Oldalak

2020. augusztus 16., vasárnap

Padlizsánsaláta

 A receptet a Street kitchen oldalán találtam. Némileg eltértem, de így is nagyon finom volt, ezért fel is jegyzem a receptet. 

Hozzávalók:

- 3-4 padlizsán,

- 7 gerezd fokhagyma,

- kb. 5 dl görög joghurt (nekem nem volt, így tejfölt kevertem ki kecskejoghurttal és nem mértem, mennyit használtam),

- 1-2 evőkanál olaj,

- fél citrom,

- fél tk. őrölt koriander,

- fél tk. őrölt római kömény,

- 1 csokor friss petrezselyem,

- só, 

- bors. 

A tetejére pirított pisztácia. 


Elkészítés: 


1. Én a padlizsánt meghámoztam és úgy kockáztam fel kb. egy centisre (vagy inkább annál kisebbre). Egy közepes tepsibe öntöttem, hozzáadtam 6 gerezd fokhagymát, kis olajat és sóztam, borsoztam. Így tettem a 180 fokos sütőbe és addig sütöttem, míg megpuhult. Egyszer átkevertem. Ezután hagytam hűlni. 

2. Ezután átöntöttem egy tálba, adtam hozzá egy gerezd fokhagymát (reszelve), joghurtot, citromlevet, kis sót, aprított petrezselymet. Koriandert, római köményt nem tettem hozzá (nem szereti a család), csak egy pici őrölt köményt. 

3. Tetejére pirított pisztácia kellett volna, de az nem volt itthon (ritka kincs), helyette mogyorót pirítottam most. 

2020. augusztus 6., csütörtök

Zöldséges, tökös galuska

A Vidék Íze 2020 augusztusi számában találtam ezt a remek, egyszerű, gyors, olcsó receptet. 




Hozzávalók (csak nagyjából tartottam magam a recepthez, volt, amiből többet, volt, amiből kevesebbet tettem, olyan is volt, amit nem írt, de én daraboltam bele, mert volt a kertben...lejjebb jelzem): 
- 2 sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér (nem tettem bele),
- 1 fej vöröshagyma,
- fél karalábé,
- 1 TV paprika,
- 1 hegyes erős paprika (nem tettem bele, férjem utólag kevert bele csípős paprikát, magának),
- 1 kápiapaprika,
- fél patisszon (nálam több),
- fél spárgatök,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 30 dkg liszt,
- 1 tojás,
- só,
- bors,
- a recept nem írja, de én daraboltam össze két hámozott padlizsánt is. 

Elkészítés: 

1. A zöldségeket megtisztítjuk, egyforma kockákra, vágjuk. Én kisebbre vágtam a zöldségeket, mint ahogy az újságban látható. A szalonnát is kis kockákra vágjuk. 

2. Egy serpenyőben kisütjük a szalonna zsírját, üvegesre pirítjuk a szalonnát. Én egy kicsit ennél jobban megsütöttem. Kiszedjük a sült szalonnát és félretesszük. 

3. A szalonna zsírjában megpároljuk a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a tökféléket. Fedő alatt, alacsony lángon pároljuk. Mikor már roppanósra puhultak, mehetnek rá a tökfélék is. Sózzuk, borsozzuk. 

4. Közben a szokásos módon elkészítjük a galuskát (nokedlit) a liszt, só, egy tojás és víz hozzáadásával. Nem szabad kidolgozni a tésztát, mert akkor kemény lesz a nokedli. mielőtt nekikezdenénk a tészta kikeverésének, már tegyük fel a vizet forrni. Akkor szoktam csak összekeverni a tészta hozzávalóit, mikor a víz forrni kezd. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk és gyorsan megfőzzük. 

5. A megfőtt galuskát összekeverjük a sült zöldségekkel. Megszórjuk sült szalonnával. Melegen, forrón tálaljuk. 

Kedvenc nyári salátám

Évek óta ez az egyik kedvenc nyári ételem, amiből töméntelen mennyiséget meg tudok enni. 

Paradicsom, uborka, lilahagyma, petrezselyemzöld, feta sajt, kis citromlé, olaj, só. Ennyi az összetevők listája. Mindent kis kockákra kell vágni, majd összekeverni. Nyáron főleg emiatt készítek kecskéink tejéből feta jellegű sajtot is. 

Zabpelyhes almás sütemény

A receptet ITT találtam. Mi nem tettünk rá krémsajtot, csak úgy, magában ettük. Nagyon finom, rostban gazdag, egészségesebb nassolni való. 



Hozzávalók (20X20 cm-es formához): 
- 12 dkg zabpehely darálva vagy zabpehelyliszt,
- 6 g szódabikarbóna,
- 3 g sütőpor (nem tettem bele),
- 1 kiskanál őrölt fahéj,
- őrölt szegfűszeg, szerecsendió (esetleg mézeskalács fűszerkeverék helyette, én azt tettem bele, de nyáron ki is hagyhatók ezek a fűszerek és csak a fahéjat tesszük bele),
- 3 nagy alma,
- 5 dkg vaj, olvasztva (nálam kicsit kevesebb, mert nem volt annyi),
- 1 nagy tojás,
- cukor (ízlés szerint, az eredeti recept 10 dkg-ot ír, én ennél jóval kevesebbet tettem bele),
- vanília/vaníliaesszencia/vaníliás cukor, kinek mi van otthon. 

A tetejére lehet tenni krémsajtot, de ez el is maradhat. 
- 20 dkg krémsajt,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 citrom reszelt héja,
- porcukor ízlés szerint,
- 2 evőkanál durvára vágott dió/mogyoró. 

Elkészítés: 

1. A zabpehelylisztet, fűszereket, szódabikarbónát, sütőport összekeverjük. 

2. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiszedjük, botmixerrel pürésítjük. 

3. Az almapépbe keverjük az olvasztott vajat, cukrot, tojást, vaníliát. Ezután megy bele az előzőleg összekevert összes száraz hozzávaló. 

4. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem (175 fokot ír az eredeti recept). A kis tepsibe (20X20 cm) tettem sütőpapírt is. 

5. Ha elkészült a süti és ki is hűlt, akkor tetejére kenjük a kihabosított, ízesített krémsajtot és megszórjuk darabolt dióval. Én most nem tettem rá krémsajtot, csak úgy, magában ettük. Nagyon ízlett a gyerekeknek.