Oldalak

2018. szeptember 28., péntek

Kókuszos mézes

Ajándékba sütöttem ezt a finom mézes, krémes süteményt. A recept a nosalty-ról származik. Néhány dolgon változtattam, de jelzem, hol és mit. Finom, kiadós sütemény.





Hozzávalók a tésztához: 
- porcukor (eredetileg 15 dkg, de én nem tettem bele cukrot, mert méz úgyis került a tésztába...mi nagyon kevés cukrot fogyasztunk),
- 1 db tojás (nem tettem bele tojást),
- 2 evőkanál méz (nálam jó 3 evőkanál méz),
- 5 dkg vaj vagy zsír (nálam zsír),
- 4 evőkanál tej (nálam több, mert tojást nem használok),
- 50 dkg liszt,
- 1 evőkanál szódabikarbóna (én nem mertem ilyen sokat tenni bele, féltem, hogy kiérződik majd az íze, így egy csak nagyobb kiskanállal tettem bele),
- 1 evőkanál tejföl.

Hozzávalók a krémhez: 
- 20 dkg vaj,
- porcukor ízlés szerint (az eredeti recept szerint 15 dkg, nálam kevesebb),
- vanília vagy vaníliás cukor (1 zacskó) vagy vaníliaesszencia,
- 4 dl tej (nálam 5 dl),
- 4 evőkanál búzadara (nálam 5 evőkanál),
- 5 dkg cukor (ezt a búzadarához keveri, de én nem tettem bele),
- 10 dkg kókuszreszelék.

Az összeállításhoz: 
- lekvár (az eredeti recept azt írja, hogy 2 evőkanál lekvárt kell csak felhasználni, de az nagyon kevés a két-két lap összeragasztásához, én egy nagyobb üveg baracklekvárt kentem a süteménybe úgy, ahogy a mézes-krémest is szokás).

A bevonathoz: 
- az eredeti recept tortabevonót ír, de én olyat soha nem használok, helyette mindig kikeverek 3-4-5 evőkanál (attól függ, mekkora a süti, ehhez 4 evőkanállal tettem) kakaóport ízlés szerinti cukorral és annyi vízzel, mellyel éppen simára keverhető lesz, majd lassú tűzön felmelegítem, de nem hagyom forrni. Lehet tenni bele kis rumot is egyébként. Jó ízt ad neki. Ezután leveszem a tűzről és gyorsan elkeverek benne 3-5 dkg vajat, majd ráöntöm a süti tetejére. Eligazítom (gyorsan kell dolgozni vele, ha kihűl, már nem lehet szépen kenni) és kész is.

Elkészítés: 

1. Az eredeti leírás szerint a tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mézet és az olvasztott vajat, valamint 4 evőkanál langyos tejet. A szódabikarbónával kevert liszthez öntjük és adunk hozzá egy evőkanál tejfölt is. Könnyen nyújtható tésztát kell gyúrni. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis tejet.

Nálam a tojás kimaradt, így több tejre volt szükség.

2. Ha összegyúrtuk a tésztát, akkor négyfele vesszük és mindegyiket kinyújtjuk (a recept szerint 30X36 cm-esre, de a süti végső mérete majd kisebb lesz a leeső szélek miatt, ami szerintem nem is baj, mert így legalább vastagabb a krém), majd tepsi hátulján egyesével megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben (eredetileg 200 fokon, de inkább maradtam a 180 foknál). Nagyon hamar megsül, pár perc. Ha a széle kezd színesedni, akkor kész is van. A mézes sütiket nem szabad túlsütni, mert kemény lesz.

3. A krémhez a tejet felforraljuk (én a vaníliát itt adtam hozzá), majd beleszórjuk a búzadarát és gyorsan el is keverjük (ne legyen csomós). A recept 5 dkg cukrot is tesz a tejbe, de én ettől eltekintettem. Lassú tűzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Szerintem érdemes néhányszor átkeverni hűtés közben.

4. A vajat a porcukorral jó habosra keverjük. Ne sajnáljuk az időt rá. Legyen krémes, fehér a vaj.

5. Mikor kihűlt a búzadara, akkor hozzákeverjük a habos vajat. Alaposan elkeverjük, ne legyen csomós. Jól habosítsuk ki, hogy könnyű legyen a krém. Végül mehet bele a kókuszreszelék is.

6. Két-két lapot összeragasztunk lekvárral. Szerintem az egy-egy evőkanálnyi lekvár kevés, így én jóval többet használtam. A recept mellé kitett fotón is vastag a lekváros réteg, nehezen tudom elképzelni, hogy egy evőkanálnyi lekvártól lett olyan. (Én összeragasztás előtt levágtam a süti széleit, hogy egyenletesebb legyen és azért is, hogy a krém vastagabb legyen.)

7. A két lap közé pedig a kókuszkrémet kenjük. Jól nyomkodjuk össze, nehogy lyukas legyen itt-ott, nehogy ne tapadjon össze rendesen. (Régen még enyhén súlyozni is szoktam az ilyen lapokból álló sütiket, hogy szépen összesimuljon az egész.)

8. Habár a recept máris ráönti a sütemény tetejére a csokibevonót, én az ilyen típusú sütiknél várni szoktam fél napot (addig hűtőbe teszem), hogy kicsit igazodjon a süti és csak utána vonom be. Így kisebb az esélye, hogy másnapra repedezett legyen a teteje. Bevonás után másnapig hűtőben pihentetjük a süteményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése