2., hétfő

Mirinda/Fanta/Üdítő szelet másképp, üdítő nélkül

Ezt a süteményt már sok éve, hogy kicsit reformosítottam. Most, pár év kihagyás után, újra elővettem a receptet és megint módosítottam rajta. A tésztába nem tettem olajat, a tetejére pedig nem 100 % narancslevet főztem fel, hanem általam eltett baracklevet főztem sűrűre, pudingpor helyett keményítővel. A krémbe pedig most csak túró került (emelt mennyiségben) és 10 dkg vaj.





Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás (eredetileg 6 tojást szoktam),
- 2 evőkanál víz,
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
- cukor ízlés szerint (nálam 3 dkg, de aki az édesebb sütiket szereti, tegyen bele többet),
- 4 púposabb evőkanál liszt,
- egy púpos evőkanál tejföl,
- egy kisebb kiskanálnyi szódabikarbóna (aki használ sütőport, tegyen bele fél csomaggal).

A tészta készítése: 

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a cukorral és a vízzel szintén habosra kikeverjük, végül hozzáadjuk a tejfölt is. A lisztet, kakaóport, szódabikarbónát egy harmadik edényben összekeverjük. A tojássárgás keveréket a tojásfehérjéhez öntjük, összekeverjük, majd beleszitáljuk a kakaóporos lisztet is és határozott mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben (nagyjából 35X22 cm) sütjük előmelegített, 180 fokon. Ha kész, kihűtjük a tésztát.

Hozzávalók a krémhez: 
- 85 dkg krémes, zsíros házi kecsketúró,
- porcukor ízlés szerint,
- vanília,
- 10 dkg puha vaj,
- mehet bele reszelt citromhéj (kezeletlen) is, de nekem nem volt itthon.

A krém készítése:

A túróhoz adjuk a puha vajat, a porcukrot, a vaníliát, valamint a citrom héját. Jól kikeverjük (krémesre), majd a megsült és kihűlt tésztára kenjük. Nagyon jó, masszív krémem volt már most, hűtés, pihentetés előtt.


Hozzávalók a tetejére:
- 67 g étkezési keményítő (akinek nincs, jó minőségű vaníliás pudingport is használhat, egy zacskó pudingpor kb. 36 g, tehát ebből kell kettő),
- 6 dl házi sárgabaracklé (eredetileg 100 %-os narancslevet szoktam, de az ritkán van itthon),
- 1 dl víz plusz egy kevés víz, amivel kikevertem a keményítőt,
- a barackléhez tettem egy kevés citromsavat, hogy savanykásabb íze legyen.

A hagyományos, narancsos gyümölcsréteg leírását lásd lejjebb. Én soha nem üdítőt, mirindát használtam (nem fogyasztunk cukros üdítőket), hanem cukormentes narancslevet. Én most pudingpor helyett 67 g étkezési keményítőt és a cukrot összekevertem egy kevéske vízzel. A baracklevet és az 1 dl vizet feltettem főni. Mikor forrt, hőkiegyenlítéssel kevertem hozzá a keményítőt. Sűrűre főztem és, hogy savanykásabb legyen, citromsavat is kevertem hozzá, majd, mikor langyosra hűlt, rákentem a túrókrém tetejére.

Egy kicsit hagyjuk a hűtőben állni, de tulajdonképpen szinte azonnal fogyasztható. Ha sokáig áll a hűtőben, akkor felvágás előtt kicsit hagyjuk szobahőn állni, hogy könnyebb legyen szeletelni. A képen olyan szeletek láthatók, melyeket összeállítás után kb. 20 perccel vágtam.


Így készítettem évekkel ezelőtt (már ez is egy kicsit "reformosított" változat, mert a vaj mennyiségét csökkentettem és helyette krémsajtot, lecsöpögtetett tejfölt használtam): 

Hozzávalók a tésztához: 2 púpos evőkanál kakaó, 2-2 púpos evőkanál sima- és rétesliszt, 1 dl olaj, 6 tojás, fél csomag sütőpor, 3-10 dkg cukor (ízlés szerint).

A tojások sárgáját a cukor felével jó habosra keverjük, majd beleöntjük az olajat. Egy másik tálban a tojásfehérjét a cukor másik felével felverjük. Egy harmadik tálban a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojássárgás keveréket a tojásfehérjéhez öntjük, összekeverjük, majd beleszitáljuk a kakaóporos lisztet is és határozott mozdulatokkal összekeverjük. Sütőpapírral bélelt közepes méretű (nagyjából 35X22 cm) tepsiben sütjük előmelegített, 180 fokon.

A túrókrém hozzávalói: 50 dkg túró, 10-15 dkg vaj, porcukor ízlés szerint, vanília(esszencia), reszelt citromhéj, 15-20 dkg alaposan lecsöpögtetett tejföl vagy krémsajt (a tejfölt a sütés előtti nap kezdjük csepegtetni, ez a mennyiség már a csöpögtetés utáni mennyiség).

A túróhoz adjuk a puha vajat, a lecsepegtetett tejfölt, a cukrot, a vaníliaesszenciát, valamint a citrom héját. Jól kikeverjük, majd a megsült és kihűlt tésztára kenjük.

Hozzávalók a gyümölcsleves tetőhöz: 6-7 dl cukormentes, 100 %-os narancslé, 2 csomag vaníliás pudingpor.

A gyümölcslé egy részével kikeverjük a 2 csomag pudingport, a többi levet feltesszük főni. Amikor felforrt, beleöntjük a pudingot és sűrűre főzzük. Mikor langyosra hűlt a puding, rákenjük a túrókrém tetejére. Hűtőbe tesszük a süteményt dermedni. Néhány óra múlva fogyasztható.