Oldalak

2017. július 31., hétfő

Rakott cukkini kölessel (húsmentes)

Ez egy egyszerű, gyors, de annál finomabb zöldséges egytálétel. Ritánál találtam egy receptet, az inspirált tovább és végül ez lett a mai és holnapi ebédünk.



Hozzávalók (kicsi, 32X19 cm-es tepsihez)
- 1 kisebb-közepes zsenge cukkini,
- 25 dkg köles,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3,5 dl sűrű, házi paradicsomlé,
- 1 evőkanál zsiradék,
- só,
- 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika,
- 25 dkg előfőzött csicseriborsó,
- 350 g zsíros tejföl,
- reszelt sajt, ízlés szerint,
- egy kevés aszalt/szárított paradicsom, nagyon apróra vágva (ez elmaradhat, én csak azért tettem rá, mert éppen volt kéznél, valamihez fel akartam használni), de akár vékonyra szeletelt friss paradicsomot is használhatunk.

Elkészítés: 

1. A kölest nagyon alaposan, többször átmossuk, majd feltesszük főni. Soha nem mérem, mennyi vizet teszek a köleshez, általában annyi vizet engedek rá, hogy egy ujjnyival érjen a köles fölé. Sózzuk és lassú tűzön, félig lefedve készre főzzük. Elzárjuk a tüzet és lefedve kicsit hűlni hagyjuk. Mikor kissé hűlt, keverjük át fakanállal.

2. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd olvasztott zsiradékon megpároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát, felöntjük a paradicsomlével és hozzáadjuk az előfőzött csicseriborsót is. Sózzuk.

3. Egy kicsi tepsi alján eligazítjuk a kölest, arra a paradicsomos csicseriborsót.

4. A cukkinit uborkagyalun vékony karikákra reszeljük. Ezt is elrendezzük a tepsiben. Megsózzuk.

5. A cukkinit megszórjuk az aszalt paradicsommal (elmaradhat, vagy vékonyra szeletelt friss paradicsom is mehet rá), arra jön a tejföl és végül a reszelt sajt.

6. 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Friss salátával kínáljuk.

Lángos (élesztő helyett kovásszal)

Ritkán sütök lángost. Évente körülbelül egyszer, esetleg kétszer. Ezúttal nem a megszokott élesztős változatot készítettem (annak a receptje ITT található) hanem kísérleti jelleggel vadkovászt tettem bele. A kovászt megint egy nappal korábban kétszer "megetettem", így lett kovászolt kovászom. Megfigyeltem, hogy ezzel a módszerrel valóban gyorsabban kel a tészta és sokkal puhább, habosabb, könnyedebb lesz a végeredmény. Több receptből gyúrtam össze ennek a lángosnak a készítését, de leginkább Betty és a Facebook Vad-kovászolók csoportjának egyik tagja, Csernyik Mária receptje alapján készítettem.







Hozzávalók: 
- 50 dkg liszt,
- 20-22 dkg kovászolt kovász (leírás ITT),
- kb. 10 g só (vagy ízlés szerint), 
- kb. 3 dl folyadék, de ez a liszttől függ, lehet, hogy több, lehet, hogy kevesebb (nálam most 1 dl tej és 2 dl víz, de lehet csak vízzel is, én is most tettem a lángosba először egy kis tejet, mert úgy szólt az egyik leírás)
- zsiradék a sütéshez (én kizárólag disznózsírban sütök),
- kevés olaj a formázáshoz. 

Elkészítés: 

1. A kovászolt kovászt és a langyos folyadékot összekeverjük. Hozzátesszük a lisztet és a sót. Lágy tésztát dagasztunk, tehát a folyadék mennyisége majd attól függ, mennyit igényel a liszt. Lefedjük konyharuhával és 30 percet pihentetjük. Ezután újra átdolgozzuk és 30 percig pihentetjük. 

2. Ezután meghajtogatjuk a tésztát és 30 percet pihen. Ezt még 2-szer megismételjük, majd hagyjuk kelni fél-egy órát hőmérséklettől függően. Ha nagyon meleg van, előfordulhat, hogy gyorsabban kel, akkor előbb formázzuk és sütjük. Én most egyéb feladatok miatt nem értem rá, így összesen, a hajtogatásokkal együtt kb. 4 órát kelt a tészta (reggel 7 körül takartam le konyharuhával és ebédre, kb. fél 12 lehetett, mikor formázni kezdtem a lángosokat). 

3. Mikor megvoltak a hajtogatások és utána a pihentetés, akkor olajos kézzel gombócokat tépkedünk a tésztából és olajozott felületre helyezzük őket, ahol kb. 10 percet pihennek. Ezután sütjük a lángosokat. 

4. A sütésnél arra figyelni kell, hogy bő és nagyon forró (!) zsiradékba tegyük a lángosokat sülni. Mikor mindkét oldaluk megsült, tálra szedjük, a zsírt lecsepegtetjük. Ízlés szerint kínáljuk sajttal, sajtos tejföllel, fokhagymával vagy ahogy szeretjük. 

2017. július 30., vasárnap

Gyümölcsös kosárka vaníliakrémmel

Eredetileg nem ezt, hanem egy szedres-tejszínes kosárkát szerettem volna készíteni (EZT), melyet 3 éve ettem utoljára, de sajnos nem volt elég érett szeder a kertben. Mivel lányom tojásallergiás, ezért nem a hagyományos tojással készült vaníliás krémmel töltöttem a süteményt, hanem jó minőségű pudingport főztem hozzá. Aki nem ehet tojást, de nincs pudingpor otthon, az keményítőből és némi vaníliából könnyedén készíthet magának pudingport (a prémium pudingporokban sincs nagyon egyéb összetevő).





Hozzávalók a tésztához (kb. 36 kisebb kosárka formához):
- 30 dkg liszt,
- 20 dkg hideg vaj,
- porcukor ízlés szerint (nálam csak 3 dkg, de hagyományosan 10 dkg kellene bele),
- annyi zsíros tejföl, amennyivel egy jól nyújtható, nem ragacsos, rugalmas tésztát kapunk,
- mehet bele kezeletlen citrom héja és vanília is, de ezek el is maradhatnak.
- van, aki egy pici sütőport vagy szódabikarbónát is tesz a tésztába, én nem szoktam.

Hozzávalók a krémhez (aki nem allergiás a tojásra, készítsen inkább igazi, házi tojással készült vaníliakrémet, nálunk az allergia miatt ez nem jöhet szóba):
- 2 csomag prémium pudingpor (2X36 g),
- cukor ízlés szerint (nálam csak 2 evőkanál),
- 7 dl tej,
- 10 dkg puha vaj,
- gyümölcs a díszítéshez.

Elkészítés: 

1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. Végül tegyük bele a tejfölt. Csak annyit, amennyitől egy jól nyújtható, rugalmas, nem ragacsos tésztát kapunk. Ne gyúrogassuk sokáig, mert felmelegszik a vaj (megég a tészta) és sütés után morzsálódni fog! Amint összeáll a tészta, tegyük egy zacskóba és pihentessük a hűtőben (legalább 30 percig).

2. A pihentetett tésztát vékonyra kinyújtjuk, a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a formákba simítjuk. Mindegyiket megszurkáljuk egy villával.

3. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Nem kell, hogy színe legyen. Amikor éppen csak kezdene színesedni, vegyük ki. Szedjük ki a formából és rácson hűtsük ki.

4. Készítsük el a krémet (vagy az igazi, tojásos változatot, ha ehetünk tojást vagy a pudinggal készülőt, ha valaki allergiás vagy nincs otthon tojás).

5. A pudingport elkeverjük egy kevés tejjel és a cukorral (csomómentes legyen!). A többi tejet feltesszük főni. Mikor forr a tej, valamennyit hozzáöntünk belőle a pudingos tejhez, gyorsan elkeverjük, végül az egészet visszaöntjük a felforralt tejhez (állandó keverés mellett). Lassú tűzön sűrűre főzzük. Kihűtjük. Hűtés közben gyakran keverjük meg, hogy ne csomósodjon. Én a biztonság kedvéért mindig átpasszírozom egy szűrőn.

6. Mikor már éppen csak langyos, akkor a puha vajat kihabosítjuk, majd a pudinghoz keverjük. Így is kihabosítjuk.

7. Nyomózsákba töltjük a pudingport és megtöltjük a kosárkákat. Tetszés szerint díszítjük és fogyasztásig hűtőbe tesszük.

2017. július 28., péntek

Párolt alma (köret)

Nagyon egyszerű a recept és pár perc alatt elkészül a köretünk.



Hozzávalók: 
- alma, szeletelve (ne túl vékonyra),
- 5 dkg vaj,
- fél citrom leve,
- cukor vagy méz, ízlés szerint, elmaradhat,
- csipet só.

Elkészítés:

1. A vajat megolvasztjuk, majd rátesszük az almát. Meglocsoljuk citromlével és megszórjuk kevés cukorral, de ez el is maradhat.

2. Úgy is készíthetjük, hogy a vajon kicsit karamellizáljuk a cukrot és arra tesszük az almaszeleteket.

3. Rányomjuk a citromlevet és megszórjuk pici sóval. Átforgatjuk. Nagy lángon főzzük-sütjük.

4. Pár percig kell csak főzni, vigyázzunk, ne főjön túl puhára az alma. Hagyhatjuk keményre a közepét, ha úgy szeretjük. Ekkor elzárjuk a tüzet, lefedjük az almát és 5-10 percet állni hagyjuk. Ha ropogósabban szeretnénk, akkor ne fedjük le.


2017. július 25., kedd

Sült tarjaszeletek

Omlós, szaftos hús a végeredmény. Most különösen jól sikerült, nem száradt ki és kés sem kellett a fogyasztásához, mert annyira puha lett.





Hozzávalók: 
- (mangalica) sertéstarja (kb. 70 dkg volt),
- só,
- bors,
- 3-4 fej vöröshagyma, szeletelve,
- 5-8 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve,
- zsír,
- 1 dl vörösbor.

Elkészítés: 

1. A húst felszeleteljük (nem túl vastagra). Egy tepsit jó vastagon kizsírozunk. Rászórjuk a hagymaszeleteket (egyenletesen osszuk el egy rétegben)

2. A húst sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a kizsírozott tepsibe, rászórjuk a felszeletelt fokhagymát. Felöntjük kevés borral és a tetejére is teszünk egy kis zsírt. Lefedjük a tepsit és 160-180 fokon megsütjük. A végén levesszük a fóliát és kicsit még süthetjük, de ne szárítsuk ki a húst.

2017. július 23., vasárnap

Ónabóna (mirabolán) lekvár

Ónabóna (más néven mirabolán, potyóka, fosóka szilva) lekvárt főztem be. Idén nem termett olyan sok gyümölcs a kertben, amennyi a korábbi években, ezért minden lehetőséget kihasználok, hogy befőzzem, ami csak az utamba kerül. Ónabónát eddig még soha nem tettem el télire, ez az első próbálkozásom. Van egy ónabóna fa a kertünkben, amit már évek óta ki akarunk vágni (nem is tudom, miért). Odáig el is jutottunk, hogy az ágait levágjuk, de aztán a fatörzs kiszedése mindig elmaradt. A fa (szerencsére) élni akart, így az ágait folyton újranövesztette. A fa él, virul, igaz, a csonkítás miatt csúnyácska, de én most már nem engedem kivágni. 

Láttam már sárga, sötétlila és világoslila ónabónát. Nekünk az utóbbi terem a kertben, de a lekvárt most nem ebből (mert még nem érett), hanem a munkahelyünkön található fa terméséből főztem. Az a szilva sötétlila. 

A lekvár finom lett, sűrű lett, azonban aki a nagyon édes ízeket szereti, annak valószínűleg nem ízlene, mert eléggé savas, savanykás. Kevéske cukrot mi is tettünk bele, pedig mi egyébként nem szeretjük a túl édes ízeket, de ebbe nekünk is kívánkozott egy kis édesítés. Azt olvastam, ha a gyümölcs héja nem kerül a lekvárba, akkor édesebb lesz a lekvár. Én beletettem, mert gondoltam, az is sűrít majd. Legközelebb azért kipróbálom majd héj nélkül is, de így is finom és különleges ízű lett. 


Hozzávalók: 
- ónabóna,
- cukor, ízlés szerint.

Elkészítés: 

1. A szilvát megmossuk. Egy edénybe tesszük és lassú tűzön főzni kezdjük. Kb. 30 perc múlva szétfő, a magja így majd könnyen eltávolítható.

2. A szilvát szűrőbe tesszük és átpasszírozzuk egy kanál segítségével. Így a magját el tudjuk távolítani. Én a héját is beletettem a lekvárba. Ez úgy sikerült gyorsan, hogy egy sajtkészítéshez való szűrőben passzíroztam, aminek a lyukain átment a gyümölcshéj is.

3. Az átpasszírozott szilvát feltesszük főni. Lassú tűzön főzzük, míg a kívánt állagot elérjük. Kevés cukorral ízesítjük a végén.

4. Tiszta üvegekbe töltjük a kész lekvárt és száraz dunsztba tesszük.

2017. július 22., szombat

"Túró rudi" fagyi

Egy gyors desszert készült ma nálunk. Nagyon finom lett, mindenkinek ízlett és így legalább ettek a gyerekek egy kis túrót (mert egyébként nyersen nem szeretik a túrót).






Hozzávalók: 
- 25 dkg túró (nálam házi, kecsketejből készült),
- 2,5 dl tejszín, nem vertem fel habbá,
- 18 dkg natúr joghurt (nálam házi, kecsketejből készült),
- kis vanília,
- kevés citromlé (ha van kezeletlen héjú citrom, akkor mehet bele a reszelt héja), ez elmaradhat,
- porcukor ízlés szerint,
- étcsoki (nálam 72 %-os, ízlés szerinti mennyiségben, nálunk 7 dkg).

Hozzávalók az egyszerűbb és "diétásabb" változathoz: 
- 30 dkg túró (nálam házi, kecsketejből készült),
- kb. ugyanennyi házi kecskejoghurt,
- vanília,
- porcukor,
- étcsoki vagy gyümölcsök

Elkészítés: 

1. Fagyigéppel készítettem, így nekem csak annyi volt a dolgom, hogy a csokin kívül minden hozzávalót összekevertem pár perc alatt gépi habverővel vagy inkább botmixerrel, hogy sima legyen, majd beleöntöttem a fagyigépbe és 50 perc múlva elkészült a fagylaltunk.

2. Ha nincs fagyigépünk, akkor szintén keverjük össze a hozzávalókat (kivéve a csokit) és tegyük be a mélyhűtőbe. Mikor kezd szilárdulni, fél óránként kevergessük át botmixerrel, míg a megfelelő állagot el nem érjük (kb. 3-5 alkalommal kell kevergetnünk). Azért kell kevergetni, hogy a jégkristályokat minél kisebbre aprítsuk és krémesebb legyen a fagyink.

3. Az étcsokit egy éles késsel nagyon apróra daraboljuk. Amikor már majdnem kész a fagyi, akkor beleforgatjuk a csokimorzsákat. Tálaláskor a tetejét is megszórhatjuk étcsokival, de csorgathatunk rá olvasztott csokit is.

2017. július 21., péntek

Házi rétes, házi tésztából

Évek óta szeretnék rétest sütni. Olyan rétest, aminek a tésztáját is én készítem el. Az interneten és könyvekben látható, olvasható leírások és képek alapján nem éreztem úgy, hogy egyedül neki mernék állni. Aztán egyszer megkérdeztem egy ismerősömet itt a faluban, nem ismer-e egy öreg nénit, aki tud rétest sütni. Öreg nénit ugyan nem, de egy fiatal tanárnőt, aki dédmamájától és nagymamájától tanulta a réteshúzást, ismer. Nem volt kérdés, szerettem volna elmenni hozzá, hogy megmutassa nekem a tésztakészítés és a tésztahúzás mikéntjét. Ma végre eljött a nagy nap. Igaz, nagyon fáradtan, de lelkesen indultam az "órára". Rajtam kívül még ketten voltak kíváncsiak, hogyan készül az igazi rétes. Mindhárman kaptunk egy-egy edényt, tésztát gyúrtunk, majd pihentetés után kihúztuk, megtöltöttük és feltekertük a réteseket. Mindenki a saját tepsijébe pakolta a részét és otthon megsütöttük, majd jóízűen megettük. Készült almás-mákos, krumplis, káposztás, grízes-meggyes és vittem túrót, így túrós-mazsolás is (szívesebben ettem volna kapros-túrósat, de a család ragaszkodott a mazsoláshoz). Hamarosan, hogy a tanultakat ne felejtsem, önállóan is megpróbálkozom most már a réteskészítéssel. Itt is köszönöm a lehetőséget, a ránk áldozott időt és segítőkészséget!


Hozzávalók egy közepes asztalhoz:
- 5 dl liszt (fele rétesliszt, fele sima liszt, majd amikor elkészítem egyedül, itthon, akkor pontosítok a liszttel kapcsolatban),
- 1 kiskanál só,
- disznózsír,
- víz (amennyit a tészta kíván, de olyan 2 dl, apránként adagoljuk!),
- töltelék, amit szeretnénk (erről majd egy későbbi bejegyzésben írok).

Elkészítés: 

1. A sót feloldjuk a vízben, majd valamennyit a liszthez öntünk. Először ne sokat, apránként adagoljuk a vizet, nehogy túl lágy legyen a tészta. Kidolgozzuk úgy, hogy szép fényes, hólyagos legyen a tészta, aminek el kell válnia a kezünktől és az edénytől, de ne legyen túl kemény, inkább közepesen lágy. Ez akár 10-15 percig is eltarthat. Ezután gombócot formázunk és konyharuhával letakarva minimum egy félórát állni hagyjuk (a konyhapulton, a hideget nem szereti a tészta).

2. A konyhaasztalra terítünk egy terítőt, amit nem sajnálunk, ha zsíros lesz. Lisztet szitálunk rá és a kezünkre is.

3. A pihentetett tésztagombócot bal kézfejünkre helyezzük (valahol olvastam, hogy akkor jó a tészta, ha puha és ujjunkat beledugva az ujjunk nyoma ott marad). Jobb kezünkkel fogjuk a gombóc, vagy ekkor már inkább lángos formájú tésztát és körbe-körbe forgatjuk, közben egyre nagyobb lesz a korongunk, a tészta pedig egyre vékonyabb a közepén. Mikor már vékony a korong közepén a tészta, letesszük a lisztezett abroszra és elkezdjük húzni a tésztát körbe-körbe, közben lisztezett kézfejünket a tészta alá téve óvatosan, hogy minél kevésbé szakadjon, húzzuk, nyújtjuk.

4. Addig kell húzni a tésztát, míg mindenhol hártyaszerű lesz (olyan vékony, hogy átlátszik a terítő mintája). A vastag, lelógó széleket körben letépjük és azokat összegyűjtve újabb tésztagombócot gyúrunk belőlük, amit majd pihentetés után szintén kihúzunk.

5. A tésztát meglocsoljuk olvasztott zsírral és rászórjuk a tölteléket. Ezután a terítő segítségével mind a négy szélét felhajtjuk egy kicsit. A felhajtott részt újra meglocsoljuk olvasztott zsírral és teszünk rá egy kis tölteléket.

6. Ezután az egyik hosszabb oldalánál fogjuk az abroszt és határozott mozdulattal felsodorjuk a rétest. Érdemes a tészta közepéig sodorni, majd megnézni, mennyire vastag a rétesrúd. Ha úgy ítéljük meg, hogy tovább folytatva a sodrást túl vastag lesz a sütemény, akkor itt fejezzük be, menjünk át a másik oldalra és ott is sodorjuk fel a tésztát. Így lesz kettő rúd, amit keresztben a tepsi méretére vágunk (a mi esetünkben így 4 rúd lett, ami pont belefér a gáztepsibe).

7. A feltekert rétesrudakat tepsire helyezzük (én nem használok sütőpapírt, mert nem sül tőle olyan szépen a sütemény).

8. Sütés előtt mindegyik rudat megkenjük olvasztott zsírral és előmelegített, 180-200 fokos sütőben (nekem gyenge a sütőm, így 200 fokosban) megsütjük (én úgy szeretem, ha szép színesre sül).















2017. július 20., csütörtök

Almaleves (gyors, egyszerű)

Nagy kedvenc nálunk az almaleves. Kánikulában nem is kell más, csak egy nagy tál belőle. Ízletes nyári almából az igazi. Gyorsan készül, semmi extra csavar nincs benne.



Hozzávalók: 
- nyári alma, hámozva, kockákra vágva,
- cukor vagy méz ízlés szerint,
- kevés citromlé, de ez el is maradhat,
- kis fahéj (egész, de, ha nincs, akkor jó az őrölt is),
- néhány szem szegfűszeg,
- 1 evőkanál liszt,
- kb. 2 dl tejföl vagy joghurt (nálam mostanában házi kecsketejből készült joghurt).

Elkészítés:

1. Az almát felöntjük vízzel, teszünk hozzá fahéjat, szegfűszeget. Édesítjük és facsarhatunk bele kis citromlevet is.

2. Lassú tűzön, fedő nélkül főzzük. Ne főzzük túl, mert akkor az alma íztelen lesz. Az édesítést is igyekezzünk már az elején elvégezni, mert csak így lesz igazán ízletes a leves. Nem kell teljesen puhára főzni az almát, mert később még úgyis puhul és figyeljünk rá, mert gyorsan puhul.

3. Ha megfőtt az alma, akkor a lisztet kikeverjük (csomómentesre) a tejföllel vagy joghurttal. A forró levesből merünk hozzá egy evőkanálnyi menyiséget, jól kikeverjük és az egészet visszaöntjük a levesbe (behabarjuk a levest). Gyorsan elkeverjük, egyet forr és kész is. (Ha nem sikerül csomómentesre kikeverni a lisztet a tejföllel, akkor habarásnál egy szűrőn át engedjük az egy evőkanállal kikevert lisztes tejfölt a levesbe).

2017. július 18., kedd

Barackos-túrós kenyérpuding

A ribollita mellé mára ezt készítettem másodiknak. Nagyon kevés időm van a 6 hetes Csabi, a másik kicsi és a befőzés mellett a főzésre, így próbálok mindig valamilyen gyors, egyszerű ebédet főzni, ami azért egészséges is. A levesben bőségesen van mindenféle zöldség, ami csak a kertben terem, így a második fogásnál lehetek egy kicsit "lazább". Igaz, a barack a kertből van, a túró a saját kecskéink tejéből készült, a kenyér pedig kovászos és én sütöttem jó minőségű tönkölylisztből. Így már azért nem is olyan nagy bűnözés hétköznapra ez a desszert. Tojás nincs benne, mert Panni tojásallergiás, de, aki ehet tojást, nyugodtan keverjen a tejhez egyet-kettőt.



Hozzávalók: 
- 40 dkg szikkadt kenyér (nálam házi, kovászos, tönkölylisztből készült), felkockázva,
- 25 dkg túró (nálam házi, kecsketejből készült és ezért nedvesebb és zsírosabb a boltinál),
- 4 dl tej,
- cukor ízlés szerint (nálam most barnacukor),
- néhány jó érett sárgabarack (kb. 4-5 darab ment bele), darabolva,
- őrölt vanília (vagy vaníliaesszencia),
- durvára tört mandula a tetejére (nálam kb. 2 marék),
- aki ehet tojást, nyugodtan tegyen a tejhez 1-2 darabot,
- egy evőkanálnyi vaj az edény kikenéséhez.

Elkészítés: 

1. A tejet összekeverjük cukorral, vaníliával. A túróhoz is keverünk egy kis cukrot. Az edényt, amiben sül majd a puding, kikenjük vajjal.

2. A kenyérkockák egyharmadát beledobjuk az ízesített tejbe. Fél perc múlva kiszedjük és a sütőtál alján eligazgatjuk. Erre jön az ízesített túró fele. Ezután a sárgabarack darabok felét is rádobáljuk úgy, hogy mindenhova jusson.

3. Ismét egy adag beáztatott kenyér, túró és barack következik.

4. A tetejére megint beáztatott kenyér jön, és, ha marad tej, azt is ráöntjük a tetejére.

5. Megszórjuk cukorral és mandulával. Állni hagyjuk, míg a sütő bemelegszik.

6. Bekapcsoljuk a sütőt és amikor eléri a hő a 180 fokot, betesszük a desszertet. Kb. 30-40 perc alatt megsül. Akkor jó, mikor a tetején lévő kenyérdarabkák szép barnák és ropogósak.

2017. július 7., péntek

Citromos csicseriborsó leves

Idén sikerült végre csicseriborsót termesztenünk a kertben. A termés egy részét leszedtem, a többit meghagytam vetőmagnak. Ritánál találtam ezt a finom levesreceptet.



Hozzávalók: 
- nálam 50 dkg friss, zsenge csicseriborsó a kertből, de használhatunk konzerv csicseriborsót is (vagy szárazat, de azt főzzük elő),
- sárgarépa (kb. 3 közepes darabot használtam fel), eredeti recept szerint apróra darabolva, én finomra reszeltem a gyerekek miatt,
- 1-2 evőkanál zsiradék a hagyma párolásához,
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva,
- 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva,
- fél mokkáskanál chilipehely (nem tettem bele),
- 2,5 dl tejszín,
- diónyi friss gyömbér vékonyan szeletelve (nekem szárított, őrölt volt, keveset tettem csak bele),
- 1 citrom,
- aprított petrezselyemzöld és/vagy mentalevél a tálaláshoz (én mentát nem tettem bele).

Elkészítés: 

1. Ha száraz csicseriborsót használunk, azt áztassuk be 24 órára, majd főzzük 1 órán át (legalábbis az eredeti recept így írja). Ha konzervet vagy frisset használunk, akkor nincs szükség előkészületekre.

2. A vöröshagymát megpároljuk a zsiradékon, majd hozzáadjuk a répát. Pároljuk néhány percig. Szépen kiereszti majd a répa a színét. Tegyük hozzá a gyömbért és a fokhagymát is. Így pároljuk néhány percig, majd öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a chilit, ha használunk.

3. Hozzáadjuk a csicseriborsót is. Én csak a vége fele sóztam, mert friss csicseriborsót használtam.

4. Mikor kész a leves, felöntjük tejszínnel. Az eredeti recept a tejszínnel nem főzi, én azért egyet forraltam rajta. Citrommal ízesítjük. Annyit tegyünk bele, amennyit kívánunk hozzá, de azt is lehet, hogy csak tálaláskor kínáljuk hozzá a citromot és mindenki annyit tesz bele, amennyit szeretne.

5. Tálaláskor megszórjuk aprított petrezselyemzölddel (esetleg mentalevelekkel is). Rita sajtos pirítóst ajánl mellé, mi ezt kihagytuk.

2017. július 5., szerda

Kovászolt egres

Egy internetes fórumon kérdezte valaki, ki ismeri a kovászolt egres receptjét. Senki nem ismerte, én sem. Még csak nem is hallottam róla. Mivel nagyon kísérletező hajlamú vagyok, gondoltam elkészítem a kovászos uborka és kovászos káposzta mintájára. Ma már a reggelihez ettem pár szemet, igaz, nem sült húshoz, csak házi kecskesajthoz. Készítek még, mert különleges, finom csemege.





Hozzávalók: 
- egres,
- ahány liter víz, annyi csapott evőkanál só,
- friss kapor,
- 2 gerezd fokhagyma, pucolva, egészben hagyva,
- a képen, amit a fórumtag kitett, babérlevél is látszódott, de én azt nem tettem bele,
- 1 szelet igazi kovászos kenyér.

Elkészítés: 

1. A vizet felforraljuk, majd elkeverjük benne a sót.

2. Egy üveg aljára tesszük a kaprot és a fokhagymát. Erre jön a megmosott egres. A két végét óvatosan ollóval le is vághatjuk. Én elkezdtem, de, mikor a felénél jártam, felébredt a kisfiam és sietnem kellett a konyhai műveletekkel.

3. Forrón öntöttem az egresre a sós vizet. Féltem, nem rontom-e el, hogy nem kihűtve öntöttem rá (úgy, ahogy az uborkára szoktam), de jó lett.

4. Tetejére megy a kenyér, majd egy kistányér az üvegre és kivisszük az udvarra, félárnyékos helyre. Pár nap alatt elkészül.

2017. július 4., kedd

Töltött cukkini (húsmentes, tojásmentes)

Ezt a töltött cukkini receptet már vagy 15 éve ismerem és készítem. Sokkal jobban kedvelem, mint a hússal töltött cukkinit. A recept egy régi könyvből van (A tökéletes étrend, Ursula Summ receptjeivel). 



Hozzávalók: 
- 5 dkg köles,
- 2 dl víz,
- 1 teáskanál szárított zöldségkeverék, sómentes, adalékmentes (elmaradhat),
- 2 közepes cukkini,
- 3-4 evőkanál olaj,
- 2-3 gerezd fokhagyma, reszelve,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 evőkanál zöldfűszerkeverék (nálam oregánó, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű),
- petrezselyemzöld és sárgarépazöld, apróra vágva (elmaradhat, eredeti recept nem írja),
- 3 közepes sárgarépa, finomra reszelve,
- 10 dkg gomba (vagy egy kis üveg gombakonzerv, nálam konzerv),
- 1 teáskanál pirospaprika,
- 1 teáskanál majoranna,
- 1-2 evőkanál tejföl,
- sajt, ízlés szerinti mennyiségben, fajtában. 

Elkészítés: 

1. A kölest nagyon alaposan megmossuk. Többször cseréljük le rajta a vizet. Végül tiszta vízzel tegyük fel főni. Sózzuk és keverjük bele a natúr szárított zöldségkeveréket (ha használunk). Lassú tűzön főzzük. Ha kész, zárjuk el a tüzet és fedjük le. 

2. A cukkiniket megmossuk, végeit levágjuk, közepét kivájjuk. 

3. Egy evőkanál olajat összekeverünk a zúzott fokhagymával, sóval, zöldfűszerekkel. Ezzel kenjük meg a cukkinik belsejét. 

4. A vöröshagymát egy evőkanál olajon megpároljuk, majd mehet rá a répa és az apróra szeletelt gomba. 8-10 percig dinszteljük, lassú tűzön. Tehetünk bele aprított petrezselyemzöldet és sárgarépazöldet is. Végül belekeverjük a kölest. Jól összekeverjük. 

5. Ízesítjük majorannával, pirospaprikával. Tejföllel lazítjuk. Van, hogy darabolok bele picire vágott sajtot is.

6. Megtöltjük ezzel a köleses töltelékkel a cukkiniket. 

7. Egy sütőedénybe öntünk kevés olajat, beletesszük a töltött cukkiniket, tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, lefedjük az edényt és 180-200 fokos sütőben készre sütjük. A cukkini legyen puha (villát, kést beleszúrva látni fogjuk). Fedő nélkül süssük még pár percig, hogy kicsit süljön-piruljon a sajt is.