Oldalak

2013. január 13., vasárnap

Puha, "rezgős" túrógombóc

Hozzávalók: 50 dkg túró, 10-12 dkg búzadara (ha száraz a túró, 10 dkg-ot szoktam), 3 tojás. A forgatáshoz pirított őrölt mandula vagy pirított zsemlemorzsa vagy darált mák, tejföl, fahéj, cukor stb., ki hogy szereti.

A túrót jól szétnyomkodjuk villával, majd három tojás sárgájával és a búzadarával összekeverjük. Hűtőbe tesszük a túrós masszát és 2-3 órát állni hagyjuk. Főzés előtt jó kemény habbá verjük a tojásfehérjét és a túróhoz keverjük (több részletben). Egy nagy edényben vizet forralunk, kézzel kisebb gombócokat formázunk és 2-3 részletben kifőzzük azokat. Pár perc alatt elkészül egy-egy adag. Feljön a víz tetejére, számolunk 5-ig, 10-ig és már szedjük is ki. A kifőtt gombócokat ízlés szerint megforgatjuk pirított, darált mandulában, pirított zsemlemorzsában vagy darált mákban. Tejfölt (ha mákban forgattuk, akkor esetleg lekvárt), fahéjat, cukrot kínálunk hozzá. Én általában mandulával eszem a gombócot, mert annak a legalacsonyabb a szénhidráttartalma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése