Oldalak

2020. augusztus 6., csütörtök

Zöldséges, tökös galuska

A Vidék Íze 2020 augusztusi számában találtam ezt a remek, egyszerű, gyors, olcsó receptet. 




Hozzávalók (csak nagyjából tartottam magam a recepthez, volt, amiből többet, volt, amiből kevesebbet tettem, olyan is volt, amit nem írt, de én daraboltam bele, mert volt a kertben...lejjebb jelzem): 
- 2 sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér (nem tettem bele),
- 1 fej vöröshagyma,
- fél karalábé,
- 1 TV paprika,
- 1 hegyes erős paprika (nem tettem bele, férjem utólag kevert bele csípős paprikát, magának),
- 1 kápiapaprika,
- fél patisszon (nálam több),
- fél spárgatök,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 30 dkg liszt,
- 1 tojás,
- só,
- bors,
- a recept nem írja, de én daraboltam össze két hámozott padlizsánt is. 

Elkészítés: 

1. A zöldségeket megtisztítjuk, egyforma kockákra, vágjuk. Én kisebbre vágtam a zöldségeket, mint ahogy az újságban látható. A szalonnát is kis kockákra vágjuk. 

2. Egy serpenyőben kisütjük a szalonna zsírját, üvegesre pirítjuk a szalonnát. Én egy kicsit ennél jobban megsütöttem. Kiszedjük a sült szalonnát és félretesszük. 

3. A szalonna zsírjában megpároljuk a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a tökféléket. Fedő alatt, alacsony lángon pároljuk. Mikor már roppanósra puhultak, mehetnek rá a tökfélék is. Sózzuk, borsozzuk. 

4. Közben a szokásos módon elkészítjük a galuskát (nokedlit) a liszt, só, egy tojás és víz hozzáadásával. Nem szabad kidolgozni a tésztát, mert akkor kemény lesz a nokedli. mielőtt nekikezdenénk a tészta kikeverésének, már tegyük fel a vizet forrni. Akkor szoktam csak összekeverni a tészta hozzávalóit, mikor a víz forrni kezd. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk és gyorsan megfőzzük. 

5. A megfőtt galuskát összekeverjük a sült zöldségekkel. Megszórjuk sült szalonnával. Melegen, forrón tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése