Oldalak

2019. május 7., kedd

Hajdinás kölesfasírt (vegán, gluténmentes)

Ezt a receptet egymás után kétszer is leteszteltem. Kipróbáltam tojással is (féltem, hogy szétesnek majd sütés közben), anélkül is. Nem kell bele a tojás, sőt, nem is lesz olyan finom és olyan jó állagú, mint tojás nélkül. A receptet a nosalty-n találtam.




Hozzávalók: 
- 20 dkg főtt hajdina (nekem a 10 dkg nyers hajdinából lett kb. 30 dkg főtt hajdina),
- 20 dkg főtt köles (a 10 dkg nyers kölesből lett kb. 30 dkg főtt köles),
- 2 db krumpli, hámozva, kockázva,
- 2 db sárgarépa, tisztítva, finomra reszelve,
- 4 gerezd fokhagyma (én nem tettem bele),
- 1 csokor petrezselyem, apróra vágva,
- 4 evőkanál lenmagliszt (én egyszerűen ledaráltam a lenmagot egy kávédarálóban),
- só,
- bors,
- egyéb fűszerek ízlés szerint (nálam olaszos fűszerkeverék),
- a recept nem írta, de én apróra vágtam egy fej vöröshagymát és azt is beletettem a masszába,
- zsiradék a sütéshez.

Elkészítés: 

1. A hajdinát és a kölest külön-külön megfőzzük a szokásos módon (kb. kétszeres mennyiségű vízben, melyet sózunk). A kölest, ahogy máskor is, most is nagyon alaposan mossuk át főzés előtt, többször, váltott vízben, hogy ne legyen keserű főzés után.

2. A hámozott, felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomóval összetörjük.

3. Egy nagy tálba öntjük a megfőtt kölest, hajdinát, az előkészített krumplit és a finomra reszelt répát. Fűszerezzük a fenti hozzávalókkal vagy ízlés szerint, amivel szeretnénk. Nem kell sajnálni a fűszert, jól áll neki. Kóstolgassuk, aztán igazítsuk kedvünk, ízlésünk szerint.

4. A recept szerint a lenmaglisztet fél dl vízzel simára kell keverni és így adni a hajdinás masszához, de én egyszerűen csak beleszórtam vízzel való keverés nélkül, majd alaposan összegyúrtam a fasírtalappal. Gyakran használok őrölt lenmagot tojás helyett különböző recepteknél, mert segít összefogni az ételt.

5. Kisebb golyókat formázunk a masszából és forró zsiradékban készre, aranybarnára sütjük.

6. Fogyaszthatjuk salátával, ehetjük főzelékek mellé, de finom mártogatósokkal, fűszeres lekvárokkal (chutney-val) is.

Közben készítettem egy másik hajdinafasírtot is. abban csak hajdina van, nincs krumpli és köles. ITT található a recept.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése