Oldalak

2014. január 19., vasárnap

Máglyarakás

A héten sütöttem kalácsot Gergőnek, gondolva, hátha legalább azt eszik, ha már a kenyeret nem szereti. Tévedtem, mert a kalácsot sem volt hajlandó enni. A hétvégén ezért máglyarakást sütöttem a maradékból, amit már szívesebben eszegetett Gergő is. A recept Horváth Ilona és Lajos Mari-Hemző Károly, 99 sütemény és torta című könyvében található leírás ötvözete.






Hozzávalók (nagyjából adom meg a mennyiségeket, mert soha nem készítem kétszer pontosan ugyanúgy):

- kifli, kalács vagy más édes péksütemény, ami megmaradt, megszikkadt (nálam most 33 dkg volt),
- 3-4 tojás,
- 7-10 dkg cukor,
- 6-7 dl tej,
- vaníliaesszencia vagy egy rúd vanília kikapart belseje, esetleg vaníliás cukor,
- egy üveg meggybefőtt vagy
- mazsola ízlés szerint,
- két-három alma,
- 10-15 dkg darált dió,
- 3-4 evőkanál sárgabaracklekvár,
- diónyi vaj a sütőedény kikenéséhez.

Elkészítés: 

1. A péksüteményt felkarikázzuk vagy feldaraboljuk ujjnyi vastag szeletekre.

2. A tejet felforraljuk a vaníliával.

3. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a meleg tejből folyamatos keverés mellett öntünk hozzá egy keveset, végül apránként az egész tejet hozzáöntjük. Visszatesszük a tűzre a tojásos tejet és felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Ezzel leforrázzuk a felszeletelt péksüteményt és így hagyjuk hűlni. Magába fogja szívni a tejet. Van, hogy kevésnek ítélem a tejet a pékáruhoz, akkor öntök még rá egy kis ízesített tejet (hogy ne legyen száraz majd a végeredmény.)

4. Egy sütőformát kivajazunk, majd egy réteg tejben áztatott péksüteménnyel kirakjuk az alját. Erre darált diót szórunk, meghintjük magozott meggyel vagy mazsolával és ismét egy sor péksütemény következik. Így folytatjuk, míg elfogy minden hozzávaló. A tetejére péksütemény kerüljön.

5. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük és a máglyarakás tetejét beborítjuk a szeletekkel.

6. 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük a desszertet.

7. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a lekvárt. Fél óra sütés után ezzel a habbal kenjük le a desszertünket és gyenge tűznél addig sütjük még szép rózsaszínre nem pirul a hab.

Melegen fogyasztjuk, de hidegen sem rossz. Dió helyett készíthetjük mákkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése