Oldalak

2024. július 11., csütörtök

Paradicsomos céklasaláta (nyári recept)

 Nyáron, mikor friss, édes, zsenge minden zöldség, nagyon finom lesz ez a saláta. Nagyon jól illik egymáshoz a cékla és a paradicsom egymáshoz. A receptet itt találtam. 





Hozzávalók: 

- 2-3 közepes cékla,

- 2-4 evőkanál olívaolaj,

- só,

- bors,

- fél csésze gersli (nem tettem bele),

- 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé,

- 3 közepes piros paradicsom (heirloom tomato, ezt írja a recept, nekem pont valami ilyesmi volt kéznél a kertből), legyen érett, édes, vékony héjú, sárga színű is lehet, ha van,

- néhány koktélparadicsom, jó, ha van sárga is, mert akkor még jobban mutat az étel (nekem most nem volt),

- 3 evőkanál friss zöldfűszer, apróra vágva: petrezselyem és bazsalikom.


Elkészítés: 

1. Nem a recept szerint készítettem elő a céklát. Megmostam a céklát, majd hámoztam és négybe vágtam. Egy fedővel rendelkező kerámiatálba tettem, kis vizet öntöttem rá és lefedtem. 180 fokos sütőben addig sütöttem, míg puha és finom édes nem lett. Hagytam kihűlni. 

2. Az olívaolajat kikevertem a citromlével, sóval, borssal.  

3. Tálra rendeztem a paradicsomot és a céklát. Meglocsoltam az öntettel és megszórtam a zöldfűszerekkel. (Az eredeti recept szerint meg kell szórni még a főtt gerslivel is, de én ezt kihagytam.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése