Oldalak

2013. március 8., péntek

Karalábéleves

Sok karalábét ültettünk a nyáron, így bőven maradt eltenni való is. Kétféle módon tartósítottam: mélyhűtve és befőttes üvegben. Az üveges változat nem vált be, de a mélyhűtős igen. Itt viszont annyit módosítottam a tavaly előtti módszeremen, hogy fagyasztás előtt blansíroztam a karalábét. Ezzel az eljárással kiolvasztás után is élvezhető állagú és ízű karalábénk lett. A blansírozásról itt írok.

A karalábéleves nagyon finom lett, így nyáron, friss karalábéval készítve kellemes nyári leves lesz majd. A receptet itt találtam.

Hozzávalók:
- karalábé,
- répa,
- fehérrépa,
- egy fej hagyma,
- egy nagy doboz tejföl (nálam 200-300 g),
- 2.3 dkg vaj,
- egy evőkanál liszt,
- só,
- bors,
- petrezselyem zöldje.

1. A hagymát vajon megpárolom, majd hozzáadom a vékony csíkokra vágott répát, fehérrépát, kockára vágott karalábét. Fedő alatt majdnem puhára párolom. Közben sózom, borsozom.

2. Felöntöm vízzel és készre főzöm a levest.

3. Liszttel kevert tejföllel behabarom (a lisztet a tejföllel elkeverem, egy evőkanálnyi levest hozzáadok, ezt is jól elkeverem és az egészet visszaöntöm a levesbe), kiforralom, majd elzárom a tüzet és megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése