Oldalak

2013. június 26., szerda

Főtt tojással, sajttal és sonkával töltött pulykacomb


Hozzávalók: 

- fél kg kicsontozott pulykacomb, 
- 15 dkg füstölt sonka, 
- 2 főtt tojás, 
- só,
- bors, 
- 10 dkg márványsajt, 
- sárgarépa,
- zsiradék. 


1. A húst kicsit kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A tojásokat, a sajtot és a sonkát apró kockákra vágjuk. A répát vékonyabb hasábokra vágjuk.

2. Egy tepsi alját kizsírozzuk, beletesszük a répát, majd ráhelyezzük a hús felét. A húsra halmozzuk a sajtot, sonkát és sajtot, majd az egészet beborítjuk a maradék hússal. Mivel nagyon sós volt a sonka, ezért a töltelékre nem, a répára csak nagyon kevés sót szórtam (és még így is sós lett egy kicsit a répa). Lefedve, 180-200 fokon készre sütjük.

3. Amikor puhára sült a hús, levesszük a fedőt és addig sütjük, míg szép színe lesz a tetejének.

2013. június 21., péntek

26. heti menü

Június 24., hétfő: tökfőzelék,

Június 25., kedd: tökfőzelék,

Június 26., szerda: spenótfőzelék (új-zélandi spenótból), tojásfasírt,

Június 27., csütörtök: spenótfőzelék (új-zélandi spenótból), tojásfasírt,

Június 28., péntek: meggyleves, túrós palacsinta,

Június 29., szombat: meggyleves, túrós palacsinta,

Június 30., vasárnap: meggyleves, töltött cukkini.

2013. június 19., szerda

25. heti menü

Június 17., hétfő: paradicsomleves, túrógombóc,

Június 18., kedd: paradicsomleves, túrógombóc,

Június 19., szerda: sóskaleves krumpligombóccal, káposztás tészta,

Június 20., csütörtök: sóskaleves krumpligombóccal, káposztás tészta,

Június 21., péntek: lencseleves, sajtos-tejfölös csirkemell, petrezselymes krumpli,

Június 22., szombat: töltött karalábé, meggyes piskóta,

Június 23., vasárnap: töltött karalábé. meggyes piskóta.

2013. június 17., hétfő

Hideg uborkaleves, főzés nélkül

Kánikula van. Ilyenkor könnyűt és hideget kíván az ember. Mivel hirtelen sok uborka termett a fóliasátorban, ezért ezt a receptet rögtön ki kellett próbálnom. Gyorsan elkészül, finom, üdítő. Egész nap ezt enném, ha tehetném. A recept innen származik. Az arányokon módosítottam kicsit.




Hozzávalók:

- kb. 30 cm hosszú friss, lédús uborka,
- 350 g natúr joghurt,
- 5-6 friss mentalevél,
- néhány szál friss kapor,
- egy csipet só,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 gerezd citrom leve (elmaradhat)
- jégkocka.

1. Az uborkát meghámozzuk (én nem szoktam, mert zsenge uborkából készítem), feldaraboljuk és a turmixgépbe dobjuk.

2. A jégkocka kivételével az összes többi hozzávalót is a turmixgépbe tesszük. A kaprot nagyobb darabokra tépkedve szórjuk a gépbe. Összeturmixoljuk.

3. A tányérokba jégkockát teszünk, ráöntjük a levest, díszíthetjük kaporral, mentalevéllel, uborkadarabokkal és azonnal fogyasztjuk.



2013. június 11., kedd

Halburger

Nem szeretem a halat, viszont elhatároztam, mégis megpróbálkozom vele, hátha megszeretem. Közben arra is rájöttem, azért nem szeretem a halat, mert unom azt a három elkészítési módot, amit hagyományosan kínálni szokás: halászlé, rácponty, rántott vagy paprikás-lisztes hal. A Vidék Íze májusi számában szerepelt egy halburger recept és a képet nézegetve nagyon megkívántam. Sok receptet átnéztem az interneten is és végül ez lett a mi verziónk. A zsemlét én sütöttem. A receptje itt található. A ketchup is saját készítés.




Hozzávalók kb. 8 kicsi, 4 normál méretű húspogácsához:

- 1 közepes ponty filézve,
- 1 tojás (korábban tettem bele, most már nem, mert lányom tojásallergiás),
- 1 evőkanál aprított petrezselyem,
- 1 maréknyi zsemlemorzsa,
- 1 kiskanál só,
- 1 kiskanál citrombors,
- 1 csipet feketebors,
- 1 kiskanál borsikafű,
- 1 kiskanál rozmaring,
- 1 kiskanál bazsalikom,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 fej vöröshagyma

Elkészítés: 

1. A hal mindkét oldalát pár perc alatt elősütjük.

2. A hagymákat felaprítjuk és a petrezselyem kivételével minden hozzávalóval együtt egy edénybe tesszük. Botmixerrel pürésítjük, de nem kell pépesre keverni, csak rusztikusra, hogy maradjanak benne haldarabok. Ha kész, beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet is.

3. Grillen vagy, ahogy nekem ilyen nincs, serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük a húspogácsákat.

4. Ízlés szerint zöldségekkel, ketchuppal, mustárral tálaljuk a zsemlébe töltve.


Kapros kenyérkék (dübbencs jellegű)

Kenyeret sütöttem egyik nap és gondoltam, mi lenne, ha a tészta egy részét elvenném, megkenném kacsazsírral és kaporral, majd így kisütném. Elsőre nem volt rossz, sőt, de mivel most nem volt időm hajtogatni és a sütésre sem tudtam kellően odafigyelni, nem nőttek meg olyan nagyra a sütemények, ahogy azt elképzeltem. Máskor is készítek ilyet, esetleg úgy, hogy nem sok kicsit, hanem egy nagy, kalács formájú tésztát készítek belőle.


A kenyértésztát kinyújtottam, megkentem olvasztott kacsazsírral kevert kaporral, hajtogattam jobbról balra, majd balról jobbra, aztán fentről le és lentről fel. 20 percet hagytam állni és megismételtem a nyújtást, kenést, hajtogatást, majd megint állt a tészta és harmadszor is megkentem, majd kicsit állni hagytam. Ezután kinyújtottam, négyzetekre vágtam és feltekertem külön-külön a négyzeteket. Forró sütőben sütjük. Itt rontottam el, mert egyrészt nem kell letakarni, mint a kenyeret, másrészt jó forró sütőben kell kezdeni a sütést és később mérsékelni a hőt. Ezt még ki kell tapasztalnom, de amint ez meglesz, leírom ide is.




Cseresznyelekvár

Korai, sötét színű, nem ropogós, apró szemű cseresznyét kaptam a szomszédtól. Finom édes gyümölcs. Nagyon érett volt már, egy kosárnyit nem ettünk volna meg 1-2 nap alatt, így gondoltam, akkor kipróbálom, milyen lekvár lesz belőle. Nagyon jól sikerült, jövőre is készítek.


Hozzávalók:

- cseresznye (talán szomolyai),
- 1-2 alma hámozva.

1. Mindig cukor és tartósítószer nélkül főzök be, így most is csak a gyümölcs került a lekvárba. A cseresznyét kimagoztam, tiszta edénybe tettem, kicsit összenyomkodtam a kezemmel és feltettem főni. Addig főztem, míg kezdett kicsit szétesni. Közben reszeltem bele egy hámozott almát is, hogy sűrítsen a lekváron (természetes pektin). Frissítés: újabban már nem teszek bele almát, magától besűrűsödik.

2. Botmixerrel rusztikusra kevertem a lekvárt (újabban csak krumplitörővel áttöröm kicsit), majd kicsit főztem még, amíg a kívánt állagot el nem értem (nekem sűrű, kenyérre jól kenhető, darabos lekvárom lett). Forrón tiszta üvegekbe merjük a lekvárokat, rácsavarjuk az üveg fedelét, fél percre fejre állítjuk az üvegeket és száraz dunsztba tesszük, azaz jól bebugyoláljuk plédekkel, nagykabátokkal, kinek mi vált be. 2-3 nap után mehetnek az üvegek a kamrába.



Spenótos túrógombóc

A receptet ezen a videon láttam. Először nem tetszett, mert nem tudtam elképzelni, hogy a túró, a spenót és a paradicsom hármasa hogyan fér meg egymás mellett. Végül győzött a kíváncsiság és kipróbáltam. Nem lett rossz, máskor is elkészíteném.


Hozzávalók a gombóchoz:

- 25 dkg spenót,
- 50 dkg túró,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 8 dkg búzadara,
- 3 tojás,
- só.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

- 3-4 dl sűrű házi paradicsomlé,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- bazsalikom,
- oregánó,
- só,
- bors,
- 2 evőkanál tejszín (elhagytam),
- fél dl fehérbor (elhagytam),
- kevés cukor, ha szükséges a szószba,
- a tálaláshoz parmezánsajt.

1. Ha friss spenótot használunk, akkor olajon vagy forró vízben megfonnyasztjuk, majd leszűrjük és apróra vágjuk.

2. A túrót összekeverjük a tojásokkal, a búzadarával, a reszelt fokhagymával, sóval és a spenóttal. A recept szerint nem kell állni hagyni, én viszont pár órára betettem a hűtőbe a túrós-spenótos masszát.

3. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, majd ráöntjük a paradicsomlevet és megszórjuk a fűszerekkel. Sűrűre főzzük. Időközben bort is lehet bele önteni a végén pedig kevés tejszínnel ki lehet forralni.

4. A gombócokat forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük, kevés olvasztott vajba forgatjuk és paradicsomszósszal, reszelt parmezánnal tálaljuk.

2013. június 5., szerda

Rozmaringos-kakukkfüves újkrumpli sütőben sütve

Hugh-Fearnley-Wittingstall River Cottage minden napra című könyvéből van a recept. Finom és egyszerű köret.

Hozzávalók:

- fél kg újkrumpli,
- másfél citrom,
- néhány ágacska kakukkfű,
- néhány ágacska rozmaring,
- 5-6 gerezd fokhagyma,
- olívaolaj,
- só,
- bors.

1. A krumplit megmossuk, de a héját rajta hagyjuk. Sós vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük és még pár percig hagyjuk párolódni a szűrőben.

2. Egy tepsibe olívaolajat öntünk. Ne sajnáljuk, öntsünk bőven. Tegyük bele a krumplit és forgassuk meg az olajban. Ha golflabda nagyságúak a krumplik, maradhatnak egyben, ha nagyobbak, negyedeljük vagy felezzük.

3. A fokhagymagerezdeket nem kell megpucolni, egészben, kissé megnyomva sütjük majd a krumplival. A tepsibe szórjuk a rozmaring- és kakukkfűágakat, a karikára vágott citromot és az egészet jól megsózzuk és borsozzuk.

4. 200 fokos sütőben, időnként megforgatva addig sütjük, míg szépen megpirul a krumpli. Tálaláskor még meg tehetünk rá kis citromlevet, ha szeretnénk, de akár ki is hagyhatjuk a citromot az ételből (bár, nem érdemes, mert nagyon különleges, jó ízt ad neki).

Szalonnás-zöldborsós pulykamell

R. ötlete alapján készült ez a finom ebéd. Ritkán eszünk csirkét vagy pulykát, de most éppen volt itthon egy pulykamell és valami gyorsat szerettem volna sütni ebédre. Bármilyen zöldséggel lehet helyettesíteni a borsót.


Hozzávalók:

- fél kg pulykamell,
- 25 dkg zöldborsó,
- 15 dkg szalonna,
- 1-2 fej vöröshagyma,
- bors,
- só,
- 10-15 dkg sajt.

1. A pulykamellet kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk.

2. A szalonnát kis kockákra vágjuk és zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát is. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, hozzákeverjük a zöldborsót. Lefedjük és az egészet puhára főzzük.

3. Egy tepsit kizsírozunk, belefektetjük a pulykamell-szeleteket, ráhalmozzuk a szalonnás borsót és az egészet megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180-200 fokon addig sütjük, míg a sajt megolvad és enyhe színt kap. Mi tepsiben sült fűszeres újkrumplival és savanyúsággal ettük.

Kapros-túrós lepény, élesztő nélkül, kovásszal

Régóta nem tartunk itthon élesztőt, mert a mindennapi kenyerünket kovásszal sütöm, péksüteményeket pedig a szénhidrátdiétám miatt ritkán készítek. A kertben sok kapor nőtt, muszáj volt lepényt sütnöm és egyúttal kipróbálnom, hogyan működik kovásszal a tészta. Működik, így le is írom gyorsan a receptet, nehogy elfelejtsem.


Hozzávalók a tésztához:

- 15 dkg tönköly fehérliszt,
- 5 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt,
- 7 dkg kovász,
- kb. 1-1,5 dl tej,
- 1 tojás,
- 5 dkg vaj,

Hozzávalók a tetejére:

- 50 dkg túró,
- 3 tojás,
- 4 evőkanál xukor,
- 1 kanál búzadara,
- kapor,
- 2-3 evőkanál tejföl.

1. A kovászt elkeverjük a tejjel, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk a tésztát. Én először a vajat nem tettem bele, csak akkor, mikor már kicsit gyúrtam a tésztát.

2. A szokásos módon többször átgyúrjuk a tésztát bizonyos időközönként, majd óránként hajtogatjuk (háromszor-négyszer).

3. A harmadik (negyedik) hajtogatás után várunk még egy órát, majd a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Amíg a tészta pihen a tepsiben, elkészítjük a tölteléket.

4. A túrót összetörjük, majd xukorral, 2 tojássárgával, búzadarával és kaporral jól összekeverjük. 3 tojásfehérjét habbá verünk és a túróhoz adjuk. Óvatosan összekeverjük, hogy ne törjön össze a hab, majd az egészet ráöntjük a tésztára.

5. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük a lepényt, majd mérsékeljük a hőfokot 180 fokra. Az utolsó 5 percben megkenjük az egy tojássárgával összekevert tejföllel és készre sütjük.


2013. június 4., kedd

24. heti menü

Június 10., hétfő: paradicsomos nyúlragu, krumplipüré,

Június 11., kedd: halburger,

Június 13., szerda: borsófőzelék, rántott cukkini,

Június 14., csütörtök: borsófőzelék, rántott cukkini,

Június 15., péntek: csőben sült sonkás karfiol,

Június 16., szombat: hideg uborkaleves, főzés nélkül, főtt tojással, sajttal és sonkával töltött pulykacomb,

Június 17., vasárnap: hideg uborkaleves, főzés nélkül, főtt tojással, sajttal és sonkával töltött pulykacomb.

23. heti menü

Június 3., hétfő: karfiolleves, kovásszal készült kapros-túrós lepény,

Június 4., kedd:  karfiolleves, kovásszal készült kapros-túrós lepény,

Június 5., szerda: lecsó,

Június 6., csütörtök: lecsó,

Június 7., péntek: kovászos káposzta leves, spenótos túrógombóc paradicsomszósszal,

Június 8., szombat: kovászos káposzta leves, spenótos túrógombóc paradicsomszósszal, eton mess,

Június 9., vasárnap: paradicsomos nyúlragu, cseresznyés clafoutis.