A Nagy Ramakönyvben találtam ezt a különleges lepény receptet. Már 2 éve készülök megsütni, de mindig elmaradt valami miatt. Most végre nekiláttam és még annál is finomabb, mint hittem korábban. A lepény egyébként horvát specialitás. Az eredeti recept 1 kg lisztet használ, én mindent feleztem.
Hozzávalók a tésztához (ez egy fél adag)
- fél kg liszt (én tettem bele teljes kiőrlésűt is),
- 1 tojás a tésztába + 1 tojás a kenéshez (én a tojásokat kihagytam, tojásallergia miatt),
- 1 csapott teáskanál só,
- 1 evőkanál vaj, olvasztva (nem forró!)
- 2,5 dkg élesztő,
- kb. 2,5-3 dl tej, liszttől függ,
- fél evőkanál cukor.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 kg főzőtök (csak frissből jó, fagyasztottból nem jó), az eredeti recept ennyit ír, de azt nem, hogy tisztítás előtt vagy után értendő a tök súlya, nálam tisztítás után, mag nélkül 1-1,3 kg volt,
- fél evőkanál só (többet tettem),
- 1 fej vöröshagyma,
- kevés zsír,
- 25 dkg túró (nálam házi),
- 1 dl tejföl,
- fél teáskanál őrölt bors,
- fél marék búzadara,
- 1-1 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika és pirosarany (vagy házi darált paprika).
Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejben, kevés cukorral elkeverve, 2 teáskanál liszttel megszórva felfuttatjuk.
2. A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a felfuttatott élesztőt és elkezdjük kidagasztani a tésztát. A vége fele belegyúrjuk a megolvasztott vajat. Letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Ha megkelt, 12 egyforma súlyú cipót formázunk és letakarva 10 percig pihentetjük a tésztát.
3. A töltelékhez a tököt lereszeljük, megsózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Ezután kétszer jól kinyomkodjuk a levét.
4. A hagymát apróra vágjuk és zsíron megpirítjuk.
5. A megpirított hagymához keverjük a túrót, a tejfölt, a borsot s a búzadarát. Ha kell, még sózzuk. Hozzákeverjük a tököt is.
6. Minden tésztadarabot egyesével kinyújtunk négyzet alakúra. Én viszonylag vékonyra nyújtottam a tésztát. Megtöltjük, majd boríték formára összehajtogatjuk. Kezünkkel jól lelapítjuk. Zsírozott (nagy gáz)tepsire helyezzük, megkenjük a pirospaprikával, pirosarannyal felvert, elkevert tojással. 190 fokos sütőben készre sütjük (kb. 35 perc).
Kisgyerekes család kipróbált, többnyire egészséges ételeket bemutató receptjei a mindennapokra (mert a papírfecniket folyton elhagyom) és gyerekeimnek ajándékba (mint régen, csak ez nem kézzel íródott). A kertünkben termesztett zöldségek belecsempészése a gyerekek ételébe úgy, hogy ők is örömmel fogyasszák azt.
Oldalak
▼
2014. július 6., vasárnap
Fokhagymás párolt mángold
Egyik hétvégén sült csirkét készítettem, amihez fokhagymás mángoldot ettünk. Gyors és egészséges köret (na, meg laktató is). A receptet Lilafügénél találtam, aki azt írja, hogy ez az étel délszláv országokban szinte mindennapos. Sok fokhagymával fogyasztják és gyakran főtt krumplival keverik össze.
Hozzávalók:
- 1 kg mángold,
- 10 gerezd fokhagyma,
- 8 evőkanál olívaolaj (én kevesebbet használtam),
- só,
- bors,
- fél szerecsendió lereszelve (opcionális),
- főtt krumpli (opcionális).
Elkészítés:
1. A mángoldot megmossuk, majd a leveleket összedaraboljuk. (Ha nagyok már, én a közepét, a szárát kitépem, ahogy a sóskánál is szokás.)
2. Olívaolajat melegítünk, rádobjuk a reszelt vagy nagyon kicsi darabokra vágott fokhagymát. Nem kell megpirítani, éppen csak kezdjen illatozni.
3. Ekkor mehet rá a mángold Sózzuk borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. 6-8 perc alatt kész. Ekkor vagy önmagában vagy krumplival összekeverve kínáljuk sült húsok, grillezett halak mellé. Lilafüge tálalás előtt még megöntözi olívaolajjal a kész mángoldot, de én ezt kihagytam.
Hozzávalók:
- 1 kg mángold,
- 10 gerezd fokhagyma,
- 8 evőkanál olívaolaj (én kevesebbet használtam),
- só,
- bors,
- fél szerecsendió lereszelve (opcionális),
- főtt krumpli (opcionális).
Elkészítés:
1. A mángoldot megmossuk, majd a leveleket összedaraboljuk. (Ha nagyok már, én a közepét, a szárát kitépem, ahogy a sóskánál is szokás.)
2. Olívaolajat melegítünk, rádobjuk a reszelt vagy nagyon kicsi darabokra vágott fokhagymát. Nem kell megpirítani, éppen csak kezdjen illatozni.
3. Ekkor mehet rá a mángold Sózzuk borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk. 6-8 perc alatt kész. Ekkor vagy önmagában vagy krumplival összekeverve kínáljuk sült húsok, grillezett halak mellé. Lilafüge tálalás előtt még megöntözi olívaolajjal a kész mángoldot, de én ezt kihagytam.
Zöld turmix
Állítólag nagy divat külföldön a zöld turmix. Én még soha nem hallottam róla, csak néhány napja futottam bele pár ilyen receptbe az interneten. Nem sok reményt fűztem hozzá, mert el nem tudtam képzelni, hogy a zöld levelek és a gyümölcsök párosítása ilyen finom is lehet. Most már minden nap iszunk egy-egy pohár zöld turmixot. Még a majdnem 2 éves kisfiam is szereti, ami nála nagy szó.
Azt írják, hogy a helyes arány 60 százalék gyümölcs, 40 százalék zöld levél. Bármilyen ehető zöld levelet felhasználhatunk. pl. sóska, spenót, mángold, petrezselyem zöldje, répa zöldje, csalán, kelkáposzta stb. A lényeg, hogy zöld legyen. Azt is olvastam, hogy egyszerre 2 féle gyümölcsöt tegyünk a turmixba, ne többet.
Én a leveleket széttépkedem, a gyümölcsöket darabolom és kevés vizet öntök hozzájuk. Beindítom a turmixot és pár másodperc múlva kész a finom ital. Nem szoktam sok vizet adni hozzá, mert sűrűn jobban szeretem.
Azt írják, hogy a helyes arány 60 százalék gyümölcs, 40 százalék zöld levél. Bármilyen ehető zöld levelet felhasználhatunk. pl. sóska, spenót, mángold, petrezselyem zöldje, répa zöldje, csalán, kelkáposzta stb. A lényeg, hogy zöld legyen. Azt is olvastam, hogy egyszerre 2 féle gyümölcsöt tegyünk a turmixba, ne többet.
Én a leveleket széttépkedem, a gyümölcsöket darabolom és kevés vizet öntök hozzájuk. Beindítom a turmixot és pár másodperc múlva kész a finom ital. Nem szoktam sok vizet adni hozzá, mert sűrűn jobban szeretem.
2014. július 5., szombat
Rakott mángold kölessel
Ritánál találtam ezt a receptet. Nagyon jó lett.
Hozzávalók:
- 12 dkg köles,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 50 dkg darált hús,
- 1 teáskanál fűszerpaprika,
- 2 evőkanál paradicsomlé (én jóval többet tettem bele),
- 1 evőkanál zsiradék,
- só,
- bors,
- 30 dkg mángold (én többet használtam fel),
- 2 dl tejföl (én többet tettem bele),
- reszelt sajt (elhagyható).
Elkészítés:
1. A kölest jól megmossuk, majd sózott, kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
2. A vöröshagymát apróra vágjuk és egy evőkanál zsiradékon üvegesre pároljuk. Ekkor rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig sütjük. Ezután belereszeljük a fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával és hozzáöntjük a paradicsomlevet, majd fedő alatt készre főzzük.
3. A megmosott, darabokra vágott mángoldot zsiradékon megpároljuk.
4. A tepsi alján elosztjuk a húst, erre jön a köles, majd a mángold. Az egészet leöntjük tejföllel, sajtot reszelünk rá és 200 fokos sütőben készre sütjük.
Hozzávalók:
- 12 dkg köles,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 50 dkg darált hús,
- 1 teáskanál fűszerpaprika,
- 2 evőkanál paradicsomlé (én jóval többet tettem bele),
- 1 evőkanál zsiradék,
- só,
- bors,
- 30 dkg mángold (én többet használtam fel),
- 2 dl tejföl (én többet tettem bele),
- reszelt sajt (elhagyható).
Elkészítés:
1. A kölest jól megmossuk, majd sózott, kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
2. A vöröshagymát apróra vágjuk és egy evőkanál zsiradékon üvegesre pároljuk. Ekkor rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig sütjük. Ezután belereszeljük a fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával és hozzáöntjük a paradicsomlevet, majd fedő alatt készre főzzük.
3. A megmosott, darabokra vágott mángoldot zsiradékon megpároljuk.
4. A tepsi alján elosztjuk a húst, erre jön a köles, majd a mángold. Az egészet leöntjük tejföllel, sajtot reszelünk rá és 200 fokos sütőben készre sütjük.